Berlin egyike a világ legfiatalosabb városainak: ez rögvest kiderül, ha egy kávézó/söröző teraszán üldögélünk, és nézzük a zsongó főváros ideiglenes lakóit és lokálpatriótáit. Egyszerűen imádnivaló a legtöbb szociális kezdeményezés, imádják a parkokat, a folyót, partyban sem ismernek lehetetlent. A tetejében szuperolcsó repjegyeket is ki lehet fogni, és a vonatozás is jó buli. Berlint élni és harapni is kell, ezért mindjárt mondunk is néhány szuper tippet, ha arra vezetne az utatok.
A legklasszabb currywurst
Maradjunk először a klasszikusoknál, és ha már felemlegettük a currywurstot, akkor azonnal mondjuk is a legklasszabb lelőhelyét, jelesen a Konnopke Imbiss-t. 1930 óta sütnek kolbászt, és 1960-ban Kelet-Berlin első currywurst-árusítóivá váltak, hamar kultusza lett a márkának.
A bratwurst is szuper, ahogy vegán currywurstot is árulnak, ráadásul jó szaftos formában.
Egyébként Berlinben minden vegán boldog lehet, hiszen a sok tudatos fiatal miatt el van kényeztetve a város a témakörben.
Kebab-, Dürüm-, Lachmacun-királyság
Budapest sem lenne gyrospita-nagyhatalom, ha Berlinben a ‘70-es évektől kezdve folyamatosan bevándorló törökök nem fejlesztik ki a tökéletes street foodot.
Tényleg több a kebabozó itt, mint Isztambulban, és minden városrészen bőven van éjjel-nappali változatból is, ahogy ezt már itthon is megszoktuk.
Még egy „Kebabistan” névre hallgató fesztivált is szerveznek a kedvenc köré. Igaz, hogy tényleg lépésenként van egy kebabozó, ahol akár a török pizzát, a lachmacunt is megkóstolhatjuk, de mégis talán ezek a kedvenceink: Vöner, a már 30 éves múlttal rendelkező Hisar, és a trendi, újhullámos K.W.A.
Reggeliben csalhatatlanok
Amióta beszivárgott a reggeli- és brunch-mánia, Berlin sem tétlenkedett: se szeri, se száma a tökéletes reggeliszpotoknak.
Klasszikusabbak, hipszter helyek, egész nap reggelit áruló kávézócskák várják a bulikból beeső partykatonákat, a kutyussal-gyerekkel megpihenő szülőket, a tényleg jó erős feketére és egy estig telítő reggelire áhítozó ínyenceket. Ahol biztosan emlékezetes reggelit szolgálnak fel, és a hangulat is könnyen beszippant: A Never Ending Love Story (próbáld ki a szarvasgombás-parmezános rántottát), Meet me Halfway (zseniális perzsa konyha és reggeli), Annalies (a makrélás bagel kihagyhatatlan) és a No Fire No Glory (bármi, ami palacsinta).
Ázsiai ételforradalom
Rengeteg az ázsiai fúziós étterem a városban: még indonéz vagy akár laoszi konyhát is találunk, ráadásul sok a kiemelkedő közülük.
Vegyük például a Niko Niko ramenházat, ami hamar ikonná vált tökéletes leveseivel, az Umami brand fúziós vietnámi konyhát hoz el, sok tengeri étellel és markáns ízekkel, a Transit thai tapasai is mesések, a japán konyha pedig precíz és utánozhatatlan a 893ryotei-ben. Házias, megfizethető és nagyon egzotikus a thai és indonéz hatásokat ötvöző Larb Koi.
Magasgasztróban is otthon vannak
Valójában tényleg nincs az a nemzet, aminek ne találnánk meg a remek konyháját Berlinben. Szívmelengető a sokszínűség és a befogadás, amivel az összes nemzet felé fordulnak, legyen szó a szociális életről vagy esetünkben a gasztronómiáról.
Ráadásul, tényleg nem vicc, hogy minden egyes nap nyit egy új hely, és az is fontos, hogy a magasgasztronómiában is jeleskednek.
Gondoljunk csak Tim Raue-ra és a nevével fémjelzett étteremre, a Tulus Lotrek-re, vagy a Coda Dessert Barra, amire azért figyel a világ, mert egy két Michelin-csillagos, kizárólag desszertet kínáló tematikus étterem.
Címlapkép: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még többb izgalmas étteremajánlót, interjút olvashatsz itt: