Dolma
Európában talán a legismertebb örmény fogás a Dolma, ami alapvetően egy darált húsos – rizses töltött étel. Leggyakrabban
szőlőlevélbe tekerik a rizses masszát, de szokták káposztába, padlizsánba, hagymába vagy éppen birsalmába.
Bozbas
Az örmények előszeretettel készítenek ízletes, tartalmas leveseket, a legfinomabbak közé tartozik például a bozbas, ami egy
örmény húsleves enyhén savanykás ízzel, bárányhússal, zöldségekkel és gyümölcsökkel.
Gata
Van néhány tipikus örmény édesség, amit nem érdemes kihagyni, ilyen például a Gata, ami egy vajas, élesztős kelt tészta, vaníliás töltelékkel.
Manti
A töltött tészták mindenhol népszerűek, közülük a mantik inkább Törökországból indulva futottak be karriert. A manti örmény változata diót és mentát tartalmaz, ettől válik igazán különlegessé.
Harissa
A harissa egy hagyományos örmény étel, amelyet a fesztiválok és más vallási események során fogyasztottak. Búzából, csirkéből és bárányból készült, tömény, sűrű zabkása.
Khash
A hagyományos örmény konyha rendkívül laktató, amelyben a khash és a kalagyosh foglalja el a főszerepet: mindkettő húsos és tojásos pörkölt, melyeket néha zöldségekből is elkészítenek lencsével és sült hagymával.
via theculturetrip