3 kelkáposztás böjti étel, ami megváltoztatja a húsmentes fogásokról alkotott véleményed

Idén február közepén kezdődött, és április 3-ig tart a nagyböjt. Nem szoktuk tartani, de próbálunk minden évben egyre több ennek megfelelő ételt készíteni. Ez a három kelkáposztás fogás akár ebbe az időszakba, akár egy vegán étrendbe is beilleszthető.

Kiskorában a legtöbb ember nem kedveli a káposztát, bár nekem a kedvencem a töltött káposzta volt, és a rakott kelt is szívesen megettem. Ezekben bizony van hús rendesen, de például tavaly karácsonykor a hagyományos mellett direkt készítettem húsmentes töltött káposztát is, és nagyon jól sikerült. Ezen a csodás emléken felbuzdulva a legutóbbi zöldségbeszerzésnél két szép fej kelkáposztát rendeltem, hogy ne csak a sima káposztás, hanem a kelkáposztás ételeket is kipróbáljam mentesen. A leeső, nem kicsi részekből egy nagyszerű levest dobtam össze.

Vegán kelkáposztaleves

Frankfurti leves, oh, igen, imádom, de a gyerekek a virslit már kicsukták az általuk elfogadható élelmiszerek egyre szűkülő csoportjából. Ez a kis adalék információ, és az egyik gyermekünk vegánsága is hozzájárul ahhoz, hogy nálunk ne virslivel készüljön a kelkáposztaleves. Tejföl helyett pedig a szuper zöld dobozos vegán krém oldja meg a kellő savanyítást és egyben az eredetihez hasonló színvilágot. Petrezselyem nagyon kell bele, sőt, szerintem minden zöldségleveshez isteni! Burgonya nélkül üres lenne a kelkáposztaleves, ez szolgáltatja a tartalmat, a só-bors-kömény hármasa pedig maradjon az alapfűszerezés, ne bontsuk meg az egységüket, mert felesleges.

Vegán rakott kel

Melyik fehérjeforrással legjobb a rakott kel? Lencsével! De tényleg, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Minden nagy húsevővel megkóstoltatnám, hogy elhiggye ezt nekem! Nem kell vöröslencse, se drága beluga, zöld, vagy le puy, nagyszerűen megoldja a feladatot a sima barna lencse is. Jól be kell ízesíteni úgy, mintha egy menő tésztaszószt készítenénk belőle. Ha vastag, paradicsomos hagyma-, zellerszár- és sárgarépaalapra helyezzük, kellően fűszerezi az ételünket. Fontos, hogy a kelkáposzta forralóvizébe és a rizsfőzéshez is használjunk sót, egy réteg se maradjon íztelen, így lesz tökéletes az összhatás.

Kelkáposzta-steak céklás bulgurral

Kelkáposzta-steak - plusz egy fogás, ami eszméletlenül jól néz ki a tányéron. A legegyszerűbben elkészíthető, nem igényel előfőzést, párolást, csak simán egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a nem túl vékony káposztaszeleteket, és kis fűzerezéssel, olajozással mehetnek is a sütőbe, hogy nagyon dögösre piruljanak. A bulgur jó magában is, de zöldségekkel még ízletesebb. Szoktam mindenféle variációban főzni. Ez a céklás lett szerintem idáig a legütősebb. Hozzá kell tennem, hogy csokorban érkeztek a bordós gumók, ezért belekerült a levelük és a száruk is a köretbe. Ha tehetitek, csak így vásároljatok céklát! Amióta kistermelőktől szerzem be a zöldeket, azóta szembesültem ezzel a lehetőséggel. Korábban nem tudtam, micsoda varázslat a „tartozékokat” is felhasználni. Ezek most zsenge gumók voltak kedves kis levelekkel, de korábban szép megtermetteket küldtek. Azokba zöldséges rizst tekertem, és egybe sütöttem a cuki töltelékeket. Egy dologra azért mégis jó ez a bezártság, a kistermelői termények kitágították ételeink elkészítési módozatait.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek még:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...