Édesen sül a pogácsa, belseje szaftos szedret és tejszínhabot rejt

Viszonylag nehezen fordítható magyarra az alábbi recept, pontosabban az elnevezése (a leírás többi része több mint egyszerű, mind fordításban, mind konkrét elkészítésben), a legközelebb akkor juthatunk az igazsághoz, ha édes pogácsaként hivatkozunk a blackberry shortcake-re. Egy olyan omlós pogácsaként, ami szaftos szedret és lágy tejszínhabot rejt magában.

Anglo-amerikai koprodukcióként tekinthetünk a blackberry shortcake receptjére, ugyanis az alapját adó scone (magyarul nagyjából pogácsa) a brit szigeten készült el először, majd az óceánon átkelve, már az Újvilágban egészült ki friss, bogyós gyümölcsökkel és vaníliás tejszínhabbal. A legklasszikusabb verzió epret használ, azonban szinte bármilyen bogyóssal megkóstolhatjuk: így nyár végén, augusztusban például szederrel.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

Omlós pogácsatéglalapok, édesen

Hozzávalóiban és elkészítésében tényleg pogácsás a scone: rengeteg vaj kerül tésztájába, amitől lehengerlően lemezes lesz, kívül roppanós, belül omlós állagot prezentál. Élesztő ugyan nem kerül bele, ellenben egy jó adag sütőpor gondoskodik arról, hogy a kisült tészta könnyed és ne fogtörő legyen.

Persze ez nemcsak a hozzávalókon, hanem rajtunk is múlik: ne gyúrkásszuk agyon a tésztagombócot, különben megerősítjük benne a glutént és keménnyé, rágóssá tesszük.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A vaj mennyisége talán obszcénnek tűnhet, főleg úgy, hogy az elkészítés során több alkalommal és több halmazállapotban (hideg, olvasztott) is a süteménybe kerül a gazdag zsiradék. De hát nem egy diétás ételről van szó, a vajmennyiségre tényleg szükség van ahhoz, hogy a blackberry shortcake tökéletesen sikerüljön.

Macerált szedrek, citrusosan

Persze, megfőzhetnénk a szedret, hogy sűrű, intenzív lekvárt kapjunk, azonban ennek a desszertnek sokkal jobban áll a friss, harsány, citrusokkal felébresztett, macerált gyümölcs. És hogy mi is pontosan ez a macerálás? Nos, mindössze annyit tesz, hogy a felvágott gyümölcsöt állni hagyjuk cukorral és némi citruslével, -héjjal, hogy kieressze magából az összes isteni nedvét.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A végeredmény egészen lekvárszerű lesz, azonban annál egy fokkal hígabb, ízben pedig ezerszer határozottabb. A szederhez párosítsunk lime-ot, fantasztikus kettőst alkotnak majd együtt.

Ebből a receptből készíthetünk négy tényleg hatalmas, kiadós pogácsát vagy nyolc kisebbet: attól függően, hogy mennyire vagyunk hedonisták, vagy praktikusabb okokból, hogy hány embert kell ellátnunk ezzel a tökéletesen nyári, hangulatos desszerttel.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A blackberry shortcake teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...