Nyilvános a 12 legszennyezettebb zöldség/gyümölcs idei listája

Igen, sajnos a spenót, a paradicsom, a körte vagy az eper is a legszennyezettebbek között van, de a legtisztább alanyokra is fény derül.

Tudtátok, hogy 1991 óta nyilvános a lista, ami felfedi a fogyasztók előtt azt a 12 terményt, amely a legszennyezettebb, azaz a legnagyobb koncentrációban tartalmaz növényvédőszert? A lista „piszkos tizenkettő” (Dirty Dozen) névre hallgat, és érdemes végigböngészni, ha tudatosan akarunk táplálkozni – írja a a noklapja.hu.

A spenót is a piszkos 12 közöttt

Jó hír, hogy a jófiúk, azaz a legtisztább zöldségek és gyümölcsök is napvilágot láttak. A két listát egyébként az Amerikai Egyesült Államok kormánya által 1991-ben életbe léptetett, növényvédőszer-maradékok mérésére szolgáló rendszer, a Pesticide Data Program-ja alapján állítják össze.

Lássuk mindét csapat tagjait:

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs

Ezekben a növényekben a legmagasabb a szennyeződés mértéke, így ha lehet, ebből a 12 növényből vásároljunk bio változatot:

  • eper
  • spenót
  • fodros kel
  • nektarin
  • alma
  • szőlő
  • kaliforniai paprika
  • cseresznye
  • őszibarack
  • körte
  • zeller
  • paradicsom

Krémes fodroskel-pestós spagetti

Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és ...

A 12 legtisztábbnak minősített zöldség és gyümölcs:

Bennük a legalacsonyabb a peszticidszennyezettség mértéke. Ezért ezt a tizenöt terményt az EWG (Environmental Working Group) ajánlása szerint nem kell biotermesztésből vásárolni:

  • avokádó
  • csemegekukorica
  • ananász
  • vöröshagyma
  • papaja
  • zöldborsó (fagyasztott)
  • zöldspárga
  • honeydew sárgadinnye
  • kivi
  • káposzta
  • gomba
  • cantaloupe sárgadinnye
  • mangó
  • görögdinnye
  • édesburgonya

Avokádós spagetti

Az avokádót nemigen szokás tésztával fogyasztani, viszont ez a krémes megoldás egyszerűen fenomenális! Azontúl, hogy mennyire finom, még rettentően egészséges is. Próbáljátok ki ti ...

Ha nem tudjuk megvásárolni a piszkos 12 bio változatát...

...ilyenkor se féljünk, mert sok gyümölcs és zöldség fogyasztása messze felülmúlja a termékeken található növényvédőszer-maradványok kockázatát, és vannak módszerek e maradványok csökkentésére:

1.) Súroljuk le alaposan kefével, hideg vízben.
2.) Mossuk meg alaposan szódabikarbónás vízben.
3.) Blansírozzuk (ez a forró, majd hideg víznek való kitételt jelenti).
4.) Hámozzuk meg.

Bővebben itt olvashatsz erről.


További érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...