Íme a Bocuse d'Or hazai válogatójának nyertese

Ma tartották a Bocuse d'Or magyar válogatóját: az egyik legrangosabb gasztronómiai verseny országos szinten tartott selejtezőjén négy magyar séf mérte össze tudását, és az este végére az is kiderült, hogy ki képviseli majd hazánkat az európai, és remélhetőleg a világdöntőn is.

Ugyan alig múlt el a lyoni világdöntő izgalma, máris sor került a Bocuse d'Or következő évi világversenyének magyar válogatójára. A budapesti megmérettetésen négy séf vett részt, akik összemérték tudásukat és ügyességüket az egész nap tartó főzés során. Nem babra ment a játék: a nyertes képviseli ugyanis Magyarországot először az európai elődöntőn jövő tavasszal Budapesten, azután pedig a 2022-es lyoni Bocuse d'Or-világdöntőn is.

A nyertesek

Erős mezőny

Négy magyar szakács lépett a ringbe reggel, hogy megmutassák, mire képesek az előre nem ismert alapanyagokkal, limitált időn belül. Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje korábban már bizonyított a Bocuse d'Oron: az előző döntőn második helyezést ért el.

Huszár Tibor számára is ismerős volt a terep, hiszen korábban is ott volt már a verseny döntőjében. Dalnoki Bence, aki Széll Tamás keze alatt tanulta ki a mesterség csínját-bínját, jelenleg a Stand Étterem sous chefjeként dolgozik. Versenyeken ő is szerepelt ez előtt: 2019-ben például a Calgary-ban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs-ön.

Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke 2010-ben próbált szerencsét a Bocuse d'Or akkor helyi selejtezőjén, ahonnan tovább is jutott a döntőbe.

A négy magyar kiválóság közül azonban csak egy juthatott tovább az idei magyar válogatóból.

Kiélezett verseny

A Jókuti András és Gianni Annoni által levezetett verseny első meglepetése az volt, hogy milyen alapanyagokkal kell majd dolgozniuk a résztvevőknek. Ez mindig a selejtező napjának reggelén derül ki, így nincsen sok idő a tervezésre.

Az idei meglepetés-alapanyagok a ponty, a mangalica és a marhanyelv voltak.

A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervizben várt el a zsűri. A haltányér kötelező eleme a bezdáni pirospaprika is volt.

A hústéma kötelező alapanyag a mangalica volt, a teljes állat bármely része felhasználható volt. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, ez a snidling volt.

Minden séf munkáját segített egy commis is, a versenyzőpárosok így alakultak:

  • Dalnoki Bence - Nyikos Patrik
  • Kelemen Roland - Fodor Noel
  • Adamek Balázs - Kocsis Marcell
  • Huszár Tibor - Szikszai Zsolt

De ki lett a nyertes?

Az egész napos megmérettetések végén a zsűri meghozta a döntését, és kiderült, hogy ki képviseli majd országunkat a Budapesten rendezett európai elődöntőn és a Lyonban tartandó világdöntőn.

A helyezések:

A 2021-es Bocuse d'Or magyar válogatóján a Dalnoki Bence - Nyikos Patrik páros készítette el és mutatta be a legfinomabb és leglátványosabb ételeket, ezzel elnyerve az első helyet. A további helyezések így alakultak:

Dalnoki Bence, az első helyezett
  • 2. hely: Kelemen Roland - Fodor Noel
  • 3. hely: Adamek Balázs - Kocsis Marcell
  • 4. hely: Huszár Tibor - Szikszai Zsolt

A legjobb commis-nak járó különdíjat Fodor Noel kapta. Bíró Lajos többéves, fáradhatatlan munkáját Életműdíjjal jutalmazták: ő volt az egyik első magyar szakács, aki csapatot vitt a Bocuse d'Or lyoni döntőjébe.

Továbbá kiosztották még a legjobb csapatnak járó díjat is: ezt szintén Dalnoki Bence és Nyikos Patrik kapták. A médiazsűri különdíját Dalnoki Bence vitte haza.

Kövessük együtt tavasszal is a Bocuse d'Or izgalmait, amikor a legjobb európai szakácsok mérkőznek meg Budapesten!


Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...