Idén Budapestre jött az egyik legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny, a Bocuse d'Or európai selejtezője, és két nap erejéig a Hungexpo épülete megtelt a kontinens legrangosabb séfjeivel. Látványos hústálak, formabontó ételköltemények és megannyi izgalommal teli várakozás után végre kiderült, melyik csapat végzett az első három helyen, és kik juthatnak tovább a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjébe.
Kétnapos megmérettetés
Március 23-24-én mérték össze az európai országokból érkező csapatok a tudásukat. Az első napon 8, a másodikon pedig 9 csapat készítette el a zsűrinek a különleges fogásokat. A magyar csapat a második versenynapon, reggel 9-kor kezdte meg a munkát.
Kis hazánkat nívós csapat képviselte: Dalnoki Bence séf vezette a munkát, őt segítette Nyikos Patrik commis, illetve Széll Tamás coach. Szulló Szabina volt a magyar csapat elnöke, így részt vett a kóstolást végző zsűriben is.
Az idei verseny fogásai
Minden verseny alkalmával meghatároznak kötelező alapanyagokat, amiket minden csapatnak fel kell használnia a két felszolgált étel megalkotásánál. Ebben az évben a hústál alapanyagai az őz és a kacsamáj voltak.
Ezen kívül meg kellett jelennie még a rögös túrónak és tejfölnek, valamint a burgonyának is.
Az első fogás egy vegetáriánus melegétel volt, erre a témára a magyarok a következő különlegességeket alkották meg.
A „Magyar Tavasz” névre keresztelt ételben Anuschka-burgonya és tavaszi zöldek szerepeltek „tiltott” hozzávalókkal (a szarvasgomba és a kaviár használata nem volt engedélyezett a versenyben). Egész pontosan Anuschka-burgonya, konfitált burgonya, sült póréhagymával, szárított csiperkéből készült, hamis „szarvasgomba” és ropogós burgonya virág. A kísérő köretek között volt zsenge karalábé és mogyorómajonéz, roppanós brokkoliszár, savanyított gyöngyhagyma, medvehagyma és petrezselyemolaj. Került még a tányérra lágy sajttartlet marinált uborkával, zöldborsóval és zöldalmával, illetve zöldspárga szárított misoval, ropogós zsemlemorzsával és tavaszi fűszernövényekkel. Mindezt egy fantasztikus mártás hozta össze: burgonyamártás füstölt sajttal és csiperke „kaviárral".
A hústál is kapott egy fantázianevet: Őz „Budapest” névre hallgat. Szerepel rajta őzcomb és „kacsamájmozaik” gombákkal, boróka- és tempuragyöngyökkel, valamint őzgerinc és -bélszín kacsazsírral és magyar fűszerekkel glazúrozva. Kísérő köretek is kerültek a hús mellé zsenge cékla és zöldalma formájában hagymadzsemmel, édesköménnyel és tokaji borecettel. Mindez kiegészült még Anuschka-burgonya, karalábé, tárkony és tavaszi zöldfűszerek keverékével. Ragu is készült túrós derelyével, erdei gombákkal, zamatos turbolyával és vadpetrezselyemmel, zöldspárgával és tejföllel. Erre őzpecsenyelé került szószként citromos kakukkfűvel, Sarawak borssal és fűszeres kacsazsírral.
Szoros volt a verseny
A kétnapos kóstolás után a szakmai zsűri végül elvonult, hogy meghozza a döntését. A tét nem kicsi, ugyanis az európai válogató első 10 helyezettje jut majd tovább a 2023-ban tartandó lyoni világdöntőbe.
Hosszas mérlegelés után végül kihirdetésre került a sorrend. Íme, a Bocuse d'Or 2022-es budapesti döntőjének helyezettjei:
- Dánia
- Magyarország
- Norvégia
- Svédország
- Izland
- Finnország
- Franciaország
- Egyesült Királyság
- Svájc
- Belgium
A további díjak így alakultak:
A legjobb hústál: Svédország
A legjobb vegetáriánus tál: Egyesült Királyság
A legjobb commis: Thilda Nartensson (Svédország)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: