Igen, igen, mindannyian szeretünk ragaszkodni a saját karácsonyunk meghitt, évek alatt megformált szokásaihoz, azonban néha nem árt egy kis vérfrissítés. Főleg akkor nem, ha egy ilyen váltással egy csomó előnyt is bezsebelhetünk az ünnepi készülődés során. Ha például évről-évre csak azért is kireped a gondosan elkészített bejgli, ideje másik recept után nézni. Ez esetben pedig érdemes teljesen tiszta lappal kezdeni: hagyjuk a tekercselést, a diós vagy mákos közti folytonos válogatást és készítsünk mindezek helyett csupán egy süteményt. Ami ráadásul ki sem reped majd. Itt lép színre… a bejgliszelet.
Miért reped ki a bejgli?
Sajnos a karácsonyi kedvenc megrepedését és felhasadását több probléma is okozhatja. Ha túl nedves a töltelékünk, túl lágy a tésztánk vagy nem szurkáltuk meg alaposan a bejglit, bizony, repedés lesz a következmény.
Sülés közben a tekercs belsejéből távozni akar a nyers tésztában és a töltelékben található nedvesség. A gőz pedig úgy csinál magának utat, ahogy tud.
Az extra nedvesség vagy a megszurkálás elhagyása azért okoz repedést, mert a gőz felszakítja a bejgli gondosan megformázott rétegeit. Ez lehet kisebb vagy nagyobb is, de semmiképp sem esztétikus.
Tekercs helyett tepsi
Azonban, ha fogjuk ugyanezt a tésztát valamint a kedvenc töltelékeinket, és elhagyjuk a bejgli tekercses formáját, rögtön megoldódik az összes problémánk. Egy zserbó- vagy flódniszerű rétegezéssel elérhetjük, hogy a sütemény semerre ne tudjon szakadni.
Persze itt is fontosak a fent említett szempontok: ugyanúgy figyelnünk kell a töltelékek nedvességtartalmára és ugyanúgy meg kell szurkálnunk a rétegeket sütés előtt.
De a szétrepedés esélye sokkal-sokkal kisebb, ugyanis körbezárt térben, formában sül tökéletesre a süteményünk. Ezen kívül semmi nem változik: az íz és az élmény ugyanaz marad. Maximum a haknisabb rokonok húzzák majd a szájukat, mondván, hogy „ez nem is igazi bejgli”. De azért ők is esznek majd belőle…
Plusz előny, hogy többféle töltelékkel is elkészíthetünk egy süteményt. Váltogathatjuk a diós és mákos rétegeket, de akár kókuszos, mandulás vagy lekváros szeleteket is készíthetünk vegyesen.
Nézd meg videón, hogyan készül a diós-mákos bejgliszelet:
Itt a diós-mákos bejgliszelet teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: