Soha többé nem reped a bejgli: süsd szeletbe a karácsony kedvencét

Bejgli nélkül nincs karácsony, azonban sajnos a tekert finomság ritkán jár repedés nélkül – ha idén megúsznád a vacsora/vendégség előtti frászt és a folytonos sütés közben aggódást, készíts a tekercs helyett inkább bejgliszeletet. Megéri!

Igen, igen, mindannyian szeretünk ragaszkodni a saját karácsonyunk meghitt, évek alatt megformált szokásaihoz, azonban néha nem árt egy kis vérfrissítés. Főleg akkor nem, ha egy ilyen váltással egy csomó előnyt is bezsebelhetünk az ünnepi készülődés során. Ha például évről-évre csak azért is kireped a gondosan elkészített bejgli, ideje másik recept után nézni. Ez esetben pedig érdemes teljesen tiszta lappal kezdeni: hagyjuk a tekercselést, a diós vagy mákos közti folytonos válogatást és készítsünk mindezek helyett csupán egy süteményt. Ami ráadásul ki sem reped majd. Itt lép színre… a bejgliszelet.

Bejgliszelet: mákkal és dióval töltött réteges, omlós sütemény kistányéron, karácsonyi dekorációval
A diós-mákos bejgliszelet receptjéért kattints a képre!

Miért reped ki a bejgli?

Sajnos a karácsonyi kedvenc megrepedését és felhasadását több probléma is okozhatja. Ha túl nedves a töltelékünk, túl lágy a tésztánk vagy nem szurkáltuk meg alaposan a bejglit, bizony, repedés lesz a következmény.

Sülés közben a tekercs belsejéből távozni akar a nyers tésztában és a töltelékben található nedvesség. A gőz pedig úgy csinál magának utat, ahogy tud.

Frissen sült bejgliszelet karácsonyra, diós és mákos töltelékkel, fehér kerámiaedényben
A diós-mákos bejgliszelet receptjéért kattints a képre!

Az extra nedvesség vagy a megszurkálás elhagyása azért okoz repedést, mert a gőz felszakítja a bejgli gondosan megformázott rétegeit. Ez lehet kisebb vagy nagyobb is, de semmiképp sem esztétikus.

Tekercs helyett tepsi

Azonban, ha fogjuk ugyanezt a tésztát valamint a kedvenc töltelékeinket, és elhagyjuk a bejgli tekercses formáját, rögtön megoldódik az összes problémánk. Egy zserbó- vagy flódniszerű rétegezéssel elérhetjük, hogy a sütemény semerre ne tudjon szakadni.

Bejgliszelet: mákkal és dióval töltött réteges, omlós sütemény kistányéron, karácsonyi dekorációval
A diós-mákos bejgliszelet receptjéért kattints a képre!

Persze itt is fontosak a fent említett szempontok: ugyanúgy figyelnünk kell a töltelékek nedvességtartalmára és ugyanúgy meg kell szurkálnunk a rétegeket sütés előtt.

De a szétrepedés esélye sokkal-sokkal kisebb, ugyanis körbezárt térben, formában sül tökéletesre a süteményünk. Ezen kívül semmi nem változik: az íz és az élmény ugyanaz marad. Maximum a haknisabb rokonok húzzák majd a szájukat, mondván, hogy „ez nem is igazi bejgli”. De azért ők is esznek majd belőle…

Bejgliszelet: mákkal és dióval töltött réteges, omlós sütemény kistányéron, karácsonyi dekorációval
A diós-mákos bejgliszelet receptjéért kattints a képre!

Plusz előny, hogy többféle töltelékkel is elkészíthetünk egy süteményt. Váltogathatjuk a diós és mákos rétegeket, de akár kókuszos, mandulás vagy lekváros szeleteket is készíthetünk vegyesen.

Nézd meg videón, hogyan készül a diós-mákos bejgliszelet:

Itt a diós-mákos bejgliszelet teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...