A legjobb borjú bécsik nyomában – 7 budapesti étterem, ahol érdemes enned

A köznyelvi rántott hús készülhet gyakorlatilag bármiből a sertéskarajtól a szűzpecsenyén át a soványabb csirkemellig. Bécsi szelet alatt azonban hagyományosan a bundázott borjút értjük, ami méretes szeletként, citromcikkellyel érkezik a vendéglői tányérokra, és a hétvégi trakták megkophatatlan fényű szimbóluma. Nem mindennapi csemege a borjúhús, és évtizedeken át bevett éttermi szokás volt csalni vele. Tejbe áztatott pulykával vagy sertéssel verték át a vendégeket, hiszen az omlós borjú drágább, és nehezebben beszerezhető.

21 A Magyar Vendéglő, a kreatív séf Bíró Lajos

Monarchikus nosztalgia a Budai Várban: a Zsidai-csoport étterme a hagyományos magyar konyha szolgálatában, a kortárs gasztronómia által megkövetelt technológiákkal. A 21 A Magyar Vendéglő óriási leigazolása idén Bíró Lajos, aki kreatív séfként került a nagy múltú étterem élére. A borjú bécsi mellett itt bécsi burgonyasaláta néven fut a rántott szelet méltó kísérete is.

21 A Magyar Vendéglő

Budapest I. kerület, Fortuna utca 21.

Wolf András tolmácsolásában: Séf Asztala

A legjobbak között is aranylik a bécsi (Fotó: Facebook.com)

A Kossuth téri Séf Asztalában Wolf András kovászos kenyerei és bomba péksüteményei is főszerepben vannak a rántott mezőny mellett. A legjobb persze, ha két, helyben sütött kenyérszelet közé vagy zsömlébe kerül a 16 dekás rántott borjúnk, de klasszikus párja a hideg burgonyasaláta.

Séf Asztala

Budapest V. kerület, Kossuth Lajos tér 6.

Egy klasszikus a trendi KIOSK-tól

Az ellenállhatatlan (Fotó: Facebook.com)

Az étterem kínálatában a KIOSK Classics között is joggal szerepelhetne a Tradicionális borjú bécsi, de a bundások körében indul úgy, ahogyan azt kell. Citrommal, krumplipürével, és még gluténmentes opció is kérhető. Itt kell megjegyeznünk, hogy a retró hangulatú rizi-bizivel kínált kijevi csirkéjük is remek!

KIOSK

Budapest V. kerület, Március 15. tér 4.

Semmi Extra, csak egy borjú bécsi

A Semmi Extrában sosem csalódunk! (Fotó: Facebook.com)

A Semmi Extra sokunk emlékezetében talán inkább jókedvű iszogatások, kisebb eszegetések helyszíneként él a Bartók Béla úton és a Lajos utcában. Utóbbi egységükben, Óbudán a vaslapon sült borjú bécsi mindenesetre igazán korrekt darab, ráadásul a sima burgonyapürén kívül kínálnak cheddarsajtosat is, fokozva a jót. Gasztrocsmaként igazán jó választás.

Semmi Extra

Budapest III. kerület, Lajos u. 46.

Pizza, pasta, borjú bécsi: Trattoria Serafina

Pizza, pasta, dolce vita! – mutatkozik be a Bikás Park trattoriája, de közel sem csak tésztavonalon jeleskednek. A kötelező olasz körök mellett mindig étlapon vannak magyar kedvencek is, és megbízunk bennük a borjúhúsbeszerzés terén is. Kínálnak borjú saltimboccát, a pármai sonkás, zsályás olasz slágert, a borjú bécsijük pedig úgy terpeszkedik el a tányéron, hogy akár köret nélkül is jóllakhatunk vele. De köret nélkül sem hagynak, házi sült krumplival kínálják.

Trattoria Serafina

Budapest XI. kerület, Bártfai u. 52/b

Pankómorzsában a Pastramiban

Bécsi szelet pankókabátban (fotó: Facebook.com)

Úgy látszik, hogy Óbuda forgalmas útja, a Lajos utca megbízható forrás, ha bécsi szeletet akarunk. A Semmi Extra a Kolosy tér, a Pastrami az Amfiteátrum magasságában kínálja a monarchikus klasszikust. A Pastramiban szemcsésen ropogós pankómorzsa borítja, bécsi burgonyasalátával, az Újházy-tyúkleves pedig szinte kívánkozik elé.

Pastrami

Budapest III. kerület, Lajos u. 93.

Nomen est omen: Pörc & Prézli Étterem

A Pörc & Prézlit sem szabad kihagyni! (Fotó: Facebook.com)

Az Arany János utca magasságában éttermi kínálat éppenséggel van, a Pörc & Prézli mégis megjegyzendő, ha magyar konyhára vágyunk, lehetőleg nem lisztes rántástól és olajtól elnehezült verzióban. Itt még a sertéscsülök és a rakott krumpli is szexi, a borjú bécsi pedig alap. Petrezselymes pirított burgonyával érkezik.

Pörc & Prézli Étterem

Budapest VI. kerület, Lázár u. 1.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Pastrami /Facebook.com


Ezeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek