Édesen sül a pogácsa, belseje szaftos szedret és tejszínhabot rejt

Viszonylag nehezen fordítható magyarra az alábbi recept, pontosabban az elnevezése (a leírás többi része több mint egyszerű, mind fordításban, mind konkrét elkészítésben), a legközelebb akkor juthatunk az igazsághoz, ha édes pogácsaként hivatkozunk a blackberry shortcake-re. Egy olyan omlós pogácsaként, ami szaftos szedret és lágy tejszínhabot rejt magában.

Anglo-amerikai koprodukcióként tekinthetünk a blackberry shortcake receptjére, ugyanis az alapját adó scone (magyarul nagyjából pogácsa) a brit szigeten készült el először, majd az óceánon átkelve, már az Újvilágban egészült ki friss, bogyós gyümölcsökkel és vaníliás tejszínhabbal. A legklasszikusabb verzió epret használ, azonban szinte bármilyen bogyóssal megkóstolhatjuk: így nyár végén, augusztusban például szederrel.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

Omlós pogácsatéglalapok, édesen

Hozzávalóiban és elkészítésében tényleg pogácsás a scone: rengeteg vaj kerül tésztájába, amitől lehengerlően lemezes lesz, kívül roppanós, belül omlós állagot prezentál. Élesztő ugyan nem kerül bele, ellenben egy jó adag sütőpor gondoskodik arról, hogy a kisült tészta könnyed és ne fogtörő legyen.

Persze ez nemcsak a hozzávalókon, hanem rajtunk is múlik: ne gyúrkásszuk agyon a tésztagombócot, különben megerősítjük benne a glutént és keménnyé, rágóssá tesszük.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A vaj mennyisége talán obszcénnek tűnhet, főleg úgy, hogy az elkészítés során több alkalommal és több halmazállapotban (hideg, olvasztott) is a süteménybe kerül a gazdag zsiradék. De hát nem egy diétás ételről van szó, a vajmennyiségre tényleg szükség van ahhoz, hogy a blackberry shortcake tökéletesen sikerüljön.

Macerált szedrek, citrusosan

Persze, megfőzhetnénk a szedret, hogy sűrű, intenzív lekvárt kapjunk, azonban ennek a desszertnek sokkal jobban áll a friss, harsány, citrusokkal felébresztett, macerált gyümölcs. És hogy mi is pontosan ez a macerálás? Nos, mindössze annyit tesz, hogy a felvágott gyümölcsöt állni hagyjuk cukorral és némi citruslével, -héjjal, hogy kieressze magából az összes isteni nedvét.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A végeredmény egészen lekvárszerű lesz, azonban annál egy fokkal hígabb, ízben pedig ezerszer határozottabb. A szederhez párosítsunk lime-ot, fantasztikus kettőst alkotnak majd együtt.

Ebből a receptből készíthetünk négy tényleg hatalmas, kiadós pogácsát vagy nyolc kisebbet: attól függően, hogy mennyire vagyunk hedonisták, vagy praktikusabb okokból, hogy hány embert kell ellátnunk ezzel a tökéletesen nyári, hangulatos desszerttel.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A blackberry shortcake teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...