Bevezetik Belgiumban a négynapos munkahetet

Brüsszelben egy sor új munkaügyi reformot szavazott meg és fogadott el a belga parlament, eszerint pedig országukban a munkahetek négynaposra csökkennek, de döntöttek arról is, hogy a munkavállalóknak nem kötelességük reagálni főnöküknek, ha az munkaidőn kívűl keresi őket.

Munkaügyi reformokat fogadott el az Alex De Croo vezette belga, többpárti koalíciós kormány, amelynek részeként bevezették a négynapos munkahetet – írja az Euronews jelentése alapján a hvg.hu. A döntések arra is kiterjedtek, hogy munkaidőn túl nem lehet munkaügyekkel zaklatni az embereket, így a dolgozók nyugodtan kikapcsolhatják telefonjaikat és nem kell e-mailekre válaszolniuk, nem kötelezheti őket erre a főnökük.

Kezdetben a munkavállalók maguk dönthetnek az új munkarendről: ha a négynapos munkahetet választják, hat hónapig lesz érvényes a döntésük, de eközben sem lesz kötelező minden héten öt helyett négy napot dolgozni. Ezután lehetőséget kapnak, hogy értékeljék a tapasztalataikat, és szabadon visszatérhetnek az ötnapos munkahétre, ha szeretnének. Az új szabályozás értelmében a jelenlegi, 38 órát lehet öt helyett négy nap alatt teljesíteni.

A szabályozás egyik fő célja, hogy javuljon az emberek munkahelyi és magánéleti egyensúlya, valamint több időt tölthessenek a gyerekeikkel. A miniszterelnök szerint két nehéz év után ez egy innovatív gazdasági lépés, amely egy digitálisabb és fenntarthatóbb jövőt vetít elő.

Az intézkedés részeként a szerződéses munkavállalók (mint például az ételfutárok) jogait is bővítik, pontosítva, hogy ki minősül teljesállású munkavállalónak, valamint biztosítást nyújtva munkaköri balesetek esetére.


Ez is érdekelhet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

„Ha valaki heti egyszer eszik húst, az már elismerést érdemlő...

Molnár Dávid hétköznap a 24.hu újságírója, hétvégén azonban vegán cukrásszá avanzsál, desszertkölteményeit, amelyek megszólalásig hasonlítanak az „eredeti”, nem vegán változatra pedig Instagram-oldalán és blogján osztja meg. Január hosszú évek óta a vegán táplálkozás hónapja, ennek apropóján beszélgettünk Molnár Dáviddal a vegán sütés-főzés rejtelmeiről.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...