Az élelmiszerárak folyamatosan növekednek, aminek köszönhetően szinte minden családnak át kell gondolnia, milyen termékeket emelnek le a boltok polcairól. Ma már kevés olyan család akad, akik ne figyelnék az akciókat vagy a leértékelt termékeket a boltokban. A Pénzcentrum összegezte és előrevetítette, hogyan is változnak a vásárlási szokásaink a következő időszakban, és hogyan spórolhatunk egy kis pénzt az étkezésen.
Gondoljuk át mi a jó megoldás!
Már azzal is sokat spórolhatunk, ha otthon készítjük el magunknak az ételeinket, hiszen a kifőzdék és az éttermek kénytelenek voltak árat emelni az új rezsiszabályok miatt. Azonban nem feltétlen igaz ez mindenkire, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy olcsóbb rendelni, mint beszerezni az alapanyagokat és megcsinálni az ételt.
Nem mindegy, milyen húst választunk
Érdemes lehet azon is elgondolkozni, milyen húsok kerülnek az asztalunkra. A baromfizúza és sertésmáj a többi (nem árstoppolt) húshoz viszonyítva még mindig olcsóbbnak számít, a pacal már kevésbé. Akár azzal is sokat spórolhatunk, ha nem filézett húsokat vásárolunk, hanem csontosokat.
Drasztikus lépés, de hatásos
Az sem ördögtől való, hogy lemondunk a húsfogyasztásról, hiszen a zöldségek-gyümölcsök ára sokkal lassabban kúszik fel, mint a húsoké.
Ha figyelünk a szezonalitásra, akkor rengeteget spórolhatunk. Továbbá azt is érdemes átrágni, hogy néhány élelmiszert, mint például a kenyeret vagy a lekvárt, magunk készítjük el.
Cseréljük le!
Könnyen előfordulhat, hogy vannak olyan ételek, melyekről le kell, hogy mondjunk. Ha például a kormány nem hosszabbítja meg az árstoppot, akkor az étolaj ára az egekbe szökhet. Itt megoldás lehet, ha sertészsírra cseréljük le. Ha pedig kávészerelmesek vagyunk, pótkávéval helyettesíthetjük azt.
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: