Kiderült, mik azok a csúnya barna foltok a burgonyachips szirmain

Vajon befolyásolnak bármit a fogyasztás során a nem túl esztétikus barna foltok a burgonyachips szemein?

Kevés népszerűbb nassolnivaló létezik a burgonyachipsnél, ami nem meglepő, hiszen sós, ropogós, maximálisan ízletes és számtalan különböző fajtája kapható, így mindenki megtalálhatja a kínálatban kedvencét. Igenám, de az is könnyen előfordulhat, hogy egy zacskó burgonyachipset kibontva egy kicsit megtorpanunk – akkor, amikor meglátjuk, hogy az aranyló szemeken csúnya barna foltok éktelenkednek. Mielőtt elindítanánk a sorozatunkat, és elkezdenénk hozzá nassolni, figyelmen kívül hagyva ezeket a foltokat, inkább olvassunk tovább!

Kiderült mik azok a csúnya barna foltok a burgonyachips szemein

Biztonságos vagy veszélyes?

Rögtön szögezzük is le a jó hírt: ezek a barna vagy olykor fekete foltok a burgonyaszirmokon általában teljesen ártalmatlanok. Oké, hogy ránézésre nem étvágygerjesztők, de egészségügyi kockázatot nem jelentenek. Ezek a foltok legtöbbször a burgonya kisebb hibáiból, például zúzódásokból vagy a növekedés során kialakult sérülésekből erednek. A hibák egyébként általában akkor válnak feltűnővé, amikor kisütik a szemeket – de ilyenkor is csak esztétikai változást hoznak, nem befolyásolják a burgonyaszirom ízét vagy azt, hogy mennyire biztonságos a fogyasztása.

Tehát, ha valaha is aggódtunk volna, hogy ezek a kis jelzések arra utalnak, hogy a csipszünk romlott vagy más okból nem biztonságos a fogyasztása, megnyugodhatunk – ez inkább csak egy esztétikai hiba, semmi komoly.

Miért alakulnak ki?

A válasz erre a kérdésre a burgonya útjában rejlik, amely során eljut a mezőtől a sütőig. A burgonya, mint minden növény vagy termény, különböző környezeti hatásoknak van kitéve. Ha a burgonya zúzódik vagy más módon megsérül a növekedés során, sötétebb területek alakulnak ki a héj alatt. Ezek a foltok láthatatlanok maradnak egészen addig, amíg a burgonyát vékony szeletekre nem vágják, vagy meg nem pucolják. A sütés során a magas hőmérséklet hatására ezek a sötét területek barnává vagy feketévé válnak, ami foltos szirmokat eredményez.

Ezek a foltok különösen gyakoriak olyan burgonyák esetében, amelyeket nem ideális körülmények között takarítanak be – például túl száraz talajban nőttek, vagy rosszul kezelték őket a szállítás során.

Honnan tudjuk, ha már nem jó?

Bár a barna foltok általában ártalmatlanok, fontos tudni, mi a különbség egy egyszerű zúzódás jelei és a között, hogy a chips megromlott. Ha a szirmok állott vagy avas szagúak, furcsa ízűek, vagy a szokásoshoz képest is zsírosnak tűnnek, valószínű, hogy a sütéshez használt olaj volt romlott. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy a szemek már nem ropogósak, akkor túl sokáig voltak nedvességnek vagy levegőnek kitéve, és ettől megereszkedtek. Ilyen esetekben érdemes megválni a nassolnivalótól, és friss zacskót választani.

Azonban önmagukban a barna foltok nem jelentenek romlásra utaló jelet. Amíg a szirmok friss illatúak és ízűek, ezek a pettyek csak a burgonya természetes életútjának részei.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...