5 magyar borászat, amelyhez szuper étterem is dukál

A közelgő őszi kirándulások célpontjai lehetnek azok a pincészetek, borházak, ahol a szőlő mellett a gasztronómia, az éttermi élet is hangsúlyos. Mutatunk is néhány lehetőséget.

Amennyiben a borkorcsolyáknál, sajtnál, felvágottaknál tovább mennénk egy borászatnál töltött vacsoránál, esetleg bőségeset ebédelnénk néhány remek tétel mellett, akkor már mutatjuk is azokat a hazai borászatokat, ahol a szőlő feldolgozása mellett fontos tevékenység az értő gasztronómia is. Mi több, a két műfaj szépen egészíti ki egymást.

Sauska48 Étterem, Villány

Tokajban és Villányban összesen 10 dűlőről érkezik szőlő a Sauska Pincészet boraihoz, ám a Sauska48 névre hallgató éttermet az ország déli részén, Villányban találjuk. A lokációnál nem is kereshetnénk jobbat, boraikat és pezsgőiket pedig nem kell bemutatnunk.

Amióta a piacon vannak, sosem kötnek kompromisszumot, a minőség állandó és kitűnő.

Kifinomult, trendi, de hozza a vidék ízeit / Fotó: Bicsár Attila Facebook-oldal

Ugyanez mondható el az étteremről és annak szezonról szezonra megálmodott fogásairól is. Bicsár Attila kreatív séf saját bevallása szerint „felszabadult falusi gourmet” a Sauska48 stílusa, ez pedig egy elég csábító definíció. Kifinomult, trendi, de hozza a vidék ízeit és akár régen elfeledett élményeit, ízeit is.

Cím: 7773 Villány, 048/10 hrsz.
Weboldal

Viator Apátsági Étterem és borbár, Pannonhalma

A Pannonhalmi Főapátság borai gyönyörűek, legyen szó friss vagy mélyebb fehér tételről vagy éppen testes vörösekről.

A Kosaras-dombon található Viator étterem már 12 éve fogadja vendégeit egy igazán modern, szuper panorámát kínáló helyen.

Egy kirándulás és az Apátság felfedezése után édes itt a megpihenés / Fotó: Viator Étterem Facebook-oldal

A konyhafőnök Gyurik Gábor, aki nem fél klasszikusokhoz nyúlni, de természetesen a gourmet bisztrókonyha műfajába illeszkedő izgalmas fogások és a környék nyújtotta különleges alapanyagok (például levendula, zsálya, kakukkfű az Apátság fűszereskertjéből) is megjelennek az étlapon. Egy kirándulás és az Apátság felfedezése után édes náluk a megpihenés.

Cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.
Weboldal

Folly Arborétum, Borászat és Étterem, Badacsonyörs

Nem nagyon tudunk festőibb helyet mondani Badacsonyban, mint a Folly Arborétum: a cédrusokkal, ciprusokkal, fenyőfákkal és megannyi különleges növénnyel hívogató, pompás Folly az arborétum funkció mellett borászatot és éttermet is üzemeltet. A látogatók legnagyobb örömére!

Egyszerűen utánozhatatlan belépni ide, figyelni a csillogó Balatont, a közeli lankákat, melyek minden évszakban más színben tündökölnek.

Az étlap nemzetközi és magyar fogásokat is felvonultat / Fotó: folly.hu

Egy 160 éves épületben kapott helyet az étterem, ami szezonális és sok esetben helyi alapanyagokra építkezik. Ajánljuk, hogy először egy sétát tegyünk egészen a csúcsig, a kilátóig, majd ebédre/vacsorára maradjunk néhány pohár bor kíséretével. Az étlap nemzetközi és magyar fogásokat is felvonultat, kiemelnénk a mennyei desszertkínálatot is.

Cím: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
Weboldal

Kreinbacher Birtok, Somló

Már fogalom a Kreinbacher Birtok és a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgők világa. Természetesen az elegáns buborékok mellett borokkal is foglalkoznak, gasztronómiájuk pedig vitathatatlanul világszínvonalú.

Séfjük, Langer Gábor kifinomult, letisztult, természetközeli stílusa a fine dining világába kalauzolja a vendéget, a bomba ízek mellett öröm a szemnek a tálalás és fantasztikusak a pezsgő-borpárok is.

Gasztronómiájuk vitathatatlanul világszínvonalú / Fotó: Kreinbacher Birtok Facebook-oldal

Egy 15 szobás butikhotel is tartozik a birtokhoz, ha pedig náluk töltenénk az éjszakát, pezsgős villásreggeli is elérhető. Somló és a Kreinbacher Birtok egy nagystílű választás, Langer Gábor valósággal varázsol a bisztró konyhájában.

Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somlóhegy, hrsz. 909
Weboldal

Haraszthy Pincészet Matador Étterem, Etyek

Az etyeki borvidék egyik dinamikusan fejlődő pincészete a kétezres évek elején még kifejezetten steakhouse műfajt képviselt. Mára viszont a brazil-portugál származású André Bicalho séf vette át az irányítást és olyan csúcsgasztrót hozott a férfias steakek mellé az etyeki lankákra, hogy igazán messziről is érkeznek hozzájuk, a bor mellett a gyönyörű, játékos és mennyei ételekért.

A Matadorban sok fogásban megjelennek a Haraszthy borok, kiemelten figyelnek a vegetáriánus és vegán vendégekre is.

A Matadorban sok fogásban megjelennek a Haraszthy borok / Fotó: Haraszthy Vineyards Facebook-oldal

Így náluk ugyanakkora az élmény annak a vendégnek is, aki száműzte étrendjéből az állati eredetű hozzávalókat. A pincészet és az étterem stílusos dizájnjáról is híres, abszolút nemzetközi érzés fog el náluk, folklór-mentesen.

Cím: 2091 Etyek, Öreghegy 3108
Weboldal

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Bicsár Attila Facebook-oldal


Ismerj meg további fantasztikus helyeket:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...