Beszerzés
Befőzni csak idénygyümölcsből érdemes. Tanácsos kivárni a legmegfelelőbb alkalmat, amikor a legkedvezőbb áron a legtökéletesebb gyümölcsökhöz juthatunk. Ez általában a termési idejük végére tehető. Ha nincs saját nevelésű gyümölcsünk, keressünk kistermelői portékát vagy más olcsóbb beszerzési forrást.
Édesítés
Miután begyűjtöttük az alapanyagot, elgondolkodhatunk azon, milyen édesítőszert és fűszereket használunk. Cukor helyett mesterséges vagy természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőket is bevethetünk, de akár mézet is. A fűszerezés nem kőbe vésett, keressünk minél izgalmasabb ízpárosításokat!
Ezeket olvastad már?
Keress a befőzéshez mindent egy helyen a LIDL áruházakban, az aktuális árukínálatért kattints ide!
Sterilizálás
Amikor mindent előkészítettünk, akkor jön a legfontosabb mozzanat: az üvegek sterilizálása. Ha hosszútávra tervezünk, és szeretnénk, hogy a következő szezonig kihúznák a befőttjeink a polcon, mindezt tartósítószer nélkül, akkor ezt a lépést semmiképpen ne hagyjuk ki. Amennyiben rövidebb idő a cél, vagy egy éppen betervezett desszerthez készítjük a dzsemet, akkor az üvegeket elég alaposan elmosni, mert a hűtőben akár egy hónapig is elállnak a cukros finomságok.A sterilizálás egyszerű: az elmosott üvegeket és tetőket forrásban lévő vízbe tesszük, kb. 15 percig forraljuk, majd hagyjuk lecsepegni. A vízbe tehetünk néhány csepp ecetet is, hogy a kemény víz miatt ne legyen homályos, vízköves az üveg.
Befőzés
Sterilizálás után indulhat a befőzés tisztított, sérülésmentes gyümölcsökkel. Van, amelyiket cukorsziruppal, főzés nélkül is tartósíthatjuk, ilyen például a cseresznye és a körte. Ezeket üvegbe zárás után gőzölve csírátlanítjuk. Nincs kőbevésett szabály, lehet:
- a gyümölcsöket néhány percig főzni, majd forrón eltenni,
- vagy nyersen cukros oldatban, már lefedve gőzölni,
- de vannak olyan receptek is, ahol főzni és is gőzölni is kell.
A lényeg a gyümölcsök hőkezeléssel való csírátlanítsa. Nem csak az üvegre, a gyümölcsre is nagy figyelmet kell fordítanunk, így áll el hosszan a befőttünk.