5 vegetáriánus bográcsétel, ami vetekedhet egy jó gulyással

A nagy nyári bográcsozások alkalmával valahogy mindig a hús kerül a középpontba – mondjuk alapvetően érthető, hisz a szabadtüzes főzés hagyományosan nem egy zöldséges műfaj. Rázzuk le a tradíció béklyóit, főzzünk vegetáriánus bográcsételeket!

A bográcsételek nem véletlenül foglalnak el olyan különleges helyet a szívünkben: füstös aromájuk, sűrű zaftjuk, zamatuk utánozhatatlan, amelynek semmilyen gáztűzhelyen rotyogtatott fogás a nyomába nem tud érni. Minden, amit a pattogó tűz fölött főzünk, ezerszer ízesebb lesz. De vajon tényleg minden? A húsos klasszikusokon, a gulyáson, a pörköltön túl rotyoghatnak például vegetáriánus bográcsételek is a vasháromlábon? A válasz egy határozott igen – ezek közül is akad néhány olyan, aminek kifejezetten jól áll a szabadtűz. Lássuk, melyek ezek!

5 vegetáriánus bográcsétel, ami vetekedhet egy jó gulyással

Lecsó

A legklasszikusabb, leggyakrabban készített nyári egytálétel akkor lesz a legfinomabb, ha hozzávalóit bográcsba dobjuk: igen, még akkor is, ha kihagyjuk a kolbászt és a szalonnát.

Ha amúgy a gáztűzhelyen használnánk füstölt fűszerpaprikát, itt bátran elhagyhatjuk, vagy minimálisra csökkenthetjük: egyrészt azért, mert a tűzön amúgy is kellően füstös lesz a lecsó, másrészt azért, nehogy odakapjon és megkeseredjen a fűszer.

Gombapaprikás

Még egy zöldségragu, amivel csodákat tesz a füstös aroma: rotyogtassuk a gombát jó sok hagymán, hogy kellően ízes, sűrű szaftja legyen. Akár használhatunk többféle, különböző gombát, hogy még különlegesebb legyen a végeredmény. Amennyiben be szeretnénk habarni, csak egész a végén tegyük, lehetőleg a tűztől minél távolabb emelve a bográcsot, nehogy a hirtelen forróságban kicsapódjon a tejtermék.

Chilis bab

Talán kicsit csalásnak számít, mégis érdemes megemlíteni a húsmentes chilis babot ebben a listában: ha az eredeti verzió üstben fő a legfinomabbra, akkor ugyanez simán igaz lehet a vega változatra is. Csak használjunk jó sok fűszert, vigyázzunk, nehogy odakapjon és keserű legyen a fokhagyma, valamint főzzük jó sűrűre a ragut: ha mindezeket megtesszük, nem is fogjuk majd hiányolni a húst.

Borsópörkölt

Sokan – még a vegetáriánusok között is – szkeptikusak a borsópörkölttel kapcsolatban. Igen, tényleg szerény, egyszerű fogás, talán túlságosan is az: de nincs ebben semmi kivetnivaló. Főleg akkor nem, ha bográcsban rotyogtatjuk tökéletesre a paprikás szaftban úszó hüvelyest.

Paradicsomos káposzta

Hidegsült vagy fasírtgolyó nélkül is megállja a helyét a paradicsomos káposzta, esetleg készíthetünk hozzá falafelt vagy más ropogós zöldségpogácsát/labdacsot.

Ez mindegy is lesz, hiszen a paradicsomos főzelék bográcsban készült változata el fogja terelni a figyelmünket minden másról utánozhatatlan ízével.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nyári csodák várnak rád itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek