10 megbízható strandbüfé és kisbisztró a Balaton északi partjáról

„Jaj, úgy élvezem én a…” – pláne akkor, ha kellemes a víz, süt a nap, és ha nem is Bambi, de hűsítő szörpök, fröccsök és ízletes, minőségibb harapnivaló kapható. Utóbbi nehéz műfaj, pláne, ha túllépnénk a fritőzös krumpli és a sokadjára újramelegített palacsinta kombóján, de a Balaton mindkét partján vannak azért üdítő kivételek. Most az északi strandokat vizsgáltuk.

Mit kell kívánnunk egy strandbüfétől 2023-ban? Szűk, de átgondolt választékot, nem feltétlenül a melegszendvicstől a körömpörköltig haladva, hanem könnyed vagy laktatóbb ételeket, melyek vállalhatóak egy napozós-úszós napon is. A kajakóma sem hiányzik a plázsra, helyette inkább gyorsabban szeretnénk jóllakni, vagy félig megtelni, mert kell még a hely a fagyinak, jégkásának, kukoricának is. Jó, ha komfortos a környezet, nem túl lepukkant és nem is a puccos fajta a strandbüfé. A középúton jár, és állandó minőséget hoz. Ilyen helyeket gyűjtöttünk most össze, a Balaton északi partjáról.

Balatonfűzfő: Kalóztanya Vitorlás Bisztró

Grill-dog a Kalóztanyán / Fotó: Facebook

Mindegy, hogy egy jól összerakott tépett húsos szendvicsről, minden jóval megtöltött burritóról, ropogós csibeszárnyakról vagy egy profi gofriról van szó, a Kalóztanyán biztos, hogy frissen, szívvel készül. Fűzfő egyik kedvenc találkozóhelyén a vitorlásokon felül sok biciklista is megáll, hogy energiával feltöltődve folytassák útjukat a meredekebb fertályok felé. Este 21:00-ig lehet falatozni náluk, és a kiszolgálás is híresen vendégszerető.

Balatonalmádi: Jóbarátok Halsütöde

Nem kis mennyiségek várnak a Jóbarátokban / Fotó: Facebook

Négyévszakos hely a Jóbarátok, ami sokkal több, mint egy halsütöde. Persze a fő profil tényleg a hal: hekk, tőkehal, keszeg, fogas, pisztráng, nyáron leginkább rántva, télen pedig akár füstölten is. Sőt, ajánlatban egyéb formában is szerepelnek. Náluk tényleg megéri a felsoroltakból választani, mert nagyon értik a halkészítést, de, ha éppen lángost ennénk, az is megoldott. Az olaj sosem fáradt, ahogy a dolgozók is mosolygósak, és szívesen ajánlanak.

Alsóörs: Fogas Bisztró

Nem az átlagos hekk / Fotó: Facebook

Ez az alsóörsi Fogas Bisztró harmadik nyara. Hamar népszerűvé váltak, hiszen leporoltak mindent, amit a strandbüfékről gondolunk. Modern és innovatív a konyhájuk, igényes környezetben. „Hal-Bor-Balaton”, mondják, és a halat olyan komolyan is gondolják, hogy majdnem mindenbe belecsempészik. Haltepertő, homárhússal töltött ravioli, krumplifőzelék lazacfasírttal, tokhal ceviche és még tovább is folytathatnánk, hogy miféle különlegességeket készítenek a Fogas Bisztróban. Teljes a megszállottság.

Csopak: Téged Vártalak Bisztró

Grillgyönyör Csopakon / Fotó: Facebook

Június utolsó hétvégéjén nyit majd a csopaki Téged Vártalak. Szűk az étlap, de annál csábítóbb, hogy pörkölt, burger, grill hús, tésztaétel, főzelék is felkerül a menüre a vízparti gasztrokocsmában. Pont annyira kreatív minden fogás, hogy nem esnek át a ló túloldalára, megmaradnak a hagyományok is, csak éppen kicsit újrahúzott verzióban. Frissítőiken és menő borkínálatukon is látszik, hogy gondos tervezés eredménye.

