Alapvetően épp annyira nincs kivetnivaló a bolti salátákban, mint a legtöbb készen, becsomagolva vásárolható élelmiszerben: egyik sem tökéletes, nem gourmet, nem a gasztronómia magasiskolája, persze nem is e célból készültek. Megbízható, gyors és azonnal fogyasztható ebédek/vacsorák ezek, amelyek gyakran kihúzhatnak minket a csávából. Ráadásul, ha vesszük a fáradtságot, még javíthatunk is a bolti saláták kinézetén, öntetén, prezentálásán az alábbi apró kiegészítésekkel. Ebben a körben a zöldsalátákról lesz szó, a majonézesek kimaradnak
Nézd meg galériánkban a bolti saláták feljavításának módjait!
Tedd ízesebbé a bolti salátákat 4 egyszerű lépésben
Több savanyú
Egy saláta csak annyira lesz finom, amennyire a rácsorgatott öntet engedi azt: összekeverhetjük a legzamatosabb, legfrissebb alapanyagokat, dresszing nélkül csak egy kupac zöldségünk lesz. Szerencsére a bolti saláták mind rendelkeznek egy kis csomag szósszal, bár ez gyakran hagy kívánnivalót maga után: leginkább a savasság hiánya miatt. Keverjünk hozzá plusz ecetet/citromlevet (ez utóbbi gyakran az irodákban is megtalálható), igazítsuk az ízlésünkhöz az öntete. Miért? Az ecet beindítja a nyálelválasztást, ezáltal intenzívebben érezzük majd az ízeket.
Több fűszer
Egy másik terület, ahol gyakran elmaradozik a bolti saláták öntete, a fűszerezés. Míg egy szimpla vinaigrette sóval és borssal is képes nagyot ütni, jobb, ha a csomagolt készételek esetében nem bízzuk magunkat a véletlenre. Készíthetünk kis üvegekben előre bekevert házi fűszerkeverékeket (olaszos, provance-i, mexikói, ázsiai, stb.), amelyeket hozzáadhatunk az ebédre vásárolt öntethez.
Több ropogás
Ha az ízekkel megvagyunk, dolgozzunk az állagon: egy salátában egyszerre több texturális elem is dolgozhat a ropogóstól kezdve, a rágóson át, egészen a puháig… legalábbis akkor, ha otthoni körülmények között készítjük a köretet. Ellenben, ha az egy nagy üzemből jön ki, valószínűleg nem találunk majd a csomagolásban észbontóan kreatív és izgalmas kiegészítőket, maximum egy kis zacskó tökmagot. Ez már amúgy nem rossz kiindulási alap: egészítsük ki a zöldségeinket pirított olajos magvakkal, kenyérkockákkal vagy pitával, pirított hagymával, stb.
Egy kis fehérje
Ahhoz, hogy érjen is valamit a boltban gyorsan beszerzett ebédünk, tápértékkel is kell rendelkeznie. Persze, a csomagolt saláták is tartalmaznak értékes tápanyagokat, azért mégsem árt, ha mi is kiegészítjük őket a magunk módján. Ha egyszerű, laktató és főzésmentes extrát keresünk, essen a választásunk valamilyen fehérjére: tonhalra vagy más konzervhalra (ezek olaját is felhasználhatjuk), esetleg tofura vagy konzerv hüvelyesekre.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek segítik a sütés-főzést: