Még kertnek vagy hétvégi háznak sem kell lennie ahhoz, hogy a szekrényben, spezjban, tárolóban figyeljen a magyar nyarak egyik legkedvesebb eszköze: a bogrács. A minden családot, társaságot összehozó üst, amiben rendszerint igazi pásztorételek készülnek, vagy speciálisabb, felfelé szűkülő változatában halászlé. Pedig a bogrács, konyhánk egyik legősibb főzőedénye más finomságok készítésére is alkalmas, még akkor is, ha eddig mindig a biztonságos zónában lépdeltünk a használatakor.
Nézd meg galériánkban a bográcsozható ínyencségeket:
4 meglepő étel a gulyáson túl, amit bográcsban sokkal finomabb
Forró olajban/zsírban sülő tészták
Ha otthon állunk neki a lángoskészítésnek, általában csak kisebb darabokat tudunk formázni. Nincs vendéglátós „kádunk”, amibe a profi lángossütők belehajítják a hamar felhólyagosodó tésztát. Jobb híján marad egy magasabb falú, nagyobb serpenyő például. Vagy… a bogrács! Miért is ne? Magas a fala, széles a szája, ezért akár méretesebb lángosok is kisülhetnek belőle. Ráadásul nem lesz szagos a lakás és maga az étek is elkészül a töredékéből, mint amit a strandon fizetnénk érte. Még a tejföl is a vödrös lesz, nem holmi higított tejfölutánzat. Arról ne is beszéljünk, hogy a fáradt olaj is elkerülhető, mivel mi öntöttük bele, tudjuk, hogy miben fog fürdőzni a tészta.
Ugyanez vonatkozik a fánkra is, akár szalagos, akár csöröge változatokról beszélünk. A bográcsban egyszerre több fánk tud sülni, az otthoni büdösítésre sem kell rákészülni, mert odabent nem marad belőle semmi. A fánkok töltése jó kis közös program.
Rántott húsok
Most ez komoly? Rántott csirkecomb a bográcsból? Abszolút belefér ez is, de mi mégis inkább az igazibb házi bécsi szelet készítésénél vetjük be jó szívvel a kerti kondért. Mivel a valódi borjú bécsi eredetileg lapostányér méretűre van klopfolva, lángos-módra mehet bele a bográcsba öntött, felhevített olajba/zsírba. Sokkal gyorsabban felmelegszik a kellő hőmérsékletre, nagyobb szeletek is beleférnek. Lehet, hogy unortodox módszer, de aki egyszer már kipróbálta, szeretni fogja. Lepipálja a fritőzt és a lábosban való forró olajos sütést.
Ragulevesek
Gazdag nyári ragulevesek is jókat rotyognak a bográcsban: tárkonyos-félék, csomborral készített raguk, szárnyashússal és sok-sok zöldséggel. Ezeknek a leveseknek nem kell olyan sokat zsörtölődniük, de nagy mennyiségben, 10-15 literre számíthatunk egy bográcsos alkalommal. Friss, puha kenyérrel tunkolva kifejezetten imádjuk, ráadásul hiába tartalmasak, könnyedebbek a gulyásnál vagy lebbencsnél.
Ázsiai curryk, indiai egytálételek
Az indiai konyha legcsodásabb, aromás, illatos fogásai közül is elkészíthetünk néhányat a szabadtéri tűzön, bográcsban főzve. A butter chicken, a dal makhani is bőven szuper, ha a kertben kavargatjuk.
Ugyanez igaz a thai konyha curry-variációira is. Bármilyen szokatlan, hogy paprika-fokhagyma és babérlevél illata helyett a gyömbér vagy a galangál dominál, tényleg működik a trükk.
Néhány recept, ami rotyoghat a bográcsodban:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet a konyhába/kertbe: