Bármennyire is szeretnénk a nulláról zseniálisan ínycsiklandozó és szemet gyönyörködtető süteményeket készíteni, van, hogy az embernek nincs ideje, alapanyaga, helye az ilyesmihez – hogy a tehetségről ne is beszéljünk (rajtam például minden kifog, ami bonyolultabb, mint a piskótatészta). Éppen ezért jó áthidaló megoldás lehet, ha az alapokat megvásárolod a boltban, majd egy picit felturbózod a süteményt otthon a rendelkezésre álló lehetőségekkel. Az alábbi tippeket érdemes átgondolni.
A legegyszerűbb: készíts rá krémet!
Ha olyan süteményt vettél, amire még elfér valamilyen krém, akkor ne habozz, ez a legegyszerűbb módja annak, hogy teljesen új sütit varázsolj belőle. Az eredeti íztől függően csinálhatsz vaníliás, csokis, de gyümölcsös krémet is, a lehetőségek tárháza végtelen.
Azt is érdemes átgondolni, hogy mennyire szeretnéd töményre az újabb réteget: ha a süti magában nem különösebben édes, vagy nincs sok íze, akkor ezzel tudsz igazán villantani.
Vegyél ehető virágokat!
Ha szeretnéd, hogy a boltban vásárolt sütemények ne csak finomak, de szépek is legyenek – esetleg tűnjenek úgy, mintha legalább Párizsba mentél volna értük egy újhullámos cukrászdába – akkor érdemes néhány ehető virágot is beszerezned a díszítéshez. Ezzel biztosan új szintre emeled a sütit, bármilyen legyen is az. Nem érdemes egyébként megállni a virágoknál: ehető gyöngyöket, csillámport, vagy akár arany leveleket is rakhatsz az édességre, mind emelik majd a tálalás minőségét.
Friss gyümölcsök minden mennyiségben
Talán nincs is olyan sütemény, aminek ne tenne jót néhány zamatos eper, egy kis málna, esetleg áfonya – de a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, csak arra figyelj, hogy ízben stimmeljen az eredeti ízekhez. Ha nem is a süteményre rakod, tálaláshoz nagyon jól lehet játszani velük, főleg akkor, ha találsz egy-két egzotikusabb gyümölcsöt is hozzá.
Vegyél hozzá csinosabb apróságokat!
A legtöbb cukrászdában lehet már kisebb édességeket is vásárolni, amiket, ha együtt tálalsz egy desszerttálcán a „főfogással”, máris sokkal igényesebbnek tűnik. Vásárolj minisütiket, esetleg színben egymáshoz passzoló macaronokat, és máris igazi látvány- és ízorgiát tudsz összedobni, mindössze egy kis pénz- és energiaráfordítással.
Olvaszd meg azt a csokit!
A legegyszerűbb módja annak, hogy bármilyen sütit feldobj, ha csokit olvasztasz rá – minél jobb minőségű a csokoládé, annál finomabb lesz a végeredmény. Ez tényleg egy pofonegyszerű és gyors megoldás, érdemes lehet a fentiek valamelyikével akár kombinálni is (epres-csokis tortát valaki?), mert sok sütemény felszívja a folyadékot, ha csak rácsorgatjuk.
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: