Kiderült, mik azok a csúnya barna foltok a burgonyachips szirmain

Vajon befolyásolnak bármit a fogyasztás során a nem túl esztétikus barna foltok a burgonyachips szemein?

Kevés népszerűbb nassolnivaló létezik a burgonyachipsnél, ami nem meglepő, hiszen sós, ropogós, maximálisan ízletes és számtalan különböző fajtája kapható, így mindenki megtalálhatja a kínálatban kedvencét. Igenám, de az is könnyen előfordulhat, hogy egy zacskó burgonyachipset kibontva egy kicsit megtorpanunk – akkor, amikor meglátjuk, hogy az aranyló szemeken csúnya barna foltok éktelenkednek. Mielőtt elindítanánk a sorozatunkat, és elkezdenénk hozzá nassolni, figyelmen kívül hagyva ezeket a foltokat, inkább olvassunk tovább!

Kiderült mik azok a csúnya barna foltok a burgonyachips szemein

Biztonságos vagy veszélyes?

Rögtön szögezzük is le a jó hírt: ezek a barna vagy olykor fekete foltok a burgonyaszirmokon általában teljesen ártalmatlanok. Oké, hogy ránézésre nem étvágygerjesztők, de egészségügyi kockázatot nem jelentenek. Ezek a foltok legtöbbször a burgonya kisebb hibáiból, például zúzódásokból vagy a növekedés során kialakult sérülésekből erednek. A hibák egyébként általában akkor válnak feltűnővé, amikor kisütik a szemeket – de ilyenkor is csak esztétikai változást hoznak, nem befolyásolják a burgonyaszirom ízét vagy azt, hogy mennyire biztonságos a fogyasztása.

Tehát, ha valaha is aggódtunk volna, hogy ezek a kis jelzések arra utalnak, hogy a csipszünk romlott vagy más okból nem biztonságos a fogyasztása, megnyugodhatunk – ez inkább csak egy esztétikai hiba, semmi komoly.

Miért alakulnak ki?

A válasz erre a kérdésre a burgonya útjában rejlik, amely során eljut a mezőtől a sütőig. A burgonya, mint minden növény vagy termény, különböző környezeti hatásoknak van kitéve. Ha a burgonya zúzódik vagy más módon megsérül a növekedés során, sötétebb területek alakulnak ki a héj alatt. Ezek a foltok láthatatlanok maradnak egészen addig, amíg a burgonyát vékony szeletekre nem vágják, vagy meg nem pucolják. A sütés során a magas hőmérséklet hatására ezek a sötét területek barnává vagy feketévé válnak, ami foltos szirmokat eredményez.

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Ezek a foltok különösen gyakoriak olyan burgonyák esetében, amelyeket nem ideális körülmények között takarítanak be – például túl száraz talajban nőttek, vagy rosszul kezelték őket a szállítás során.

Honnan tudjuk, ha már nem jó?

Bár a barna foltok általában ártalmatlanok, fontos tudni, mi a különbség egy egyszerű zúzódás jelei és a között, hogy a chips megromlott. Ha a szirmok állott vagy avas szagúak, furcsa ízűek, vagy a szokásoshoz képest is zsírosnak tűnnek, valószínű, hogy a sütéshez használt olaj volt romlott. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy a szemek már nem ropogósak, akkor túl sokáig voltak nedvességnek vagy levegőnek kitéve, és ettől megereszkedtek. Ilyen esetekben érdemes megválni a nassolnivalótól, és friss zacskót választani.

Azonban önmagukban a barna foltok nem jelentenek romlásra utaló jelet. Amíg a szirmok friss illatúak és ízűek, ezek a pettyek csak a burgonya természetes életútjának részei.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...