Ezért rohadnak el a bolti fűszernövények pillanatok alatt

Biztosan veled is megtörtént már, hogy a boltban vásárolt, élénkzöldben pompázó bazsalikom vagy menta két nap alatt fonnyadt, száraz és aszott fűszernövénnyé változott. Ne aggódj, a hiba nem benned van, a friss bolti zöldfűszerek még cserépbe ültetve sem tartanak sokáig.

A cserepes bolti fűszernövények nagyon csábítóak frissességük miatt, a vásárlók pedig jogosan gondolhatják, hogy a földben növekvő mentával, snidlinggel vagy bazsalikommal hosszútávra lehet tervezni. Sajnos a csalódás nem várat magára, az első „szüret”, vagy a vásárlást követő négy-öt nap után már láthatjuk, hogy a növény elkezd száradni, kókadni, napokon beül pedig használhatatlan lesz, mehet is a kukába.

Van rá megoldás, hogy tovább tartsanak a fűszerek!

A Sokszínű vidék cikke szerint két oka is van annak, miért rohadnak el néhány nap alatt a szupermarketekben megvásárolt friss fűszernövények. A nagyüzemben termelt zöldek túlzsúfolva fejlődnek ki, emiatt

  • vagy túl magasra akarnak nőni, ezzel akadályozva, hogy a növénynek oldalhajtásai legyenek, melyekből tovább tud fejlődni,
  • vagy túl szorosan nőnek egymás mellett, a növények pedig elveszik egymástól a tápanyagot, ennek függvényében előbb-utóbb elhalnak.

Mit tehetünk azért, hogy tovább éljenek a bolti fűszernövények?

Ültessük őket szét kis cserepekbe új virágföldet használva. Ehhez az üres cserepeket félig töltsük fel földdel, kicsit locsoljuk meg, a megvásárolt fűszernövény (műanyag) cserepét pedig fejjel lefelé nyomkodjuk meg, így könnyebben kijön a tartóból. A növényt és a kiragadott földet óvatosan szedjük szét, lehetőleg úgy, hogy ne szakítsuk el a szárakat, gyökereket, majd a szétszedett fűszer szárait rakjuk az új cserepekbe, és fedjük le őket új földdel. A földet nyomkodjuk le, és egy kis vizet locsoljunk a tövekhez, az újonnan ültetett növényeket pedig tegyük fényes helyre.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tipp:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...