Barátunk a brokkoli

Bár rózsái vannak, gyerekek között nem túl rózsás a helyzete. Mit tehetünk, hogy a csemeték megkedveljék a brokkolit?

A zöldségek nagyon egészségesek, sok bennük a vitamin. Ez az okos tény annyira győz meg egy gyermeket arról, hogy azonnal neki essen egy adag zöldségnek, mint engem nagymamám, mikor hosszan ecseteli, hogyan vasaljam az ágyneműt és a konyharuhákat. Szép, szép, de biztos nem próbálom ki.

Anyaként általában izgulunk, ha a gyerkőc nem eszi meg az általunk ideálisnak gondolt zöldség-gyümölcs mennyiséget. De mi az ideális mennyiség? A számoknál fontosabb lehet a pozitív élmény.

Az egész ott kezdődik, hogy a gyerek ismerje az adott zöldséget. Ez az első lépés, hogy meg is szeresse. Ha már némi malőr történt volna az érzékeny kapcsolatban gyermek-zöldség között, még mindig van remény , hogy javíthatunk a helyzeten, és párterapeuta sem kell hozzá. Vegyük például a brokkolit. Fura torzonborz alak, és ugye zöld. A gyerekek legtöbbször pépes, túlfőtt állapotban találkoznak vele. (Nem az olvasók konyhai tudását kritizálom, én már ettem az óvodákban hódító menza brokkolilevesből). Kár, mert magas a C-vitamin és karotin tartalma. További jó hír, hogy bár a családi kötelékek a káposztafélékhez kötik, könnyebben emészthető, mint gázos rokonai. Csecsemők már hét hónapos kortól falhatják. Nagyobb gyerekeket már elijeszthet a külső, és karotin tartalom ide-vagy oda, elképzelhető, hogy a belső értékek sem lesznek meggyőzőek számukra. Itt jön a trükk! A brokkoli a gyerekszoba részére válik egy rövid vendégszereplés erejéig.

Ha a kisfiam tudna olvasni - nem az iskolarendszer hibája, még óvodás - a cím láttán felkiáltana: Tényleg? Illetve felkiáltott volna tegnapelőtt, de azóta erdőt csináltunk egy fej brokkoliból, a LEGO-bábuk pedig pont arra kirándultak, így rejtelmes kalandokba keveredtek, komolyan, még kígyótámadás is volt. A fura zöldség ismerőssé és szerethetővé vált. Pár pillanatkép:

Bár nem támogatott, hogy a gyermek játsszon az étellel, a cél szentesíti az eszközt. Ahhoz, hogy pár különlegesebb zöldség elnyerje gyermekünk szívét, majd az ízelőbimbóit, megengedhető, hogy "játékkész" (vagyis brokkoli esetén nyers) állapotban a gyerek megismerje, megtapogassa azt. Ha beemeljük a különleges zöldséget a játékba, azt a gyermek élvezni fogja. A pozitív élmény lehetővé teszi, hogy ha más helyzetben - például a tányérján - találkozik vele, ne az undor legyen az első zsigeri reakciója. Mivel óvodáskorban az átalakulás még nehezen érthető, jó ha azt is megmutatjuk, hogyan lesz szottyos püré a szép feszes brokkolirózsákból. Végül álljon itt egy recept, amihez a gyerektányérok sztárját, a tésztát vetjük be, brokkolipromóciós célokkal. Mivel a brokkoli a Földközi-tenger vidékéről származik ez egy igazi olasz fogás, Puglia-ból:

Orecchiette szardellával és brokkolival recept

Ha mindenki imádja már otthonunkban a brokkolit, ezzel a recepttel három legyet ütünk egy csapásra. A gyerek eszik brokkolit, plusz halat, és sikerült kilépnünk a spagetti/sajt/szósz bűvös háromszögéből. A férfiak is imádják, ha megbolondítjuk némi csípős paprikával (peperoncino). Aki a tészta helyett a pizzára esküszik ne búsuljon, megtartva a brokkoli mediterrán gyökereit, pizzát is süthetünk új kedvenc zöldségünkből.

Ez is érdekelhet!

Reggelizés egyenlő késés?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...