Black Swan - artdeco bár a bulinegyed mellett

Különleges bár nyílt a bulinegyed közelében: a Black Swan visszavisz minket a húszas évek világába prémium minőségű spiritekkel, koktélokkal és szexi bar fooddal.

A hagyományos nyugati bárkultúra sokban különbözik az itthoni kedves, de kicsit egyszerű kocsmakultúrától - ezt nyilván mindenki tudja, aki volt már angol vagy amerikai bárban. Ódor Andris legújabb helyén, a Black Swanban hamisítatlan angolszász bárkultúrával találkozhatunk, ha unjuk már a romkocsmák világát.

A Black Swannak viszonylag hosszú soft opening (tesztüzem) időszaka volt, de most már két hónapja tapasztalhatunk meg itt egy itthon kevéssé ismert bárkultúrát. A Black Swan az amerikai szesztilalom titkos bárjait idézi mind italkínálatával, mind enteriőrjével. Ezeken a helyeken a vendégek jobban tették, ha nem hívták fel magukra a figyelmet, és csendesen mulatoztak. Egyes elképzelések szerint innen ered ezeknek a bároknak a neve is: "speakeasy" vagyis "beszélj könnyen, lazán, csendben."

Ódor Andris, a hely társtulajdonosa, 12 éve szerelmese a különböző spiriteknek és kevert italoknak - kizárólag vendéglátósként, természetesen - a Black Swannal pedig az a célja, hogy öt éven belül a világ legjobb bárjai között emlegessék a helyet. Bár a budapesti éjszakai élet meglehetősen híres, a Black Swan a maga arany és ébenfa színeivel egy egész más világba visz minket.

Andris a húszas évek hangulatában rendezte be a bárt - mint mondja, a különböző bárkultúrák történetében ez volt az egyik legizgalmasabb időszak.

A kevert long drinkek már a 19. század második felétől jelen voltak az angol bárokban, de a mai koktélkultúra jórészt Amerikából jött, és a mai napig ott találhatóak a legfontosabb bárok. Andris szerint a húszas évek amerikai szesztilalma nagyon sokat változtatott a korábbi italfogyasztási szokásokon - az illatos, parfümös összetevők sokszor ebben az időben kerültek az italokba, hogy elfedjék az alkohol jellegzetes illatát. Rengeteg munka nélkül maradt amerikai bárpincér ment a kontinentális Európába dolgozni, amivel felfrissítették a korábban leginkább az angolszászok által képviselt kevertital-kultúrát.

Andris ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy ők nem csak egy koktélbár - a menüjükön összesen 15 állandó kevert ital található. A Black Swan azoknak a zarándokhelye lesz elsősorban, akik a jó minőségű, izgalmas és különleges spiriteket kedvelik. A magyarországi viszonylatban egyedülálló Tequila és Mezcal választék mellett rengeteg különböző magas minőségű vodkát, whiskey-t és gint is tartanak. Rendszeresen szerveznek vezetett kóstolókat is, hogy a kezdők is beletanulhassanak a spiritek világába.

A Black Swan az elhelyezkedése szempontjából is szerencsés. Kívül esik a legénybúcsús mulatozók útvonalán, ám mivel a Klauzál utca egyik csendesebb szakaszán található, mégis jól megközelíthető. Ami miatt pedig külön megszerettük - a saját pecsétnyomóval díszített elképesztően stílusos jégkockákon kívül - az a konyhája. A speakeasy bárok hagyományos olajbogyó, mogyoró és egyéb ropogtatnivalókból álló kínálata helyett egy szexi kis bárkonyhát is összeraktak. Így a világ legjobb alkoholjai mellé olyan fogásokat fogyaszthatunk, mint a popcorn rák, és a konyhában még egy Kamado grillező is gondoskodik a tökéletes, szaftos húsokról.

Szóval, ha unjátok a megszokott kocsmákat, és van kedvetek egy különleges és jó minőségű alkoholokkal megfűszerezett időutazáshoz, akkor irány a Black Swan!

És ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

"A vitát az alkotás alapjainak tartom" - interjú Wossala Rozinával

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...