Bárányfej, savanyúságlé és pácolt hering - 7 másnapos kaja Európától Ázsiáig

Az alkoholfogyasztás kellemetlen utóhatásaival világszerte komoly küzdelmet folytatnak az éjszaka császárai. Összeszedtük nektek a legfurább másnapos kajákat.

Egy átbulizott éjszaka után testünk kis vegykonyhája alaposan megbolydul. Az etanol, vagyis az alkohol, amit elfogyasztunk, vizelethajtó hatású, mivel gátolja az antidiuretikus hormon termelődését. Ennek köszönhetően az a sok folyékony halmazállapotú ital alaposan kiszárít minket, ami fejfájást, szájszárazságot okoz. A májunk is alaposan dolgozik, mivel az etanolt kemény munkával acetaldehidre kell lebontania, később ez az anyag ecetsavvá alakul. Amíg azonban ez utóbbi folyamat nem következik be, a mérgező acetaldehid komolyan megviseli a szervezetet. Ez okozza az émelygést, a hányást és a csillapíthatatlan fejfájást is. Ezeken felül még számtalan nemkívánatos kémiai reakció játszódik le a testünkben, amelyek közül egyiknek sem kellemesek a következményei.

Világszerte mindenhol próbálkoznak megkeresni azt az ételt, ami segíthet ezen az állapoton. Lássunk néhány szokatlan fogást!

Savanyúságlé - Lengyelország

A legtöbben idehaza nagy rajongói vagyunk a savanyúságoknak, de a levét nem biztos, hogy mindannyian szívesen kortyolnánk. Mivel a savanyúságok levében sok elektrolit található, sokat tudnak segíteni a kiszáradt szervezetünkön.

Poutine - Kanada

Hogy jót tesznek-e másnaposan a szervezetünknek, a tápláló, zsíros ételek, nem tudom, de az bizonyos, hogy pokolian jól esnek. A kanadaiak legszívesebben poutaine-t falatoznak, ami egy orbitális adag sült krumpli, barnamártással nyakon öntve, esetleg sajttal megbolondítva.

Umeboshi - Japán

Az ecetes szilva idehaza sem egy ismeretlen fogalom, de a világ nagyobbik felén nagyon elcsodálkoznának, ha hallanának erről a furcsa savanyúságról. A japánok valószínűleg nem tartoznának közéjük. Ők is készítenek savanyított szilvát, aminek ume vagy umeboshi a neve. A szigetországban ez a finomságot a másnaposság leghatékonyabb ellenszereként tartják számon.

Svioasulta - Izland

A bárányfejhúsból készült, finoman szólva visszafogottan fűszerezett, savanykás terrine hagyományos ellenszer a másnapra az északi, hideg országban. Izlandon sokat tesznek azért, hogy ne legyen olyan könnyű másnapossá válni: 20 éves kor alatt és hat óra után nem lehet alkoholt vásárolni, ráadásul csak erre kijelölt boltok árusíthatnak szeszes italt.

Katerfrühstück - Németország

A németek is a savanyú ízekre esküsznek, ha a másnaposságról van szó. A ország északi vidékein kedvelt fogás a pácolt, savanyított nyers hering, amit a másnaposok különböző savanyúságok köré tekerve, csinos kis tekercsek formájában fogyasztanak. A sókban és elektrolitokban gazdag halas falatok helyett a déli Bajorországban inkább egy jó Bratwurstot falatoznak a másnaposok pereccel és bajor mustárral.

Leche de Tigre - Peru

A dél-amerikai országban a tigristejjel gyógyítják magukat a másnaposok. A koktélba ennek a húsevő emlősnek a tejét ugyan nem keverték bele, de ezen helyette van benne lime, koriander, fokhagyma, hagyma, chili, só, bors és rákok, halak.

Menudo - Mexikó

A mexikóiak pacallevessel gyógyítják magukat a részeges tivornyázás után. Lime, hagyma, oregáno és koriander teszi ízessé ezt a savanykás levest.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Most már kaját is olyan egyszerűen lehet találni, mint szexpartnert - Itt a kajás Tinder!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...