Annak ellenére, hogy a besamel maga igen egyszerű hozzávalókból (vaj, liszt, tej, fűszerek) áll, továbbá, hogy elkészítése sem a legördögibb kihívás, mégis sokan ódzkodnak tőle. Talán azért, mert könnyen lisztízű marad és csomósodik, ha éppen úgy gondolja, esetleg a nagyobb mennyiségű vaj költségeit vagy az időhúzást megspórolandó – az ok maga mindegy is, sokkal fontosabb azonban, hogy ne hagyjuk besamel nélkül a sütőbe tolt finomságokat, inkább kenjük meg őket az alábbi „hamisítványokkal”.
Nézd meg galériánkban a besamel helyettesítőit, a tippekért kattints a képre!
4 egyszerű besamelhelyettesítő a rakottasod tetejére
Tejföl+tojás
A lehető legegyszerűbb, de mégis sűrű és ízes mártást eredményező megoldás mindössze két hozzávalóból áll. Ha zsíros tejfölt elkeverünk tojással, ezt kedvünk szerint ízesítjük (só, bors, szerecsendió, fokhagyma), majd a kiszemelt rakottas vagy tepsiben sült étel tetejére kenjük, megkapjuk a besamel szerényebb, de jóval olcsóbb kistestvérét.
Lágy sajtok
Amikor a besamel aranybarnára sül, esetleg enyhén nyúlós lesz, annál nincs is szebb látvány. Nos, hasonló hatást érhetünk el nagyobb mennyiségű lágy sajttal, amit a sült ételünk tetejére szeletelve/darabolva/reszelve vethetünk be. Kiváló választás a mozzarella, de próbálkozhatunk olyan extrémebb megoldásokkal is, mint a kecskesajt, a camembert vagy a kéksajt.
Krumplipüré
Ugyan elkészítési időben nagyjából megegyezik a besamellel, mégis egyszerűbb, kevésbé elrontható dolog a burgonyapüré. Ha pedig kellő mértékben ellátjuk vajjal és egyéb tejtermékekkel (tej, tejszín, esetleg tejföl), akkor lesz annyira gazdag is, mint a főzött, lisztes mártás. Nem illik minden ételhez – például lasagnéra ne kanalazzuk – de a legtöbb zöldséges rakottashoz, tepsiben sült húshoz és egytálételhez (pl. pásztorpite) kiválóan illik.
Tejszín
Tanulhatunk egy s mást a gratintól és úgy en bloc a csőben sült ételektől – többek között azt is, hogy az igazán zsíros, jó minőségű tejszín a sütőben, lassú hőkezelés hatására csodásan besűrűsödik. Ha pedig ezt jól megtanultuk, akkor uzsgyi, próbáljuk ki valamelyik egyszerűbb rakottasunk tetején. Egyszerűen öntsünk sűrű, ízesített tejszínt a fogás tetejére, és várjuk a csodát!
Receptek, ahol a fenti furfang simán működhet:
Cacio e pepe burgonyagratin
Krémes, borsos és sajtos - nagyjából ez a 3 fő jellemzője a Cacio e Pepé-nek. A sós parmezán és a frissen őrölt fekete bors kombinációja a pirult tetejű, ropogós burgonyával új ...
Marhahúsos pásztorpite
Többek közt az angolok egyik legendás étele a pásztorpite -igaz eredetileg bárányhúsból készül-, amit egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk. Ezzel a recepttel otthon te is bátran ...
Spenótos kétsajtos rakott padlizsán
Igazi olasz csoda ez a recept, ami egy többfogásos menü előételeként ugyanúgy megállja a helyét, mint önmagában főfogásként. Ráadásul hidegen és melegen egyaránt isteni, bár nem ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el: