Kiderült, mik azok a csúnya barna foltok a burgonyachips szirmain

Vajon befolyásolnak bármit a fogyasztás során a nem túl esztétikus barna foltok a burgonyachips szemein?

Kevés népszerűbb nassolnivaló létezik a burgonyachipsnél, ami nem meglepő, hiszen sós, ropogós, maximálisan ízletes és számtalan különböző fajtája kapható, így mindenki megtalálhatja a kínálatban kedvencét. Igenám, de az is könnyen előfordulhat, hogy egy zacskó burgonyachipset kibontva egy kicsit megtorpanunk – akkor, amikor meglátjuk, hogy az aranyló szemeken csúnya barna foltok éktelenkednek. Mielőtt elindítanánk a sorozatunkat, és elkezdenénk hozzá nassolni, figyelmen kívül hagyva ezeket a foltokat, inkább olvassunk tovább!

Kiderült mik azok a csúnya barna foltok a burgonyachips szemein

Biztonságos vagy veszélyes?

Rögtön szögezzük is le a jó hírt: ezek a barna vagy olykor fekete foltok a burgonyaszirmokon általában teljesen ártalmatlanok. Oké, hogy ránézésre nem étvágygerjesztők, de egészségügyi kockázatot nem jelentenek. Ezek a foltok legtöbbször a burgonya kisebb hibáiból, például zúzódásokból vagy a növekedés során kialakult sérülésekből erednek. A hibák egyébként általában akkor válnak feltűnővé, amikor kisütik a szemeket – de ilyenkor is csak esztétikai változást hoznak, nem befolyásolják a burgonyaszirom ízét vagy azt, hogy mennyire biztonságos a fogyasztása.

Tehát, ha valaha is aggódtunk volna, hogy ezek a kis jelzések arra utalnak, hogy a csipszünk romlott vagy más okból nem biztonságos a fogyasztása, megnyugodhatunk – ez inkább csak egy esztétikai hiba, semmi komoly.

Miért alakulnak ki?

A válasz erre a kérdésre a burgonya útjában rejlik, amely során eljut a mezőtől a sütőig. A burgonya, mint minden növény vagy termény, különböző környezeti hatásoknak van kitéve. Ha a burgonya zúzódik vagy más módon megsérül a növekedés során, sötétebb területek alakulnak ki a héj alatt. Ezek a foltok láthatatlanok maradnak egészen addig, amíg a burgonyát vékony szeletekre nem vágják, vagy meg nem pucolják. A sütés során a magas hőmérséklet hatására ezek a sötét területek barnává vagy feketévé válnak, ami foltos szirmokat eredményez.

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Ezek a foltok különösen gyakoriak olyan burgonyák esetében, amelyeket nem ideális körülmények között takarítanak be – például túl száraz talajban nőttek, vagy rosszul kezelték őket a szállítás során.

Honnan tudjuk, ha már nem jó?

Bár a barna foltok általában ártalmatlanok, fontos tudni, mi a különbség egy egyszerű zúzódás jelei és a között, hogy a chips megromlott. Ha a szirmok állott vagy avas szagúak, furcsa ízűek, vagy a szokásoshoz képest is zsírosnak tűnnek, valószínű, hogy a sütéshez használt olaj volt romlott. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy a szemek már nem ropogósak, akkor túl sokáig voltak nedvességnek vagy levegőnek kitéve, és ettől megereszkedtek. Ilyen esetekben érdemes megválni a nassolnivalótól, és friss zacskót választani.

Azonban önmagukban a barna foltok nem jelentenek romlásra utaló jelet. Amíg a szirmok friss illatúak és ízűek, ezek a pettyek csak a burgonya természetes életútjának részei.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...