Tudtátok, hogy 1991 óta nyilvános a lista, ami felfedi a fogyasztók előtt azt a 12 terményt, amely a legszennyezettebb, azaz a legnagyobb koncentrációban tartalmaz növényvédőszert? A lista „piszkos tizenkettő” (Dirty Dozen) névre hallgat, és érdemes végigböngészni, ha tudatosan akarunk táplálkozni – írja a a noklapja.hu.
Jó hír, hogy a jófiúk, azaz a legtisztább zöldségek és gyümölcsök is napvilágot láttak. A két listát egyébként az Amerikai Egyesült Államok kormánya által 1991-ben életbe léptetett, növényvédőszer-maradékok mérésére szolgáló rendszer, a Pesticide Data Program-ja alapján állítják össze.
Lássuk mindét csapat tagjait:
A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs
Ezekben a növényekben a legmagasabb a szennyeződés mértéke, így ha lehet, ebből a 12 növényből vásároljunk bio változatot:
A 12 legtisztábbnak minősített zöldség és gyümölcs:
Bennük a legalacsonyabb a peszticidszennyezettség mértéke. Ezért ezt a tizenöt terményt az EWG (Environmental Working Group) ajánlása szerint nem kell biotermesztésből vásárolni:
- avokádó
- csemegekukorica
- ananász
- vöröshagyma
- papaja
- zöldborsó (fagyasztott)
- zöldspárga
- honeydew sárgadinnye
- kivi
- káposzta
- gomba
- cantaloupe sárgadinnye
- mangó
- görögdinnye
- édesburgonya
Ha nem tudjuk megvásárolni a piszkos 12 bio változatát...
...ilyenkor se féljünk, mert sok gyümölcs és zöldség fogyasztása messze felülmúlja a termékeken található növényvédőszer-maradványok kockázatát, és vannak módszerek e maradványok csökkentésére:
1.) Súroljuk le alaposan kefével, hideg vízben.
2.) Mossuk meg alaposan szódabikarbónás vízben.
3.) Blansírozzuk (ez a forró, majd hideg víznek való kitételt jelenti).
4.) Hámozzuk meg.
Bővebben itt olvashatsz erről.
További érdekességek: