Még kertnek vagy hétvégi háznak sem kell lennie ahhoz, hogy a szekrényben, spezjban, tárolóban figyeljen a magyar nyarak egyik legkedvesebb eszköze: a bogrács. A minden családot, társaságot összehozó üst, amiben rendszerint igazi pásztorételek készülnek, vagy speciálisabb, felfelé szűkülő változatában halászlé. Pedig a bogrács, konyhánk egyik legősibb főzőedénye más finomságok készítésére is alkalmas, még akkor is, ha eddig mindig a biztonságos zónában lépdeltünk a használatakor.
Nézd meg galériánkban a bográcsozható ínyencségeket:
4 meglepő étel a gulyáson túl, amit bográcsban sokkal finomabb
Forró olajban/zsírban sülő tészták
Ha otthon állunk neki a lángoskészítésnek, általában csak kisebb darabokat tudunk formázni. Nincs vendéglátós „kádunk”, amibe a profi lángossütők belehajítják a hamar felhólyagosodó tésztát. Jobb híján marad egy magasabb falú, nagyobb serpenyő például. Vagy… a bogrács! Miért is ne? Magas a fala, széles a szája, ezért akár méretesebb lángosok is kisülhetnek belőle. Ráadásul nem lesz szagos a lakás és maga az étek is elkészül a töredékéből, mint amit a strandon fizetnénk érte. Még a tejföl is a vödrös lesz, nem holmi higított tejfölutánzat. Arról ne is beszéljünk, hogy a fáradt olaj is elkerülhető, mivel mi öntöttük bele, tudjuk, hogy miben fog fürdőzni a tészta.
Ugyanez vonatkozik a fánkra is, akár szalagos, akár csöröge változatokról beszélünk. A bográcsban egyszerre több fánk tud sülni, az otthoni büdösítésre sem kell rákészülni, mert odabent nem marad belőle semmi. A fánkok töltése jó kis közös program.
Rántott húsok
Most ez komoly? Rántott csirkecomb a bográcsból? Abszolút belefér ez is, de mi mégis inkább az igazibb házi bécsi szelet készítésénél vetjük be jó szívvel a kerti kondért. Mivel a valódi borjú bécsi eredetileg lapostányér méretűre van klopfolva, lángos-módra mehet bele a bográcsba öntött, felhevített olajba/zsírba. Sokkal gyorsabban felmelegszik a kellő hőmérsékletre, nagyobb szeletek is beleférnek. Lehet, hogy unortodox módszer, de aki egyszer már kipróbálta, szeretni fogja. Lepipálja a fritőzt és a lábosban való forró olajos sütést.
Ragulevesek
Gazdag nyári ragulevesek is jókat rotyognak a bográcsban: tárkonyos-félék, csomborral készített raguk, szárnyashússal és sok-sok zöldséggel. Ezeknek a leveseknek nem kell olyan sokat zsörtölődniük, de nagy mennyiségben, 10-15 literre számíthatunk egy bográcsos alkalommal. Friss, puha kenyérrel tunkolva kifejezetten imádjuk, ráadásul hiába tartalmasak, könnyedebbek a gulyásnál vagy lebbencsnél.
Ázsiai curryk, indiai egytálételek
Az indiai konyha legcsodásabb, aromás, illatos fogásai közül is elkészíthetünk néhányat a szabadtéri tűzön, bográcsban főzve. A butter chicken, a dal makhani is bőven szuper, ha a kertben kavargatjuk.
Ugyanez igaz a thai konyha curry-variációira is. Bármilyen szokatlan, hogy paprika-fokhagyma és babérlevél illata helyett a gyömbér vagy a galangál dominál, tényleg működik a trükk.
Néhány recept, ami rotyoghat a bográcsodban:
Zöldségraguleves tárkonnyal és citrommal
Villámgyorsan elkészül, frissítő, üde és illatos. Aki kissé sűrűbben szereti, az nyugodtan csináljon hozzá egy habarást, amit akár rizsliszttel is tökéletesen el lehet készíteni.
Klasszik lángos
Közeleg a nyár. Hiányzik a strand és vele együtt a lángos is? Végy egy felfújható medencét, tedd ki az erkélyre, a lángost süsd meg a recept alapján, és élvezd ki minden pillanatát!
Sokzöldséges vegán curry (korma)
A curry önmagában sok mindent jelenthet, az alábbi recept esetében például egy zöldségekkel megpakolt, fűszeres, selymes és pofonegyszerű vegán egytálétel található a kifejezés ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet a konyhába/kertbe: