- Szabi, a pék pimasz bejglije
Szabadfi Szabira mindig számíthatunk, ha frissen sült péksüteményről és egy kis bolondságról van szó. Abban biztosak lehetünk, hogy kilométernyi bejgli fog gazdára lelni idén is a Panificio il Basilico pékségekben az ország több pont pontján (tavaly emlékezetes volt Szabi málnás-pisztáciása is, ami 100%-ban teljes kiőrlésű, kovászos tésztával készült. A képen pedig tepertős tésztába csavart véreshurkás-almás sós bejgli látható. A meglepetés az első falat után garantált! Aki mégsem hazardírozna szerettei körében, olyan ízek közül válogathat, mint a diós mazsolás, a gesztenyés vagy a 1001 éjszaka fantázianevet kapott fügés-datolyás-mazsolás-pisztáciás bejgli.
- Vagány ízek Kelenföldön: 8-féle gourmet bejgli az Erdős és fiaitól
Újbuda kedvencét a Kelenföldi pályaudvar és az Etele Pláza szomszédságában találjuk. A kis családi műhelyre mindig számíthatunk az ünnepek alatt, igazi karácsonyi hangulatba varázsolják a kirakatot, a bejglikínálatuk pedig egyenesen pazar. A hagyományos mellett olyan extra ízkombinációkkal készülnek idén (a teljesség igénye nélkül), mint a rumos-gesztenyés, csokis-duplamarcipános, sós karamellás, amarena meggyes és gesztenyemézes-citromos. Mindez az ő minőségükben prezentálva, wow. Itt olvashatjátok a velük készült interjúnkat!
Budapest XI. kerület, Etele tér 3.
- Hihetetlen, hogy sütés nélkül ilyen bejgli készülhet: Naspolya Nassola
A Naspolya Nassolda közel tíz éve nyitott a Gozsdu Udvarral szembeni kis utcában, és ismerve a budapesti vendéglátóhelyek felhozatalának változékonyságát, sokan biztosan nem jósoltak volna ilyen nagy jövőt egy kávézónak-cukrászdának, ahol kizárólag nyers vegán édességek készülnek, glutén, szója, tojás és tejtermékek nélkül. A nyugatabbra igen menő “raw vegan” irányzatnak megfelelően elsősorban gyümölcsökből, olajos magvakból és fűszerekből készítik a termékeiket, szigorúan főzés-sütés nélkül, 42 C fok alatti hőkezeléssel, így megőrizve az édességeik alapanyagainak minél magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Óriási húzás, hogy ezzel az eljárással bevállalták a bejglit is, amit idén a mákos és diós ízeken kívül fügés-csokis ízben is készítenek.
Budapest VI. kerület, Káldy Gyula u. 7.
- Mákos-meggyes és csokis - marcipános a váci Ribizli Édesműhelyben
A váci Ribizli szinte hihetetlen pontszámmal szerepel a Google-ön: 4,9-re értékelték az eddigi munkájukat a vendégeik. A Duna-parti vendégházban működő újhullámos cukrászdában még a “mentes” sütik is finomak, ami számos “mentes” termékről nem mondható el. “Nagy dilemma volt belevágjunk-e, újítsunk-e, aztán végül megtettük” – írták ki vendégeiknek az igazán dicséretes elhatározásukat. Így a megszokott töltelékek mellett idén kínálnak mákos-meggyest, mandulás-narancsost, pisztáciást és csokis-marcipánost is.
Vác, Ady Endre sétány 5.
- Szarvas kedvence, az Ildikó Cukrászda is kitesz magáért
Urbán Ildikó cukrászmester műhelye méltán Szarvas és környékének nagy kedvence, immár több mint tíz éve bizonyítják, hogy a Dél-Alföldön is van helye egy egyszerre hagyománytisztelő és a kor elvárásait is teljesítő cukrászdának. Minden bejglijük mellett külön feltüntetik, hogy kézműves, de ismerve a cukrászda süteményeinek minőségét, ez szinte felesleges is. Az Angyali fantázianevet kapott bejglijük ihletője a zöld dió (igazi nosztalgikus alapanyag!), az Advent gyöngye vörösáfonyás-mandulás, de mákos-meggyes, narancsos, szilvás és zserbós bejglik is szerepelnek a szortimentben.
Szarvas, Szabadság út 24.
- Ínyencen és mentesen is: KaraMeli Tortaműhely
A KaraMeliről ugyanaz a szép teljesítmény elmondható, mint a váci Ribizli Édesműhelyről, mégpedig a vendégek adta 4,9-es pontszám a Google-értékelések alapján. Ha hihetünk a tortaműhely finomságait már kóstolóknak, valóban a tökéletesre törekednek a székesfehérvári cukrászda falai között is. Melitta, a hely cukrásza, szíve és lelke felel az édességekért, aki Dániában tanulta ki a szakma alapjait, és a fehérváriak nagy örömére nem külföldön kamatoztatja a tudását. A mákos-narancsos és pisztáciás-málnás mellett sütnek glutén- és tejmentes, valamint cukormentes bejgliket is.
Székesfehérvár, Károly János u. 1.
- Újhullámos cukrászda a folyóparton: a győri Zaandra
A Zaandra desszertjei mintha csak egy Pinterest-oldalról lépnének elő: stílusosak, ízlésesek, minimalisták. De nem minden a külcsín, egy sütemény vagy torta hiába szép, ha az ízek felejthetőek. “Cukros hóbort helyett egy szelet élmény” – szól a cukrászda egyik mottója, és valóban, Szakács Alexandra keze alatt életre kelnek az ízek. A műhelyében személyes átvétel működik, és Győr több vendéglátóhelyén árulják a finomságait. A karácsonyra a pisztáciás bejglin kívül aprósütemény-boxokkal, pekándiós babkával és krampampuli lekvárral is készül a kis édességbázis.
Győr, Móricz Zsigmond rakpart 1/B
- Cukiság Cegléden: Bake Away Desszertbár
A kis édességpont a szemet és szájat egyaránt kényezteti. Egy helyes kis cukrászda, ahol jó a kávé, egészséges és mutatós sós reggelik is készülnek, a sütemények között pedig klasszikusokat és újhullámos finomságokat egyaránt találunk. Somlói galuska, dobostorta, Bounty-szelet, Eszterházy-szelet, vaníliás tarte, meggyes és szilvás pite, kekszek, muffinok, aprósütik, linzer, kozák sapka… Gombóc Artúrnak sem lenne oka panaszra. Bejglikínálatukban pisztáciás-málnás a “mindent bele” specialitás, a “mentes” vonalon pedig cukormentes diós és mákos, valamint búzaliszt-, tej- és cukormentes diós és mákos szerepel.
Cegléd, Kossuth tér 10.
Szerző: Haranghy Orsolya
Címlapkép: Erdős és fiai Cukrászda / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: