A magyar boltok polcain is gyakori termék a bébirépa. Konzervben vagy frissen vehetjük ezeket az apró, narancssárga rudakat. A legtöbben azért választjuk, mert kis mérete miatt alkalmas lehet salátákban vagy egészséges nassolnivalónak. Azonban ha eddig azt gondoltuk, hogy valami különlegeset teszünk a kosarunkba, ha bébirépát veszünk, sajnos csalódni fogunk.
Mi is valójában?
Most kapaszkodjon meg mindenki, a bébirépa tulajdonképpen nem más, mint apróra vágott és meghámozott sárgarépa. Az élelmiszeripar egyik trükkös találmánya ez, ami a 80-as évek Amerikájában született.
Története
Mivel az élelmiszerboltok nagyon válogatósak voltak, csak a legszebb sárgarépákat vették meg a termelőktől. A csúnya, göcsörtös darabokból takarmány vagy répalé készült.
Az új ötlet ekkor született: egy farmer a kiselejtezett répáit néhány gép segítségével simára pucolta és apró darabokra vágta. Így kapta jól ismert alakját, ami megtévesztően tényleg mini répákra emlékeztet.
Manapság már létezik olyan répafajta is, amit külön erre a célra termesztenek. Közel nőnek egymáshoz a földben, ezért hosszúak és vékonyak lesznek, bébirépának pont alkalmasak.
Miért hasznos
Persze haragudhatnánk az élelmiszeriparra, hogy lépten-nyomon át akar verni bennünket. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a bébirépa elsősorban azért készül, hogy minél több, emberi fogyasztásra alkalmas része legyen a zöldségnek, kevesebb vesszen kárba belőle.
Így talán megbocsájthatunk az iparnak ezért a maradékmentő trükkért, és most már tudatosan használhatjuk kedvenc ételeinkben a bébirépát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Minden konyhai témáról lerántjuk a leplet: