4 okot adunk rá, miért vásárolj csak heti egyszer

Ha eddig még nem tettük, épp ideje némileg rendszereznünk a bevásárlási szokásainkat: ez nemcsak a pénztárcánkra lesz kifejezetten jó hatással, de az életünk más területeire is. Mi történne például, ha csak heti egyszer mennénk el a boltba?

Annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben pokolian megdrágult minden, a bevásárlások menete nem változott túl sokat. Most részben magamból indulok ki, illetve abból a látványból, ami általában a belvárosi élelmiszerüzletben fogad, ahová járok. A kosarak továbbra is ugyanúgy telnek, a termékek fogynak, a sorok kígyóznak – azt hinné pedig az ember, hogy ilyen árak mellett mindenki megfontoltan, előre megtervezetten vásárol. Előre elnézést kérek mindenkitől, aki így teszi, mindenki másnak (és jómagamnak) azonban van egy kiváló javaslatom: csökkentsük a bevásárlások számát heti egyre! Hogy miért? A cikkből kiderül.

Ezért járj csak heti egyszer bevásárolni

Jól jár a kamra

Egy alapos bevásárlási folyamat már otthon elkezdődik, mégpedig azzal érdemes kezdeni, hogy szétnézünk a kamrában, hűtőben. Tudom, nagyon alapvető dolognak hangzik, azonban mégis könnyű megfeledkezni róla.

Ha tudjuk, mi minden van otthon, nemcsak a bevásárlást, de az egész heti főzést is felépíthetjük köré. Látni fogjuk, miből tudunk alkotni, és már ezen a ponton elkezdhet dolgozni az agyunk különböző fogásokon, recepteken.

Sőt, egy alapos átnézés után ráébredhetünk, milyen sok alapanyag áll rendelkezésünkre, ez pedig oda vezethet, hogy inkább ezeket használjuk majd fel ahelyett, hogy újabbakra költenénk a pénzünket. (Pl. ha rizst főznénk valamihez, de csak bulgur van otthon, alakítsuk át kissé a receptet, biztos úgy is finom lesz.)

Mindez pedig kétszer olyan igaz, ha csak hetente egyszer járunk a boltba: nagyobb felkészülést igényel ugyan egy ilyen kör, de jobban is járunk majd vele.

Jól jár a gyomor

Ha szépen „leltárba vettünk” otthon mindent, elkezdhetünk gondolkozni azon, mit szeretnénk főzni az elkövetkezendő napokban. Észrevehetjük, hogy sokkal egyszerűbb a tervezgetés, ha már van egy alapunk hozzá az otthoni „leltár” formájában, valamint úgy is, ha kifejezetten egy meghatározott időintervallumra kell fogásokat kitalálnunk.

Sokkal inkább szabadon engedhetjük a fantáziánkat ilyenkor, ami azt is jelenti, hogy potenciálisan kreatívabban fogunk főzni. Sokszínű ételek = boldog gyomor.

Jól jár a pénztárca

Talán az egyik legfontosabb aspektushoz érkeztünk: a pénzügyekhez. Ha heti egyszer megyünk a boltba, valószínűleg kevésbé fogunk költekezni az üzletben – hiszen úgyis tudjuk (a listának köszönhetően), hogy pontosan mit kell vennünk.

Így kimaradnak az olyan kis boltkörök, amikor csak egy-két valamiért megyünk be, majd egy halom haszontalan termékkel távozunk, az impulzusvásárlásnak köszönhetően.

Jól jár a lélekállapot

Még egy kis bónusz is jár a heti egy bevásárlással: mivel tervezett-szervezett keretek között megyünk a boltba, valószínűleg nyugodtabbak leszünk, viszonylag stresszmentesen megúszhatjuk az egész akciót. Elfelejthetjük a kapkodást, a polcok előtti tanácstalan álldogálást, a „nehogyelfelejtsekvalamit”-érzést.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több spórolós tipp és tanács:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...