A balzsamecet alapvetően salátákba, olaszos ihletésű tésztákba és levesekbe kerül – azonban ezen kívül megannyi más módon is bevethetjük, ha szeretnénk. Nyáron kifejezetten érdemes vele kísérletezni, ugyanis az ilyenkor szezonális zöldségek és gyümölcsök fantasztikus párost alkotnak vele. Az alábbi fogásokban érdemes megkóstolni a balzsamecetet, egy egész napfényes nyarunk lesz a kísérletezésre.
Nézd meg galériánkban, mely nyári fogások járnak jól a balzsamecettel, a receptekért kattints a képre!
5 nyárias fogás, amit feltétlen ébressz fel egy kis balzsamecettel
Meggyleves
A jéghidegre hűtött, fűszeres gyümölcslevesnek amúgy is jól áll némi savanyúság, és bár ezt általában citrommal biztosítjuk, nyugodtan elkalandozhatunk az izgalmasabb balzsamecet irányába is. 1-2 evőkanál bőven elég lesz, de ízesítsünk, majd kóstoljunk, döntsük el, nekünk mennyi elég.
Dinnyés gazpacho
A görögdinnye lédús édességét felhasználhatjuk a legfrissítőbb nyári leves, a gazpacho megspékelésére. Ha a klasszikus paradicsom-paprika-uborka alaphoz a gyümölcsöt is hozzáadjuk, még tovább tetézhetjük a nyárias hangulatot. Ezt az édesebb verziót pedig tartsuk egyensúlyban némi savassággal, nevesen balzsamecettel.
Őszibarackos saláta
Nyár közepén-végén végre beérik az őszibarack, ilyenkor pedig nemcsak gyümölcsös, édes, de sós salátákba is beledarabolhatjuk. Zöld levelesekkel, paradicsommal, harsogós uborkával például kiváló, ahogy a friss sajtok és pirított magvak is passzolnak hozzá. Az öntetbe feltétlenül balzsamot csepegtessünk, vagy csorgassunk a kész salátára, még tálalás előtt sűrűbb balzsamkrémet.
Fügés pite
Ha pedig már egészen nyár végén, ősz elején keresünk olyan ételt, amit balzsamecettel társíthatunk, feltétlenül a fügéért nyúljunk – készítsünk belől egyszerű galette-et, nyitott pitét, amit sósan, de édesen is ízesíthetünk. A balzsam mindkét esetben szerepet kaphat, a karakteres fügét csodásan kihangsúlyozza majd.
Receptek, amelyekbe csöpögjön a balzsamecet!
Jéghideg sültmeggy-leves
A meggyleves örök nyári kedvenc, én magam is nagyon szeretem, persze a bennem élő leállíthatatlan alkotó vágy nem hagyja, hogy ne csináljak vele valami izgalmasat. Például a sütőben.
Barackos caprese, paradicsommal és sonkával, könnyed salátaágyon
Azt hiszem, mindannyiunknak meg van a maga caprese receptre, igaz? Ez a legepikusabb kombinációja a lédús, érett paradicsomnak és a puha, friss mozzarellának. Az ég is egymásnak teremtette ...
Epres-balzsamecetes sajttorta
Íme egy igazán könnyű kis desszert, csak hagyjatok időt a hűtésre. Egyszemélyes sajttortácskákat készítettem, ráadásul sütés nélkül, az egyik kedvenc gyümölcsömből, amit alig ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További harsány nyári ötletek a konyhádba: