Bodzabogyóból rengeteg isteni recept készülhet, a fanyar kis bogyók egészen különleges ízt adhatnak süteményeknek, önteteknek vagy leveseknek. Ráadásul, ha van bokor a kertünkben vagy a közelünkben, akkor augusztus elején ingyen is hozzájuthatunk a bodzabogyóhoz. Én szerencsés voltam, és egy nagyobb halom gyümölcsöt tudtam szedni a Balatonnál, ebből pedig a britek egy furcsa süteményét, a pudingot készítettem el, ami igazából nem is puding. Vagyis nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk.
Miért nem puding a puding?
A britek képesek még a legegyszerűbb dolgokkal is teljesen összezavarni a világ többi részét, és ez bizony a desszertekre is igaz. Amikor a szigetország lakói azt mondják, hogy „puding”, akkor nem az általunk ismert, krémes desszertre gondolnak.
Az angol „pudding” szó egyrészt jelenthet általánosan bármilyen desszertet, ami az étkezés végén kerül elfogyasztásra.
Másrészt a desszertek egy konkrét kategóriáját, a pudingokat, amelyek sült, főtt vagy gőzölt sütemények lehetnek. Talán az egyik legismertebb közülük a karácsonyi puding, amelyben egy halom aszalt gyümölcs található, és általában alkohollal felgyújtva kerül az asztalra.
Bodzás költemény
Az általam készített bodzabogyós puding egy légies piskóta, ami gőzös sütőben sül tökéletesre. Nem szabad megijedni tőle: ha a közepe nyersnek tűnne, az azért van, mert egy kicsit annak is kell lennie. Persze ez nem nyers tészta, csupán a gőzölődés során krémes állagot felvett piskóta.
Mert a puding kissé rétegesre sül: felül hasonló lesz, mint egy hagyományos, légies piskóta, középen a fent leírt krémes állag következik, legalul pedig a csodás színű és ízű gyümölcsréteg található, ami karaktert ad a süteménynek.
A pudingot legjobb még azon melegében, tányérokra kanalazva fogyasztani, egy kis tejszínnel vagy simán, magában. Egyszerű sütemény, mégis nagyot lehet vele mutatni, ha a lenyűgözés a célunk a következő kerti partin.
Készítsünk bodzabogyós pudingot!
Hozzávalók:
400 g bodzabogyó, 0,5 citrom leve, 350 g cukor, 150 g vaj, 300 ml tej, 4 db tojás, 1 tk vaníliaaroma, 200 g liszt, 1 tk sütőpor
A bodzabogyót 100 g cukorral és a citrom levével egy fazékban feltesszük főni, majd alacsony lángon 5-7 percig rotyogtatjuk. Nem kell teljesen szétfőzni, maradjanak benne egész bogyók, de eresszen rendesen levet az egész.
Közben elkészítjük a tésztát: a vajat kihabosítjuk a cukorral. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat elkeverjük a tejjel és a vaníliával, a fehérjékből pedig kemény habot verünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
A cukros vajhoz felváltva hozzákeverjük a tojásos tejet és a lisztet, amíg egységes masszát nem kapunk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tésztába a tojáshabot is.
Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra, és kivajazunk egy nagyobb kerámia sütőtálat. Az aljába öntjük a bodzás szószt, majd rákanalazzuk a masszát, és elegyengetjük. A sütőbe teszünk egy forró vízzel megtöltött tepsit, és a fölötte lévő rácsra tesszük a süteményünket.
A pudingot nagyjából 35 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tesztelhetjük tűpróbával, de ne ijedjünk meg, ha a közepe még enyhén „nyers”. Ha a puding szépen megemelkedett, levegős, és tapintásra felül sültnek tűnik, akkor már készen is van.
Tálaljuk melegen, tejszínnel, tejszínhabbal, esetleg vanília fagylalttal.
A szaftos bodzabogyós puding teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, nyári íz és recept: