Édesen sül a pogácsa, belseje szaftos szedret és tejszínhabot rejt

Viszonylag nehezen fordítható magyarra az alábbi recept, pontosabban az elnevezése (a leírás többi része több mint egyszerű, mind fordításban, mind konkrét elkészítésben), a legközelebb akkor juthatunk az igazsághoz, ha édes pogácsaként hivatkozunk a blackberry shortcake-re. Egy olyan omlós pogácsaként, ami szaftos szedret és lágy tejszínhabot rejt magában.

Anglo-amerikai koprodukcióként tekinthetünk a blackberry shortcake receptjére, ugyanis az alapját adó scone (magyarul nagyjából pogácsa) a brit szigeten készült el először, majd az óceánon átkelve, már az Újvilágban egészült ki friss, bogyós gyümölcsökkel és vaníliás tejszínhabbal. A legklasszikusabb verzió epret használ, azonban szinte bármilyen bogyóssal megkóstolhatjuk: így nyár végén, augusztusban például szederrel.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

Omlós pogácsatéglalapok, édesen

Hozzávalóiban és elkészítésében tényleg pogácsás a scone: rengeteg vaj kerül tésztájába, amitől lehengerlően lemezes lesz, kívül roppanós, belül omlós állagot prezentál. Élesztő ugyan nem kerül bele, ellenben egy jó adag sütőpor gondoskodik arról, hogy a kisült tészta könnyed és ne fogtörő legyen.

Persze ez nemcsak a hozzávalókon, hanem rajtunk is múlik: ne gyúrkásszuk agyon a tésztagombócot, különben megerősítjük benne a glutént és keménnyé, rágóssá tesszük.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A vaj mennyisége talán obszcénnek tűnhet, főleg úgy, hogy az elkészítés során több alkalommal és több halmazállapotban (hideg, olvasztott) is a süteménybe kerül a gazdag zsiradék. De hát nem egy diétás ételről van szó, a vajmennyiségre tényleg szükség van ahhoz, hogy a blackberry shortcake tökéletesen sikerüljön.

Macerált szedrek, citrusosan

Persze, megfőzhetnénk a szedret, hogy sűrű, intenzív lekvárt kapjunk, azonban ennek a desszertnek sokkal jobban áll a friss, harsány, citrusokkal felébresztett, macerált gyümölcs. És hogy mi is pontosan ez a macerálás? Nos, mindössze annyit tesz, hogy a felvágott gyümölcsöt állni hagyjuk cukorral és némi citruslével, -héjjal, hogy kieressze magából az összes isteni nedvét.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A végeredmény egészen lekvárszerű lesz, azonban annál egy fokkal hígabb, ízben pedig ezerszer határozottabb. A szederhez párosítsunk lime-ot, fantasztikus kettőst alkotnak majd együtt.

Ebből a receptből készíthetünk négy tényleg hatalmas, kiadós pogácsát vagy nyolc kisebbet: attól függően, hogy mennyire vagyunk hedonisták, vagy praktikusabb okokból, hogy hány embert kell ellátnunk ezzel a tökéletesen nyári, hangulatos desszerttel.

A blackberry shortcake receptjéért kattints a képre!

A blackberry shortcake teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...