17, széles körben elérhető ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbort vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek – írja a Pénzcentrum.
Tudtad?
A Tokaji borvidék leghíresebb bora a tokaji aszú, melynek különlegessége, hogy a megfelelő körülmények között nemes rothadást előidéző gomba, a Botrytis cinerea hatására nemesen, tőkén aszúsodott, és szüretkor kizárólag kézzel szedett szőlőbogyókból készül.
Mintegy 40 paramétert vizsgáltak a szakemberek
Megmérték többek között a termékekben a glicerin és a tartósítószerek mennyiségét, valamint az alkohol- és cukortartalmat is. Ez utóbbi az aszúborok egyik legfontosabb paramétere. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.
A jelölésvizsgálat sem tárt fel hiányosságokat, mindegyik borászati termék eleget tett a jogszabályokban és a vonatkozó termékleírásban előírtaknak.
A kedveltségi vizsgálat eredménye szerint:
1.) a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú (2017) végzett az első helyen
2.) Sárga Borház Tokaji Aszú (2017) lett a második
3.) és az SZM Sommelier Tokaji Aszú (2017) lett a harmadik.