A fenntarthatóság és a növényi étrend jegyében az elmúlt években számos olyan étel és recept született, amely a húsevő életmódot elhagyó, leginkább növényi étrendet követő embereknek is megengedi, hogy bűntudat nélkül élvezzék növényi alapú, mégis húsra emlékeztető ételek ízét. Az elmúlt napokban egy új trend ütötte fel a fejét az interneten, melyben az emberek banánhéjból próbálnak meg bacont készíteni. A nem éppen hétköznapi étel receptjét egy amerikai gasztroblogger, Charles W. Hunter III igyekezett tökéletesre fejleszteni.
*Figyelem, bio, vegyszermentes, kezeletlen banánt használjunk!
Banana Peel Bacon. A thread: pic.twitter.com/E1mNZ0hSbA
— Charles Hunter III (@thesaltedtable) March 14, 2021
Ahogy az a blogger részletes bejegyzéséből is kiderül, nem kevés hozzávaló szükséges ahhoz, hogy a banán máskor kidobásra ítélt héja baconszerű állagot és ízt vegyen fel. Az étel egy sok összetevős marinádban kell, hogy pácolódjon, melynek egyszerre kell tartalmaznia többek között szójaszószt, barna cukrot, worchestershire-szószt és folyékony füstöt is (ez utóbbi egy mostanában egyre népszerűbb, füstös ízt és illatot adó összetevő). Amint a banán átveszi az fűszerek és szószok ízét, jöhet is a sütés, melynél a következőkre kell figyelni a receptet készítő blogger szerint:
Mivel banánhéjról és egy cukros pácról van szó, érdemes egy hideg, nagyon kevés (avokádó)olajjal kikent serpenyőbe tenni a héjakat. A sütésnél végig jól kell figyelni a héj sülését, akár félpercenként-percenként érdemes fordítani egyet a "baconon", nehogy odaégjen. A végeredmény egy ropogós, gyönyörűen megbarnult vega baconhelyettesítő lesz!
Hiába azonban a tökéletesített vegetáriánus recept, (ugyanis a Worchestershire-szósz nem vegán) Charles W. Hunter szerint fontos megjegyezni, hogy a sült banánhéj íze sosem lesz teljesen olyan, mint az igazi baconé. A folyékony füst és az étel állaga ugyan emlékeztet majd a sült szalonnára, és a húshelyettesítő jól passzol majd szendvicsekbe, salátákba, a banán héjának mindig is lesz egy enyhén kesernyés íze, amely még a sok összetevős marinádnak köszönhetően sem tűnik el. A gasztroblogger szerint minél érettebb, barnásabb banánhéjat választunk a sütésre, annál kevésbé lesz érezhető a banánhéj valódi íze.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: