Biztos helye van a döntőben a magyar séfcsapatnak: januárban izgulhatunk értük

Az európai válogatón különdíjat szerzett magyar csapat 2025 januárjában méretteti meg magát a Bocuse d'Or Lyonban tartott döntőjén, ahová a világ minden tájáról érkeznek majd séfek.

2025 januárjában ismét sor kerül a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjére. Ahogyan az kétévente lenni szokott, a házigazda ismét Lyon, és most már bátran nevezhetjük azt is megszokottnak, hogy a magyar csapat is ott lesz. Idén márciusban a norvégiai Trondheimben rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját, ahol a magyar csapat fantasztikus szerepléssel a hatodik helyen végzett, és a legjobb tál különdíját is elhozhatta. Norvégiában a dán, a svéd, valamint a norvég csapat állhatott a dobogón, a lyoni döntőre azonban a világ minden tájáról érkeznek nemzetek.

Döntőbe jutott a különdíjas magyar Bocuse-csapat

A magyar csapat tagjai

A magyar csapat nem változott, élén továbbra is Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepel. Commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungast Csoportnál dolgozó Szabó László tölti be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. Akárcsak a trondheimi megmérettetés előtt, ezúttal is a csapat segítségére lesz a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

Már ismert néhány részlet

A lyoni döntőn a szokott módon kétféle ételt kell majd készíteni, ám egyelőre csak a táltéma kötelező alapanyagait és főbb szabályait hirdették ki.

Ezek szerint őzgerincet kell készíteni, amelyet egy darabban, csontosan kell felhelyezni a tálra, és kötelező felhasználni hozzá a két szüzet is.

Őzlapockából egy pitét is kell prezentálni, és fel kell használni egy egész libamájat. Kötelező egy olyan gyümölcsös köretet is elkészíteni, amely az adott ország konyhájára jellemző. És kell egy side dish-t is prezentálni, amelyben teát kell használni, és kötelezően töltött tészta kíséretében tálalni. A magyar csapat örül a kötelező alapanyagoknak, szeretik és jól tudják használni, van rá hagyományuk és eszközük is. A másik téma várhatóan november közepén derül majd ki, a csapat azonban október elején megkezdte a felkészülést a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón található tankonyhájában.

A magyar csapat az európai válogató alatt

A felkészülésben ezúttal is részt vesznek vidékről és a fővárosból érkező tanulók és pályakezdők is, hiszen a Magyar Bocuse d’Or Akadémia egyik legfontosabb küldetése az utánpótlásképzés.

A Bocuse d’Ort ismét a Sirha Lyon keretein belül rendezik meg, 2025. január 26-27-én.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...