Beleástuk magunkat az örmény konyha rejtelmeibe - ezek a legfinomabb ízek

Az örmény konyhán érződik az asszír, görög és perzsa hatás is. Izgalmasan hangzik, igaz? Nézzük, melyek a legszuperebb ételei ennek a különleges világnak!   

Dolma

Európában talán a legismertebb örmény fogás a Dolma, ami alapvetően egy darált húsos – rizses töltött étel. Leggyakrabban szőlőlevélbe tekerik a rizses masszát, de szokták káposztába, padlizsánba, hagymába vagy éppen birsalmába.

Bozbas

Az örmények előszeretettel készítenek ízletes, tartalmas leveseket, a legfinomabbak közé tartozik például a bozbas, ami egy örmény húsleves enyhén savanykás ízzel, bárányhússal, zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Gata

Van néhány tipikus örmény édesség, amit nem érdemes kihagyni, ilyen például a Gata, ami egy vajas, élesztős kelt tészta, vaníliás töltelékkel.

Manti

A töltött tészták mindenhol népszerűek, közülük a mantik inkább Törökországból indulva futottak be karriert. A manti örmény változata diót és mentát tartalmaz, ettől válik igazán különlegessé.

Harissa

A harissa egy hagyományos örmény étel, amelyet a fesztiválok és más vallási események során fogyasztottak. Búzából, csirkéből és bárányból készült, tömény, sűrű zabkása.

Khash

A hagyományos örmény konyha rendkívül laktató, amelyben a khash és a kalagyosh foglalja el a főszerepet: mindkettő húsos és tojásos pörkölt, melyeket néha zöldségekből is elkészítenek lencsével és sült hagymával.

via theculturetrip

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...