Balatonudvari/Fövenyes: Kalóz Strandbisztró

Nem semmi hambi vár a Kalózban / Fotó: Facebook

20 éve még Vén Kalóz néven indultak, akkor a megszokott strandbüfés kínálattal, ám fordult a kocka, és a gasztronómia változásával, az igények finomodásával ők is új irányt vettek. Az egész évben nyitva tartó Kalóz Strandbisztró magyar klasszikusok és nemzetközi kedvencek tengelyén halad egy modern, bisztrós irányba, ami nem csak a strandon állná meg a helyét. A fish&chips náluk harcsa és krumpli, remek burgereket árulnak, és a balatoni bor- és pezsgőválaszték is megér egy misét.

Balatonakali: Naprabár

Hangulat, élőzene, isteni falatok / Fotó: Facebook

Hangulatra egy kicsit még a trópusi tikibárérzést is megadja a rokonszenves akali bár-büfé, ahol ugyanúgy mennek a focinézős estek, mint az élőzenés bulik. Persze, elsődleges a széles italválaszték, balatoni szörptől a spritzekig, és a harapnivalók is jól kitaláltak. Lepények sülnek, bageleket készítenek, jobbnál jobb süteményekkel is ellátják az akali strandolókat.

Balatonszepezd: Konyha-kert bisztró és bár

Ebédre jöhet két csobbanás között? / Fotó: Facebook

Szepezd sem panaszkodhat, ha értő vendéglátásról van szó. A Konyha-kert nem a sorbanállós gyorsétkezde, sokkal inkább egy gondos bisztró a strandon, szuper választékkal, hozzáértéssel és gyönyörű balatoni panorámával. Már a rövidre szabott étlapon is látszik, hogy komolyak a szándékaik, ebédmenüt kínálnak, és strandolás után, vacsorára is jó maradni. A tyúkhúsleves-rántott hús kombó adott, ahogyan a rántott fogasfilé is jó választás.

Révfülöp: Rév Büfé

Nincs ennél szebb panoráma / Fotó: Facebook

Ha lángosozni szottyan kedvünk Révfülöpön, tudjuk, merre induljunk. A Rév Büfé modern épülete és terasza már messziről is kiszúrható, igényes megvalósítás, és a Balaton körül fellelhető lángosok közül tényleg az egyik legjobbat sütik ők. Fröccsök, szörpök, gyümölcsökkel teli limonádék teszik teljessé a Rév Büfé-élményt. Strandolás előtt, közben, után, bármikor!

Szigliget: Oszi Bácsi Keszegsütője

Szigligeten tudják, milyen az igazán jó sült hal / Fotó: Facebook

A ropogós, „szőröstül-bőröstül” felfalható keszegnek nincs párja, Oszi bácsinál pedig csúcsra járatják a műfajt. Olyannyira, hogy van, aki a déli partról kompozik át a Szigligeten sülő halakért. Fatálon érkeznek a halak és kiegészítőik, ők jól tudják, hogy egy facsarás citrom és jóféle savanyú illik a bundás halhúshoz. Egyébként halászlében is csalhatatlanok!

Balatongyörök: Party Csóka

Burgerköltemény a Party Csókában / Fotó: Facebook

Kétségtelen, hogy a nyári szezonban érzi magát a legjobban a Party Csóka, de szintén egy négyévszakos helyről beszélünk, ők sem engedik el vendégeik kezét az év szezonon kívüli felében. Délelőttől estig mennek a falatozások a balatongyöröki parti étteremben, ahol jól megférnek egymás mellett a BBQ-ételek, a saláták, frissen sültek, burgerek. Amikor a nap már lebukóban van, sokszor élőzenével erősítenek, készülnek a fröccsök, spritzek, hangosabbak az asztalok is.

Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a helyeket is látogasd meg idén nyáron:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...