Idén zöldfűszeres pácban sült báránnyal és mázas répával ünneplünk

Ha hagyományos húsvéti vacsorát készítetek, nem lehet teljes a menü hús nélkül. A sonkatekercs, a főtt sonka, sőt, sok helyen a bárányhús is a vacsoraasztal főszereplői. De belegondoltatok már, hogy miért van ezeknek az ételeknek ilyen kiemelkedő szerepük ezen az ünnepen? Most a bárányhúsfogyasztásnak járunk picit jobban utána, és sütünk is egy pompás báránysültet.

Az USA-ban és Európában hagyományos húsvéti ételek közé tartoznak a bárányhúsból készült főételek, mint például az Egyesült Királyságban és Görögországban felszolgált báránysült, vagy a francia, lassan főtt báránypörkölt, amelyet általában tavaszi zöldségekkel párosítanak. Sőt, az ünnepi étkezés során a bárány alakja vaj vagy sajt formájában is megjelenik, illetve sütemények vagy desszertek díszítéseként is visszaköszön.

Egy kis töri

A hagyományos húsvéti menü kialakulása a nagyböjtre és bizonyos ételek elhagyásának szükségességére vezethető vissza. A bárány a húsvéthoz kapcsolódó legrégebbi húsétel, mely a kereszténység előtti időkből ered, sőt, a báránysült fogyasztása már az első pészahok idején megjelent.

Az ünnepi báránysült receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

A bárány különleges jelentőséggel bír a keresztény kultúrában

Ez a szelíd állat gyakran kerül áldozati szerepbe, mivel az ártatlanságot és a tisztaságot, illetve Krisztus kettős természetét is szimbolizálja: áldozat és győztes egyben. Az Ószövetségben is megjelenik az áldozati bárány, amikor Isten megparancsolja Ábrahámnak, hogy áldozza fel a fiát. A keresztények azért (is) esznek bárányt húsvétkor, hogy erre az áldozatra emlékezzenek.

Az ünnepi báránysült receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Más magyarázatok szerint a bárányfogyasztás szokása csaknem háromezer évre nyúlik vissza, a pászka ünnepére, amely a zsidók egyiptomi rabszolgaságból való szabadulásának és az azt követő kivonulásnak állít emléket. Az áldozati bárány szerepét sokan még a kereszténységre való áttérés után is továbbvitték. Az elkészítési mód, a fűszerkombinációk és ízek pedig attól függően változnak, hogy hol fogyasztjuk az ételt.

Az ünnepi báránysült receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Fun fact

Görögországban például a húsvét az egyik legjelentősebb ünnep, ilyenkor a legtöbb családban egész bárányt sütnek hatalmas nyársakon. Tudomásunk szerint ezeket manuálisan forgatják, így ha valaki hagyományos görög báránysültet szeretne készíteni, azt szokták mondani, hogy jó, ha sok barátja van, akik segítenek forgatni a nyársat.

A mi húsvéti báránysültünk ezúttal rengeteg zöldfűszerrel készül, és chimichurival, rozmaringos sült krumplival és mázas répával tálaljuk.

Íme néhány tipp, amit betartva tökéletes lesz a báránysült

  • A bárányhús ezen része igen faggyús, kérjük meg a hentest, hogy szedje le, vagy mi magunk mindenképpen távolítsuk el róla sütés előtt, mert elég kellemetlen az íze és a szaga, sőt, nagyban befolyásolhatja a kész étel ízét is.
  • Használjunk minél több friss fűszernövényt a páchoz, mert a bárányhúsnak nagyon jót tesz.
  • A csontfilét a pácolást követően össze kell tekerni konyhai zsinórral, és jól átkötözni, hogy egy egybefüggő formát kapjunk, így egységesen tud sülni, és szeletelésnél is szépen mutat. Miután teljesen kihűlt a sült, azután érdemes a zsinórt eltávolítani, mert akkor már biztosan megtartja az alakját.
Az ünnepi báránysült receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

A ropogós sült burgonya, a szaftos hús, a pikáns chimichurri és az édes-ragacsos répa önmagukért beszélnek. Ez az étel rendkívül finom, hihetetlenül egyszerű az elkészítése, szóval felejthetetlen fogás lesz húsvétkor.

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ünnepi báránysült - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgessetek többi húsvéti receptünk közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...