Közeleg a Bocuse d’Or, ahol rénszarvashússal is dolgozik majd a magyar csapat

Gőzerővel készül a magyar csapat a március 19-20-án, a norvégiai Trondheimben megrendezésre kerülő meg Bocuse d’Or európai válogatójára.

 A magyar csapat már csak Trondheimre koncentrál 

Alig több mint két hónap van hátra a Bocuse d’Or európai válogatójáig, amelyet március 19-20-án rendeznek meg a norvégiai Trondheimben. A magyar csapat összeállt, maga köré gyűjtötte a legjobb segítőket, és gőzerővel készül a megmérettetésre. 

A csapat tagjai 

A magyar csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland áll. Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Tavaly Mesterszakács címet szerzett.  

A csapat commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki tavaly előtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozott szülővárosában, illetve oda is tér majd vissza a Bocuse d’Or után. 

A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László foglalta el, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is, több nemzetközi megmérettetésen is részt vett. 

A csapat elnöke, aki majd a kóstoló zsűriben is képviseli hazánkat, Dalnoki Bence, az előző Bocuse d’Or verseny lyoni bronzérmes versenyzője.  

A csapat / Fotó: Kaunitz Tamás/ Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A segítők 

A csapat felkészítésében részt vesz két igazi Bocuse d’Or veterán, Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is, hogy mindazt a tudást, amire szert tettek az elmúlt években, megosszák a legújabb magyar csapattal is.  

Ugyancsak részt vesz a magyar csapat felkészítésében Christian Andre Pettersen, aki kétszer is, 2019-ben és 2021-ben is a bronz szobrot vihette haza a Bocuse d’Or lyoni döntőjéről. A norvég séf elsősorban az alapanyaggal kapcsolatos tudását, és persze versenytapasztalatát igyekszik átadni a csapatnak. 

Mint minden versenyszezonban, most is kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés. A felkészülésben számos tanuló vesz részt az ország minden pontjáról, hogy a következő hónapok tapasztalatai közkinccsé váljanak és beépüljenek a jövő generációinak tudásába. 

Az alapanyagok 

Ami a táltémát illeti, egy Norvégiában megrendezett versenyen mi más kerülhetne fókuszba, mint a tenger?

A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell. 

Nemrég a tányértémát is kihirdette a nemzetközi szervezőbizottság. Ebben két alapanyagot tettek kötelezővé: egyik a rénszarvas, másik az Aquavit. A rénszarvas nagyon tipikus sarkvidéki alapanyag, amelyet elsősorban lágy vadíze tesz egyedülállóvá. Az állat az év 365 napján a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él, amelyek egy része olyan helyen terem, ahol semmilyen más növény nem tud életben maradni.  

A LINIE Aquavit a világ legismertebb akvavitje, ez az eredeti, hordóban érlelt norvég akvavit. Speciális fűszerkeverékkel készítik, amely egyedi ízt ad neki. Fő fűszere a kömény, amely a Trondheim régióban található Inderøyából származik. A LINIE Aquavit az egyetlen, amelyet hordóban érlelnek a nyílt tengeren való érlelés előtt. Fontos része a norvég tradíciónak és kultúrának.  

A magyar csapat a szokott módon a Hungexpón található versenykonyhában edz a megmérettetésre, heti hat napon reggeltől estig dolgoznak. Trondheimben a mieink a második versenynapon, tizedik indulóként versenyeznek majd, tehát a zsűri a magyar csapat ételeit fogja utoljára kóstolni. 

A magyar csapat nemzetközi szinten is nagy sikert aratott bemutatkozó kisfilmjét ITT lehet megtekinteni.  

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...