11 gyerek lett súlyos beteg az ajándékba kapott kolbásztól

A gyerekek az ünnepek alatti kántáláskor kapták ajándékba azt a kolbászt, amelytől aztán megbetegedtek.

Összesen 11 (3 és 7 év közötti) gyereket szállítottak január 29-én a temesvári járványkórházba botulizmus tüneteivel, közülük ketten már súlyos állapotban voltak. Betegségüket az a kolbász okozhatta, amit az ünnepek alatt kaptak, amikor kántálni mentek – számolt be róla az nlc.hu oldala.

Botulizmussal kerültek kórházba gyerekek, mert fertőzött kolbászt ettek

Január 9-én jelentkeztek az első tünetek

A kórházba került gyerekeknél január 9-én jelentkeztek az első, botulizmusra (a Clostridium botilium nevű baktérium okozza a betegséget) utaló tünetek, akkor 6 napra fektették be őket enterokolitisz (vékony- és vastagbélgyulladás) diagnózisával. Majd kezelési javaslatokkal hazaküldték őket, ám számos tünet, így például a merev nézés és a lógó szemhéjak sem múltak el.

Ám öt nappal később ugyanazon a településen további gyerekeknél jelentkeztek a tünetek, sőt egyeseknél már motoros aktivitási zavarok is mutatkoztak.

A gyerekek végül antibotulin-szérumot kaptak, amely után stabilizálódott az egészségi állapotuk. A Temesvári Közegészségügyi Igazgatóság vizsgálatot indított az ügyben, írja a cikk.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...