A legjobb borjú bécsik nyomában – 7 budapesti étterem, ahol érdemes enned

A köznyelvi rántott hús készülhet gyakorlatilag bármiből a sertéskarajtól a szűzpecsenyén át a soványabb csirkemellig. Bécsi szelet alatt azonban hagyományosan a bundázott borjút értjük, ami méretes szeletként, citromcikkellyel érkezik a vendéglői tányérokra, és a hétvégi trakták megkophatatlan fényű szimbóluma. Nem mindennapi csemege a borjúhús, és évtizedeken át bevett éttermi szokás volt csalni vele. Tejbe áztatott pulykával vagy sertéssel verték át a vendégeket, hiszen az omlós borjú drágább, és nehezebben beszerezhető.

21 A Magyar Vendéglő, a kreatív séf Bíró Lajos

Monarchikus nosztalgia a Budai Várban: a Zsidai-csoport étterme a hagyományos magyar konyha szolgálatában, a kortárs gasztronómia által megkövetelt technológiákkal. A 21 A Magyar Vendéglő óriási leigazolása idén Bíró Lajos, aki kreatív séfként került a nagy múltú étterem élére. A borjú bécsi mellett itt bécsi burgonyasaláta néven fut a rántott szelet méltó kísérete is.

21 A Magyar Vendéglő

Budapest I. kerület, Fortuna utca 21.

Wolf András tolmácsolásában: Séf Asztala

A legjobbak között is aranylik a bécsi (Fotó: Facebook.com)

A Kossuth téri Séf Asztalában Wolf András kovászos kenyerei és bomba péksüteményei is főszerepben vannak a rántott mezőny mellett. A legjobb persze, ha két, helyben sütött kenyérszelet közé vagy zsömlébe kerül a 16 dekás rántott borjúnk, de klasszikus párja a hideg burgonyasaláta.

Séf Asztala

Budapest V. kerület, Kossuth Lajos tér 6.

Egy klasszikus a trendi KIOSK-tól

Az ellenállhatatlan (Fotó: Facebook.com)

Az étterem kínálatában a KIOSK Classics között is joggal szerepelhetne a Tradicionális borjú bécsi, de a bundások körében indul úgy, ahogyan azt kell. Citrommal, krumplipürével, és még gluténmentes opció is kérhető. Itt kell megjegyeznünk, hogy a retró hangulatú rizi-bizivel kínált kijevi csirkéjük is remek!

KIOSK

Budapest V. kerület, Március 15. tér 4.

Semmi Extra, csak egy borjú bécsi

A Semmi Extrában sosem csalódunk! (Fotó: Facebook.com)

A Semmi Extra sokunk emlékezetében talán inkább jókedvű iszogatások, kisebb eszegetések helyszíneként él a Bartók Béla úton és a Lajos utcában. Utóbbi egységükben, Óbudán a vaslapon sült borjú bécsi mindenesetre igazán korrekt darab, ráadásul a sima burgonyapürén kívül kínálnak cheddarsajtosat is, fokozva a jót. Gasztrocsmaként igazán jó választás.

Semmi Extra

Budapest III. kerület, Lajos u. 46.

Pizza, pasta, borjú bécsi: Trattoria Serafina

Pizza, pasta, dolce vita! – mutatkozik be a Bikás Park trattoriája, de közel sem csak tésztavonalon jeleskednek. A kötelező olasz körök mellett mindig étlapon vannak magyar kedvencek is, és megbízunk bennük a borjúhúsbeszerzés terén is. Kínálnak borjú saltimboccát, a pármai sonkás, zsályás olasz slágert, a borjú bécsijük pedig úgy terpeszkedik el a tányéron, hogy akár köret nélkül is jóllakhatunk vele. De köret nélkül sem hagynak, házi sült krumplival kínálják.

Trattoria Serafina

Budapest XI. kerület, Bártfai u. 52/b

Pankómorzsában a Pastramiban

Bécsi szelet pankókabátban (fotó: Facebook.com)

Úgy látszik, hogy Óbuda forgalmas útja, a Lajos utca megbízható forrás, ha bécsi szeletet akarunk. A Semmi Extra a Kolosy tér, a Pastrami az Amfiteátrum magasságában kínálja a monarchikus klasszikust. A Pastramiban szemcsésen ropogós pankómorzsa borítja, bécsi burgonyasalátával, az Újházy-tyúkleves pedig szinte kívánkozik elé.

Pastrami

Budapest III. kerület, Lajos u. 93.

Nomen est omen: Pörc & Prézli Étterem

A Pörc & Prézlit sem szabad kihagyni! (Fotó: Facebook.com)

Az Arany János utca magasságában éttermi kínálat éppenséggel van, a Pörc & Prézli mégis megjegyzendő, ha magyar konyhára vágyunk, lehetőleg nem lisztes rántástól és olajtól elnehezült verzióban. Itt még a sertéscsülök és a rakott krumpli is szexi, a borjú bécsi pedig alap. Petrezselymes pirított burgonyával érkezik.

Pörc & Prézli Étterem

Budapest VI. kerület, Lázár u. 1.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Pastrami /Facebook.com


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...