Ez az étel hiányzik Borbás Marcsinak a balatoni éttermekből

Az műsorvezető szerint eltűnt a híres balatoni leves az éttermekből.

A Sonline tudósítása szerint a Taste Balaton programsorozat egyik eseményén Borbás Marcsi arról beszélt, hogy gyerekkora óta különleges kapcsolat fűzi a Balatonhoz, és tíz éven keresztül minden nyarat egy hajón töltött Fürednél. Hangsúlyozta, hogy bár a térség gasztronómiája hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, szerinte még mindig hiányzik belőle egy egységes, hagyományokon alapuló arculat.

Borbás Marcsi különösen sajnálja, hogy a petyek, az egykor ikonikus balatoni halászlé teljesen eltűnt az éttermek kínálatából.

Több mint húsz éve egy idős halásztól kapta meg az eredeti receptet, és azóta gyakran elkészíti otthon, de szeretné, ha újra felbukkanna a vendéglátóhelyeken is.

Úgy véli, hogy bizonyos hagyományos balatoni fogásokat hivatalos védelem alá kellene helyezni, és mindenhol egységes módon kellene elkészíteni – ahogyan Olaszországban is régiónként meghatározott ételek képviselik a gasztronómiai örökséget. Fontosnak tartja az olyan eseményeket, mint a Taste Balaton vagy a Gasztrohegy, mert ezek segítenek megőrizni a helyi ízeket, és erősítik a közösségi összetartozást.

Bár elismeri, hogy a Balaton gasztronómiája sokat fejlődött, szerinte még mindig van hová továbblépnie ahhoz, hogy valódi kulináris célponttá váljon. A tó azonban számára örökké különleges marad, és mindig lenyűgözi, ahogyan az évszakok változásával új arcát mutatja.

Mi az a petyek?

A petyek a Balaton környékén ismert hagyományos halászlé, amelyet eredetileg a halászok készítettek hajóikon, a hosszú munkanapok során. Ez az étel a balatoni gasztronómia egyik legrégebbi fogása, és különleges helyet foglal el a tó környéki kulináris hagyományokban.

Forrásunk volt.


Még több friss cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...