Íme a legzöldebb borsófőzelék, amit csak készíthetsz

Ez a zöldborsóból készült klasszik fogás az egyik legkedveltebb főzelék a vidéken, amit jobb esetben még a gyerekek sem utasítanak vissza akkora lendülettel. Vetélytársra talán egyedül a krumplifőzelékben találhat, a főzeléklista többi tagja viszont jelentősen megosztja a fogyasztókat. Talán azért is van ilyen kivételezett helyzetben, mert tojással, fasírttal és kenyérrel a zöldborsófőzelék egy fincsi és teljes értékű fogás az asztalon.

A zöldborsófőzelék az a fajta menzás koszt, amire még a gyerekek szeme is felcsillan. Bár én is nagyon szerettem kiskoromban, mindig izgatott a kérdés, hogy miért marad olyan fakó, fehér a főzelék, ha egyszer zöldborsóból készül. Az évek során a választ megfejtettem, a külalakkal azonban mégsem sikerült igazán megbarátkoznom.

A legutóbbi elkészítéskor fogtam magam, és beleturmixoltam.

Szép, zöld színével a zöldborsófőzelék textúrája is megváltozik egy kicsit, ami pürésebbé, krémesebbé varázsolja, ettől pedig számomra egy még komplexebb étel lesz. Készítsünk mellé tojást, virslit vagy fasírtot, bármelyikkel megállja a helyét.

Krémes zöldborsófőzelék - Recept itt!

Recept a borsófőzelékhez:

Hozzávalók:

1 kg zöldborsó pucolva, 3 ek olívaolaj, 3 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 5 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 csokor petrezselyem, só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A zöldborsót tisztítsuk meg, mossuk át, majd csepegtessük le. A borsót kevés olajon pároljuk pár percig egy edényben.

Krémes zöldborsófőzelék - Recept itt!

Adjuk hozzá a friss petrezselymet, majd a lisztet, és pirítsuk meg kicsit. Öntsük fel a tejjel és a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a cukrot, és főzzük addig, amíg a borsó teljesen megpuhul, a lé pedig felforr.

Ezután jön a kis csavar, egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a főzeléket. Nem szükséges az összes borsót leturmixolni, elég addig, amíg szép zöld színe nem lesz.

Feltétek a teljesség igénye nélkül:

Céklás vegán fasírt

Kevés főtt rizsből és pár enyhén aszott héjától megszabadított, fehér-rózsaszín-cirmos céklából készült ez a rögtönzött, maradékmentő fasírt. Frissen bekeverve és sülve is ...

Meatloaf, az amerikai egyben sült fasírt

Ami nekünk a fasírt, az az amerikaiaknak a meatloaf, amit vagdaltnak vagy húskenyérnek szoktak fordítani. Az egyben sült fasírt ugyanakkor sokkal találóbb és gusztusosabb kifejezés, és ha ...

Vegán cukkinitócsni

Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...

Ízlés szerint fogyasszuk (húsmentes, vegán vagy húsos) fasírttal, virslivel, tojással, kenyérrel, amihez kedvünk van.

Krémes zöldborsófőzelék - Recept itt!

A krémes zöldborsófőzelék receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...