Tarts boltmentes napot, hogy a maradék fogyjon, ne a pénz

Mind szeretünk kevesebb pénzt otthagyni a boltban, ha élelmiszert vásárolunk, igaz? Ez persze sokszor nem olyan egyszerű: néha már az alapvető ételek kosárba tétele után is borsos összegek repkednek a fejünk fölött. Akkor hogyan költsünk mégis kevesebbet?

Néha úgy tűnik, mintha az élet a bevásárlás és a főzés folyamatos körforgásából állna: megveszünk valamit, fizetünk érte, hazavisszük, majd rögtön elfogy, és mehetünk újra a boltba. Egy ilyen mókuskerékben pedig igazán nehéz megtalálni a spórolási lehetőségeket. Pedig higgyük el, ott vannak, például olyan egyszerű megoldások képében, mint a bevásárlás kihagyása. Hogy micsoda? De akkor mégis hogy kerül étel az asztalra?

Tarts boltmentes napot, hogy a maradék fogyjon, ne a pénz

Hagyjuk ki a bevásárlást

Kétféle ember van: az egyik egyszerre vásárol az egész hétre, míg a másik naponta, kétnaponta leszalad az aktuális dolgokért a boltba. Ez a cikk most inkább az utóbbi csoportnak szól, mivel az egyszerre vásárlókról feltételezzük, hogy nagyon felkészülten, listával járják az üzletek sorait, és az előre tervezés miatt nem vesznek felesleges dolgokat. Vagy legalábbis nem túl sokat.

Azonban a minden nap vásárlók könnyen beleeshetnek egy-egy impulzusdöntésbe, esetleg olyan termékeket is hazavihetnek, amelyekről elfelejtették, hogy már van otthon.

Persze nem kell mindenkinek átszokni a heti egy vásárlásra, éppen ellenkezőleg. A megoldást az nyújtja majd, ha egy (vagy két) napon kihagyjuk a bolti kört. Azonban itt jöhet (teljesen jogosan) a dühös kérdés, hogy ugyan mit fogunk enni, ha nem megyünk boltba?

Nyissuk ki a kamrát

A vásárlásmentes napokon sem fogunk ebéd nélkül maradni. Egy átlagos háztartás kamrájában még a hónap legutolsó napján is található valami: egy kis rizs, tészta, konzerv vagy valamilyen más tartós élelmiszer.

Annak ellenére, hogy ezek mindig adottak otthon, ritkán hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, és inkább valami teljesen mást akarunk főzni, amihez pedig egy teljes bevásárlás kellene.

Használjuk alapként azt, amit otthon találunk: meg fogunk lepődni, amikor olyan dolgok kerülnek majd elő, amiket már teljesen el is felejtettünk.

Nézzünk be a hűtőbe

Nem kell persze ezeken a napokon állandóan babos tésztát enni, ennél lehetünk kreatívabbak is. A hűtőnkben is találhatunk kincseket: a héten el nem fogyasztott maradékokat, esetleg egy-egy kis darab, megkezdett zöldséget, amit magában talán nem ennénk meg, de egy ételbe belefőzve már sokkal szívesebben.

Mit nyerünk a vásárlásmentes nappal?

Ha látjuk pontosan, hogy mi van otthon, kigondolhatunk olyan maradékmentő fogásokat, amelyekhez nem kell semmit venni, ráadásul a korábban elhanyagolt élelmiszereket is felhasználhatjuk vele.

Így megkíméljük a tárcánkat egy nagyobb kiadástól (hiszen akár egy vagy két napot is kibekkelhetünk az otthoni maradékokkal), és kevesebb ételt fogunk kidobni a konyhánkban.

Tervezzünk be minden hétre egy vásárlásmentes napot, higgyük el, megéri!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több segítség a konyhában, a háztartásban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...