Palacsintatésztába mártottuk a bodzavirágot, és egy csodás desszertet kaptunk

Bodzát lehet kapni a piacon is, de gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje akkor esik igazán jól, ha én szedem hozzá a bodzát. Ez a tanácsom nektek is: irány a bokor, majd a tempura!

Mindenkinek van egy kultikus gyerekkori helye, nyilván nekem is. El is árulom Nektek, Balatonszepezdről van szó. Amióta az eszemet tudom, imádom ezt a kis falut az északi parton. Igaz, hogy összesen négyszázan lakják szezonon kívül, mégis belefért minden a gyerekkori úszáspróbálgatásoktól és homokvárépítésektől kezdve a kamaszkori világmegváltó filozofálásokon és első csókokon át egészen addig, amikor az ember már nem érzi cikinek, hogy szombat este 11-kor elmegy lefeküdni aludni. Bármikor, ha hosszabb ideig éltem külföldön, a szepezdi nyár, ha csak egy hétvégére is, benne volt a top 3-ban a hiánylistán.

A bodza tempura receptjéért a képre kattints

Idén aztán május vége fele megint csak lezarándokoltam gyerekkori barátnőmék házába, csak hogy tartsuk a szokást - a dolgok nem tudnak soha olyan jól vagy rosszul állni, hogy egy jó „csajos hétvége" ne tegye jobbá vagy még jobbá.

Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy körmöt festünk meg egymás haját fonogatjuk - bár néha ez is előfordul - , inkább csak nagyokat sétálunk, megnézzük, hogy van-e már cseresznye az Öreghegyen, és megvan-e még a bunker a parton, amit 20 éve kisajátítottunk.

A bodza tempura receptjéért a képre kattints

Most, május utolsó napjaiban volt még egy gasztronómiai küldetésem is: mindenképpen bodzát akartam szedni. Nem mintha Budapesten nem lehetne, de hát a balatoni, bocsánat, szepezdi bodzának egész más íze van. Sajnos azonban a múlt heti szélnek, az esőnek, vagy a nálam szorgalmasabb bodzagyűjtőknek köszönhetően az összes könnyen megközelíthető, zamatos virágokat kínáló, kövér bodzabokor lekopaszítva várt szombat reggel, mikor az első gyűjtő körútra indultunk. A tervezett több mázsa bodza szedésében több tényező akadályozott: hol a „menjünk le a strandra pár órára, legalább egy kis színünk legyen" elve, hol a szomszédság, akinél mindig van egy korty itóka, és ahol nagyon könnyű ott ragadni, hol a káptalantóti piac, amit muszáj meglátogatni, „hát csak 20 percre van kocsival".

A bodza tempura receptjéért a képre kattints

Lényeg a lényeg, a bodzaszedésre kijelölt textilzsák végig ott fityegett az oldalunkon, de valahogy mindig csak egy pár új fej került bele. Ezekért a példányokért viszont nagyon meg kellett küzdeni, mint már említettem, az összes top helyet lelegelve találtuk. Így aztán bátran mondhatom, hogy a hétvége nagy részét különböző bokrokban és egyéb dzsindzsásokban töltöttük, hogy legalább egy kis bodzapalacsintához legyen elég virágunk.

A durván fél szatyornyi zsákmány végül nem is palacsintaként, hanem az ahhoz nagyon hasonlító tempuraként végezte - de így utólag legalább kijelenthetem, hogy bőven megérte az a pár karcolás, meg az egy kullancs, amit utólag kioperáltam a karomból.

Ha van még a közeletekben levadászható bodza, akkor mindenképpen próbáljátok ki, mert durván jó lett!

A bodza tempura hozzávalói:

20 db bodzavirág, 1 db tojás, 2.5 dl ásványvíz (szénsavas, vagy szódavíz, de mindenképp jéghideg), 2 ek cukor, 10 csapott ek finomliszt, 1 csipet só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dl napraforgó olaj

Így készül a bodza tempura:

A bodzát megtisztítjuk az esetleges bogaraktól, elszáradt virágoktól. A tojást felverjük, hozzáadjuk a vizet, majd elkeverjük a szódabikarbónával, sóval, cukorral. Ha szükséges, adunk még hozzá lisztet vagy vizet, lényeg, hogy a sűrű palacsintatészta legyen. Fél órát állni hagyjuk.
Közben az olajat felforrósítjuk. A bodzákat belemártjuk a tésztába, és szépen kisütjük őket, amíg aranybarnák nem lesznek. Azonnal tálaljuk.

A bodza tempura teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Írta: Nemes Nóra/Dacota


Még több finomság vár rád:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...