Mit kell kívánnunk egy strandbüfétől 2023-ban? Szűk, de átgondolt választékot, ezt már az előző cikkünkben is elmeséltük. Nem jó, ha valaki sokat markol, de keveset fog, illetve a riasztó, mégis csalogatónak tűnő turistamágneseket is jobb elkerülni. Mégis merre lakjunk jól a déli parton, ha éppen nem a fagyit vagy a jégkását gondoljuk komplett fogásnak? Strandbüféket és kisbisztrókat ajánlunk.
Balatonakarattya: Tengósok Kikötője
Az akarattyai Bercsényi strand Kenese felé eső szélében található a Tengósok Kikötője. Egyszerű hely, de annál frissebb és finomabb kínálattal. A grillplatni mindig izzik, ahogy frissensültek, pizzák, egyéb mediterrán fogások is készülnek. Hétköznap 12:00-15:00-ig még kétfogásos napi menüt is rendelhetünk a Tengósoknál, ahol az italokkal sem viccelnek: jó borok, gin-tonikok kísérhetik le a kiadós ebédet.
Zamárdi: Tiki Beach Bisztró
Hippis, bohém, már dizájnban sem az unalmas vonalat képviseli, hanem a szeleburdibbat, ám ez csak a külcsín, az ételekre és a minőségre nagy hangsúlyt fektetnek, 2018-as nyitásuk óta.
Minden olyat megtalálunk, amit a Balaton partján nem keresnénk, mivel az illúzióink már tovatűntek. De a Tiki Beachen steak, pizza, ázsiai ihletésű ételek, szaftos burgerek, szezonalitásra hangolt fogások közül lehet válogatni. Természetesen ilyen színvonalas gasztronómiához dukálnak a változatos italok is, ebből sincs hiány.
Balatonszemes: András Büfé
A szemesi legenda, megannyi gasztroarc favoritja Bandi helye, ami csak külcsínben esett át némi ráncfelvarráson. Híresen finom a keszeg, a fogas, a süllő, az András Büfé tényleg a Balaton egyik legjobb halsütödéje, ehhez nem fér kétség. A panír ropog, a halhús hófehér, a kovászos uborka is megéri a pénzét, és abban is biztosak lehetünk, hogy friss és puha kenyérszelet kíséri majd a halakat.
Persze lehet hekkezni is, de mégis a süllőre szavaznánk. Ha mégsem hal, akkor pedig sült kolbász, abban sem csalódunk majd.
Balatonboglár: Pavilon
Laza és kicsit retró hely a Pavilon, nem közvetlenül parti panorámával, de karnyújtásnyira a Balatontól. Olaszos a stílus, mediterrán kedvencekkel, sok herkentyűvel, hallal és persze pizzával. Felüdülés lehet a lángosos, sült krumplis ebédek után egy friss alapanyagokkal készített pasta, vagy akár egy gazdag, fűszeres halleves is.
Csodás desszertekből sincs hiány, továbbá a kedvesség, előzékenység is az ő asztaluk. A Pavilonban széles mosollyal várnak.
Balatonfenyves: A Konyhám
A műfajteremtő pionír. Szikra Gabi úgy csinált forradalmat Balatonfenyvesen, hogy most is sokan lépdelnek a nyomaiban. A Konyhám egy vérbeli bisztró, spiritusszal, nagyszerű ételekkel, olyan minőséggel, hogy kicsit amolyan marslakó a strandon, mivel bárhova kiemelnénk, jó helye lenne. Friss és szezonális hozzávalókkal dolgoznak, laza stílusban, dekoratívan tálalnak, és minden komponensből kihozzák a legjobb formáját, a megfelelő konyhatechnológiákkal, praktikákkal.
Trendszerű, miközben nem erőlködik, emlékezetes, pedig tényleg szerény. Nagyon csípjük A Konyhámat.
Címlapkép: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a helyeket is látogasd meg idén nyáron: