Belga csokoládéval, fügével töltött kalács

Lila Füge, az egyik legnépszerűbb gasztroblogger, exkluzív húsvéti kalácsreceptje – csak nektek, NoSalty-olvasóknak! Készítsétek el vele ezt a szuper kalácsot!

Húsvétkor egy nagyon foszlós, vajas kalácsra vágyom igazán, de van egy másik nagy kedvencem, amin már nem változtatok. Ez pedig a töltött kalács. Nem feltétlenül sonka mellé való, hiszen a töltelék gyakran édes benne, de ez tényleg csak attól függ, hogy mit teszek bele. Például maga a maradék sonka is remek alapja lehet majd a tölteléknek. Most aszalt fügével, pirított dióval és belga csokival készítettem, és nagyon jól esik éppen a reggeli tejeskávé mellé.

Belga csokoládés, fügés kalácsrecept

Hozzávalók 1 kalácshoz

  • 1 tasak szárított élesztő
  • 50 dkg sima liszt
  • 3 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez

  • 10 dkg 70% kakótartalmú belga csokoládé
  • 7 dkg tisztított, száraz serpenyőben kissé megpirított dió
  • 7 dkg durvára vágott puha, aszalt füge
  • 5 dkg cukor
  • 2 ek fügelekvár

Elkészítés

  1. A kalácshoz az összes hozzávalót, a vaj kivételével, dagasztógépbe tesszük,és összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuka puha vajat is és legalább fél órán keresztül dagasztjuka tésztát, amíg hólyagos lesz.Ha szükséges túl kemény a tészta adunkhozzá még egy kevés tejszínt vagy tejet, legfeljebb fél decit.
  2. A dagasztás után meleg, huzatmentes helyre tesszük, letakarjukés duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjüka tölteléket: a hozzávalókat késes robotgépbe tesszükés nem túl finomra daráljuk.Amint megkelt a tészta, 4 részre osztjuk, mindegyikből hosszú, kb. 10 cm széles csíkot nyújtunk, hosszában a közepébe púpozzuka töltelék negyedét, szorosan feltekerjük. Mind a négy adag tésztát megtöltjük, majd négyes fonással megfonjuka kalácsot.
  4. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, letakarjukés hagyjuk, hogy duplájára keljen.Közben előmelegítjüka sütőt 180 fokra. Megkenjükkissé felvert tojással és az előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc alatt készre sütjük, ha nagyon barnulni kezd, egy sütőpapírral letakarjuk. A sütőből kivéve hagyjukkihűlni (langyosan már szeletelhető).
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...