4 ízes és különleges bejgli, ha idén nem mákkal/dióval töltenéd

A karácsony a tradíciókról szól, hagyományosan készített töltött káposztáról, zserbóról, bejgliről. Ez utóbbi például csak mákkal, dióval töltve készülhet, mert ez így szokás. Idén teremtsünk új szokást, törjünk utat új hagyományoknak ezzel a 4 „alternatív” töltelékű bejglivel.

Talán azért is szeretjük a karácsonyt ennyire, mert az év ezen szakában mindig visszatérnek kedvenc ízeink, a legünnepibb receptek, amelyeket máskor nem biztos, hogy elkészítenénk. Várjuk már jó előre a halászlevet, a diós, mákos bejglit, a megszokott, kedves ízeket és élményeket. Persze lehet az ünnepben újdonság is, meglephetjük magunkat unortodox finomságokkal, ha valami másra, valami szokatlanra vágyunk. Ennek talán a legegyszerűbb módja egy klasszikus átformálása, például a bejgli töltelékeinek cseréje.

4 ízes és különleges bejgli, ha idén nem mákkal/dióval töltenéd

Kakaós bejgli

Tulajdonképpen egy isteni, omlós csokis tekercset kapunk, ha kakaós bejglit sütünk. A töltelékébe kerülő narancslekvártól fantasztikus komplex és aromás lesz a sütemény, hamisítatlanul hozza a karácsony hangulatát.

A kakaós bejgli receptjéért kattints a képre!

Ne ijedjünk meg, ha jobban ellaposodik a bejgli, mint egy diós vagy mákos: ez a töltelék miatt van, ami (ha jó sűrűre keverjük) nem fog kiszökni, de azért megolvad rendesen. Hagyjuk ezért teljesen kihűlni a rudakat, mielőtt felvágnánk.

Kókuszos bejgli

A leglégiesebb töltelék kókuszreszelékből készül, ez nem vitás. Persze ezért meg kell dolgoznunk: tojásfehérjével kell gondoskodnunk arról, hogy ne száradjon ki a süteménybelső, valamint egy réteg málnalekvárral is meg kell védenünk a sütő hőjétől.

A kókuszos bejgli receptjéért kattints a képre!

Ez utóbbi persze aromás feladatot is ellát, kiválóan illik a kókuszhoz, csakúgy, mint a töltelékhez reszelt limehéj és belecsöpögtetett vanília.

Gesztenyés bejgli

Akár klasszikusként is tekinthetnénk erre a bejglire, a gesztenye talán még nem esik annyira messze a hagyományos süteménytöltelékek fájától. Főleg, ha meggylekvárral is megkenjük a tésztát a töltés előtt.

A gesztenyés bejgli receptjéért kattints a képre!

Mandulás bejgli

Az összes bejglik legelegánsabbika a mandulás: szinte olyan, mintha marcipánba harapnánk a sütemény csigavonalain belül. És igen, persze meg kell fizetni (a mandula ára elég borsos), de talán egyszer az évben kirúghatunk a hámból picit.

A mandulás bejgli receptjéért kattints a képre!

És ha már kint vagyunk a hámból, rejtsünk koktélcseresznyéket a bejgli közepébe, hogy megkapjuk ezt a színes, szemre hajazó kinézetet a szeletekben.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Már kopogtat a karácsony, ezek a receptek jól fognak jönni:

Címlapról ajánljuk

További cikkek