Bodzás-túrós lett az év gyógynövényes, cukormentes tortája

A zsűri elnöke szerint ezek a hobbicukrászok által készített cukormentes torták bármilyen cukrászda kínálatában megállnák a helyüket.

Citromfű, hibiszkusz, fehérbabhéj – idén is sok izgalmas és újszerű gyógynövény összetevőt használtak a pályázók a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat egy bodzás túrókrémes alkotás érdemelte ki.

A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat A természet ajándéka elnevezésű bodzás túrókrémes alkotás érdemelte ki

Idén 30 pályázat érkezett a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre, melyből a 10 legkiválóbb jutott a döntőbe. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által megrendezett háziversenyre csak olyan recepttel lehetett pályázni, amely nem tartalmaz sem cukrot, sem fehér lisztet.

Az alapítvány dietetikusa, Pető Adrienn elmondta, hogy a legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a cukormentes csokoládé, az áfonya és a citrom volt, de olyan különleges alkotóelem felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a szőlőmagolaj, a szerzetesek körtéje vagy a kardamom.

Diabetikus diótorta

Nagyon finom, könnyű diótorta. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Nálunk a család nagy kedvence. A csoki glazúr Moha konyhájából van, tökéletesen kiegészíti a tortát. Több ...

Reform kókusztorta

Elég sok tojássárgájám halmozódott fel, amit le szoktam fagyasztani. Szerettem volna felhasználni belőle, és nincs is finomabb, mint egy tojássárgájás főzött krém, hát még ha ...

Almás répatorta

Az osztrákok legkedveltebb receptmagazinjában, a Gusto-ban bukkantam erre a receptre. Azonnal kipróbáltam, nagyon finom.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, a rendezvény háziasszonya leszögezte, hogy ezek a torták bármilyen cukrászda kínálatában megállnák a helyüket, és mindenki győztesnek érezheti magát, aki bekerült a döntőbe. Ezt a zsűri elnöke, Bechmann György, mestercukrász is megerősítette, aki megjegyezte, hogy a pályaművek között volt néhány szakmailag nagyon magas színvonalú munka. Külön kiemelte, hogy a hobbicukrászok által sütött különféle piskóták olykor még ízletesebbek, ötletesebbek voltak, mint korábban a profik által készített piskóták.

A 10 döntős torta kóstolása után a zsűri kiválasztotta az idei verseny legjobbját, amely az Almás-diós torta lett. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat Kónya Mártonné Eta nyerte el A természet ajándéka elnevezésű tortájával. Készítője, aki szakápolóként dolgozik, hangsúlyozta, hogy a cukorbetegektől sem lehet elvárni, hogy mindenről lemondjanak, ezért is tartja fontosnak az egészséges és finom recepteket. „Mindig is szerettem sütni, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyére egy olyan ízt kerestem, ami nem nyert még korábban, így jutott eszembe a bodza”- tette hozzá Eta.

Kónya Mártonné Eta szakápoló, A természet ajándéka elnevezésű tortájával

Lopes-Szabó Zsuzsa, a Diabess Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember lánya a legjobb, gyógynövényes összetevővel készült tortának járó különdíjas alkotást így méltatta: „Ez a torta nekem azért tetszett, mert domináns volt benne a természetes bodzaíz. Ha vendégek jönnek, és azt kérik, hogy valami finomat adjak nekik, mindig bodzateát csinálok. A bodzát fitoterapeutaként különben azért is szeretem, mert nagyon jó vízhajtó, köhögéscsillapító hatású. Kifaggattam a torta készítőjét, Kónyáné Etát, hogyan érte el ezt az intenzív bodzaízt, és kiderült, hogy egy saját készítésű, cukormentes bodzasűrítményt használt, amit kockánként fagyaszt le, így egész évben tud sütni-főzni vele. Nagyon ízlett a torta pikáns, picit savanykás ízvilága és a bodzás túrókrém habos, könnyű állaga.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...