A bébirépa egy olyan átverés, amire nem lehet haragudni

Ha vettünk már valaha bébirépát, biztosan felmerült bennünk a kérdés, hogy mitől is lesznek ilyen kicsik és simák ezek a zöldségek. A válasz meglepő lehet, lássuk mi a titok!

A magyar boltok polcain is gyakori termék a bébirépa. Konzervben vagy frissen vehetjük ezeket az apró, narancssárga rudakat. A legtöbben azért választjuk, mert kis mérete miatt alkalmas lehet salátákban vagy egészséges nassolnivalónak. Azonban ha eddig azt gondoltuk, hogy valami különlegeset teszünk a kosarunkba, ha bébirépát veszünk, sajnos csalódni fogunk.

A bébirépa egy olyan átverés, amire nem lehet haragudni

Mi is valójában?

Most kapaszkodjon meg mindenki, a bébirépa tulajdonképpen nem más, mint apróra vágott és meghámozott sárgarépa. Az élelmiszeripar egyik trükkös találmánya ez, ami a 80-as évek Amerikájában született.

Története

Mivel az élelmiszerboltok nagyon válogatósak voltak, csak a legszebb sárgarépákat vették meg a termelőktől. A csúnya, göcsörtös darabokból takarmány vagy répalé készült.

Az új ötlet ekkor született: egy farmer a kiselejtezett répáit néhány gép segítségével simára pucolta és apró darabokra vágta. Így kapta jól ismert alakját, ami megtévesztően tényleg mini répákra emlékeztet.

Manapság már létezik olyan répafajta is, amit külön erre a célra termesztenek. Közel nőnek egymáshoz a földben, ezért hosszúak és vékonyak lesznek, bébirépának pont alkalmasak.

Miért hasznos

Persze haragudhatnánk az élelmiszeriparra, hogy lépten-nyomon át akar verni bennünket. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a bébirépa elsősorban azért készül, hogy minél több, emberi fogyasztásra alkalmas része legyen a zöldségnek, kevesebb vesszen kárba belőle.

Így talán megbocsájthatunk az iparnak ezért a maradékmentő trükkért, és most már tudatosan használhatjuk kedvenc ételeinkben a bébirépát.

Fahéjas sárgarépa

Ezt a tüzes köretet azoknak ajánlom, akik bírják az erőset. A nagyon erőset. Jómagam első körben kissé eltúloztam a paprika mennyiségét, úgyhogy kéretik figyelni :D

Tavaszi saláta

A Húsvéti nagy családi banzáj után jól esik egy könnyű saláta vacsorára. A tojás csak kiegészítésképpen, hogy utaljon az ünnepre, került a hozzávalók közé.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden konyhai témáról lerántjuk a leplet:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...