Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, az alapanyagok beszerzése is folyamatban van, nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a vendégek a büfékben, írja a Sokszínű Vidék a Sonlinera hivatkozva.
Bár már nagyban zajlanak a nyitási előkészületek, sokan egyelőre tanácstalanok azzal kapcsolatosan, mennyit emeljenek az árakon.
Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni
– mondta a portálnak Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke.
Makkos Péter hozzátette, hogy a nagykereskedésekben napi árat vezettek be, és az sem kizárt, hogy ellátási problémák is akadhatnak.
A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni.
Azt is elmondta a tulajdonos, hogyha megszűntetik az árstopot, akkor fel kell készülni, hogy duplájára nő az étolaj ára, ezt pedig be kell építeni például a lángos árába is. Azonban nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás-inimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: