Olcsóbb, táplálóbb, nyáriasabb: ez a borsópesto, amit mindenre lehet kenni

A pesto valószínűleg az egyik legkedveltebb készítmény. Szinte bármilyen ételben tudjuk használni, legyen szó salátáról, levesről vagy tésztáról. Házilag elkészíteni elég drága, azonban erre is van megoldás, ráadásul egy friss, nyári zöldség képében.

Sós, komplex, harsányan bazsalikomos és krémes: ez a mindenki által jól ismert és szeretett pesto. Sokan próbálkozunk az otthoni elkészítésével, több-kevesebb sikerrel. Néhány alapanyag nagyon meg tudja dobni a költségeket, és beszerezni sem a legegyszerűbb az összeset. De mit szólnánk, ha ezekre a problémákra lenne egy egyszerű megoldás? A borsópesto eloszlatja majd az összes gondunkat, és mielőtt észhez kapunk, tele lesz vele a hűtőnk és a tányérunk. Ízben nincs kompromisszum, árban és tápértékben annál inkább: a borsópesto egy igazi csodaszer.

Olcsóbb, táplálóbb, nyáriasabb: ez a borsós pesto, amit mindenre lehet kenni

Miért pont a borsó?

Nyár van, ilyenkor könnyedén hozzájuthatunk a friss, zsenge zöldséghez, amiből mérföldekkel finomabb pesto készülhet. Persze, ha hidegebbre fordul az idő, akkor sem maradunk ki a jóból: a mirelit borsó ugyanúgy alkalmas erre a célra.

Mivel színben megegyezik, ízben pedig nem túl erőteljes, a borsó tökéletesen eltalált hozzávalója lehet a pestónak.

Mit nyerünk vele?

Legelőször is egy sokkal olcsóbb pestót. A friss bazsalikomlevél nagy mennyiségekben jelentős kárt tud okozni a pénztárcánkban. Mivel ebbe a pestóba kevesebb kerül a fűszerből, megúszhatjuk a költekezést, és mégis elképesztő ízeket kapunk majd.

Szintén elhagyhatjuk a másik költséges alapanyagot: a fenyőmagot. A borsó megpárolva elég krémes, így textúra szintjén nem lesz szükségünk az olajos magra.

Az anyagi vonal mellett az egészségünk terén is nagyot szakíthatunk ezzel a pestóval. A borsóban rengeteg fehérje van, így sokkal táplálóbb szószt kapunk vele. Ráadásul a zsírtartalma is alacsonyabb lesz, mint a klasszikus verziónak.

Pesztós babka

A pesztó és a babka az elmúlt pár év két legtrendibb receptje lett, melyeket szinte mindannyian kipróbáltunk már. Most egy receptben ötvöztük ezt a két kedvencet, hiszen a babka nem csak ...

Elkészítési tanácsok

Ugyan használhatunk nyers borsót is (persze csak akkor, ha nem mirelit), de jobban járunk, ha a krémesítés előtt megpároljuk a szemeket. Így jobban előjön enyhén édeskés ízük, ami nagyon jót tesz a kész pestónak.

A többi pedig már gyerekjáték: egy késes aprítóban fogjuk krémesre dolgozni a hozzávalókat. Így pár perc alatt el is készül majd a pestónk.

A borsón kívül szükségünk lesz még nagyjából 10 levél bazsalikomra, pár gerezd fokhagymára, egy kis darab parmezánra, olajra, sóra és borsa, ízlés szerint.

Ezeket pürésítsük addig, amíg a számunkra szimpatikus állagot el nem érik. Utána mindenképpen kóstoljuk meg: ha kell, ízesítsük még több sóval, borssal, esetleg pár csepp citromlével is.

Sokszínű felhasználás

Ha elkészültünk vele, jöhet a még izgalmasabb rész: a főzés. Szinte bármilyen ételhez tudjuk majd használni, amihez a klasszikus pesto is jól illene.

Tegyük salátákba, öntetekbe és szószokba, készítsünk vele friss, nyári tésztákat vagy kanalazzuk sült húsokra, grillzöldségek mellé. Kenjünk meg vele ropogós kenyeret, halmozzunk rá sajtot, sonkát és más feltéteket.

Tároljuk hűtőben, a hidegben pár napig eláll. De nem valószínű, hogy sokat időzik majd a polcon, olyan finom. Bármit is teszünk vele, legyünk kreatívak, az garantált, hogy a borsópesto lesz az új kedvencünk.

Pestos csirke Dukai Reginától

Dukai Regina szeret a Pinteresten vandálkodni és csodaszép fotókat gyűjteni helyekről, autókról, na meg ételekről. Egyik kedvence ez a Pestos csirke, amit azért kedvel, mert pillanatok ...

Minestrone leves pestós baguette-tel

Csodálatos leves, tartalmas és tele van rengeteg változatos zöldséggel. Aki az olasz ízeket szereti, az biztosan nem fog csalódni ebben sem. Az év bármely szakában jól tud esni. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nyár ízei a konyhába költöznek:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...