5 vegetáriánus bográcsétel, ami vetekedhet egy jó gulyással

A nagy nyári bográcsozások alkalmával valahogy mindig a hús kerül a középpontba – mondjuk alapvetően érthető, hisz a szabadtüzes főzés hagyományosan nem egy zöldséges műfaj. Rázzuk le a tradíció béklyóit, főzzünk vegetáriánus bográcsételeket!

A bográcsételek nem véletlenül foglalnak el olyan különleges helyet a szívünkben: füstös aromájuk, sűrű zaftjuk, zamatuk utánozhatatlan, amelynek semmilyen gáztűzhelyen rotyogtatott fogás a nyomába nem tud érni. Minden, amit a pattogó tűz fölött főzünk, ezerszer ízesebb lesz. De vajon tényleg minden? A húsos klasszikusokon, a gulyáson, a pörköltön túl rotyoghatnak például vegetáriánus bográcsételek is a vasháromlábon? A válasz egy határozott igen – ezek közül is akad néhány olyan, aminek kifejezetten jól áll a szabadtűz. Lássuk, melyek ezek!

5 vegetáriánus bográcsétel, ami vetekedhet egy jó gulyással

Lecsó

A legklasszikusabb, leggyakrabban készített nyári egytálétel akkor lesz a legfinomabb, ha hozzávalóit bográcsba dobjuk: igen, még akkor is, ha kihagyjuk a kolbászt és a szalonnát.

Ha amúgy a gáztűzhelyen használnánk füstölt fűszerpaprikát, itt bátran elhagyhatjuk, vagy minimálisra csökkenthetjük: egyrészt azért, mert a tűzön amúgy is kellően füstös lesz a lecsó, másrészt azért, nehogy odakapjon és megkeseredjen a fűszer.

Nyári cukkinilecsó

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az "én lecsóm". Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és ...

Gombapaprikás tejmentesen

A gombapaprikás az egyik legkedvesebb pörköltfélénk, hiszen pikk-pakk megfő, laktató és könnyen elkészíthető diétásan vagy épp mentesen is. Ezúttal egy tejmentes, vegán verziót ...

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Gombapaprikás

Még egy zöldségragu, amivel csodákat tesz a füstös aroma: rotyogtassuk a gombát jó sok hagymán, hogy kellően ízes, sűrű szaftja legyen. Akár használhatunk többféle, különböző gombát, hogy még különlegesebb legyen a végeredmény. Amennyiben be szeretnénk habarni, csak egész a végén tegyük, lehetőleg a tűztől minél távolabb emelve a bográcsot, nehogy a hirtelen forróságban kicsapódjon a tejtermék.

Chilis bab

Talán kicsit csalásnak számít, mégis érdemes megemlíteni a húsmentes chilis babot ebben a listában: ha az eredeti verzió üstben fő a legfinomabbra, akkor ugyanez simán igaz lehet a vega változatra is. Csak használjunk jó sok fűszert, vigyázzunk, nehogy odakapjon és keserű legyen a fokhagyma, valamint főzzük jó sűrűre a ragut: ha mindezeket megtesszük, nem is fogjuk majd hiányolni a húst.

Borsópörkölt

Sokan – még a vegetáriánusok között is – szkeptikusak a borsópörkölttel kapcsolatban. Igen, tényleg szerény, egyszerű fogás, talán túlságosan is az: de nincs ebben semmi kivetnivaló. Főleg akkor nem, ha bográcsban rotyogtatjuk tökéletesre a paprikás szaftban úszó hüvelyest.

Paradicsomos káposzta

Hidegsült vagy fasírtgolyó nélkül is megállja a helyét a paradicsomos káposzta, esetleg készíthetünk hozzá falafelt vagy más ropogós zöldségpogácsát/labdacsot.

Ez mindegy is lesz, hiszen a paradicsomos főzelék bográcsban készült változata el fogja terelni a figyelmünket minden másról utánozhatatlan ízével.

Borsópörkölt 2. -nokedlivel

Édesanyámtól kaptam friss zsenge zöldborsót, az enyém sajnos tönkrement a sok víz miatt. Ezt az ételt friss borsóból a legjobb elkészíteni. Mirelitből is jó, de a különbség ...

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nyári csodák várnak rád itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...