Nyilvános a 12 legszennyezettebb zöldség/gyümölcs idei listája

Igen, sajnos a spenót, a paradicsom, a körte vagy az eper is a legszennyezettebbek között van, de a legtisztább alanyokra is fény derül.

Tudtátok, hogy 1991 óta nyilvános a lista, ami felfedi a fogyasztók előtt azt a 12 terményt, amely a legszennyezettebb, azaz a legnagyobb koncentrációban tartalmaz növényvédőszert? A lista „piszkos tizenkettő” (Dirty Dozen) névre hallgat, és érdemes végigböngészni, ha tudatosan akarunk táplálkozni – írja a a noklapja.hu.

A spenót is a piszkos 12 közöttt

Jó hír, hogy a jófiúk, azaz a legtisztább zöldségek és gyümölcsök is napvilágot láttak. A két listát egyébként az Amerikai Egyesült Államok kormánya által 1991-ben életbe léptetett, növényvédőszer-maradékok mérésére szolgáló rendszer, a Pesticide Data Program-ja alapján állítják össze.

Lássuk mindét csapat tagjait:

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs

Ezekben a növényekben a legmagasabb a szennyeződés mértéke, így ha lehet, ebből a 12 növényből vásároljunk bio változatot:

  • eper
  • spenót
  • fodros kel
  • nektarin
  • alma
  • szőlő
  • kaliforniai paprika
  • cseresznye
  • őszibarack
  • körte
  • zeller
  • paradicsom

A 12 legtisztábbnak minősített zöldség és gyümölcs:

Bennük a legalacsonyabb a peszticidszennyezettség mértéke. Ezért ezt a tizenöt terményt az EWG (Environmental Working Group) ajánlása szerint nem kell biotermesztésből vásárolni:

  • avokádó
  • csemegekukorica
  • ananász
  • vöröshagyma
  • papaja
  • zöldborsó (fagyasztott)
  • zöldspárga
  • honeydew sárgadinnye
  • kivi
  • káposzta
  • gomba
  • cantaloupe sárgadinnye
  • mangó
  • görögdinnye
  • édesburgonya

Ha nem tudjuk megvásárolni a piszkos 12 bio változatát...

...ilyenkor se féljünk, mert sok gyümölcs és zöldség fogyasztása messze felülmúlja a termékeken található növényvédőszer-maradványok kockázatát, és vannak módszerek e maradványok csökkentésére:

1.) Súroljuk le alaposan kefével, hideg vízben.
2.) Mossuk meg alaposan szódabikarbónás vízben.
3.) Blansírozzuk (ez a forró, majd hideg víznek való kitételt jelenti).
4.) Hámozzuk meg.

Bővebben itt olvashatsz erről.


További érdekességek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek