6 balatoni pizzéria, ami bárhol a világon megállná a helyét

Mindannyiunknak vannak sötét emlékei a régi balatoni pizzásokról, nem igaz? Mirelit késztermékeket vagy épp szivacsosan vastag tésztájú „pizzákat” faltunk a Balatonon akkoriban, amikor Nápolyról még a nápolyi, az édesség jutott eszünkbe, nem a világhírű pizza. Azóta már bőven van választék korrekt és egyenesen isteni pizzák között. Következzen most 6 balatoni hely, ahol a hagyományos, ropogós vékonytésztástól a nápolyiig kóstolhatunk isteni pizzákat. Érdemes szép sorjában végiglátogatni őket a tó körül!

Olasz paradicsom a Balaton kapujában: Il Mercato

Kezdjük a képzeletbeli balatoni körutat Akarattyán. A Balaton kapuja persze pesti gondolkodás, az M7-esről az egyik legelőbb elérhető balatoni település Akarattya. Az Il Mercato pedig olyan, akár egy kicsit túlidealizált mediterrán paradicsom: kétszárnyú vaskapu és kövekkel kirakott út visz az óriási kertbe, amiben szinte el lehet veszni. Leterített fahordók, buja zöld övezte tavacska, a fejünk felett indás zöld növényzet fut, a falon régi rézedény lóg, amott színesre festett, fagyis piaggio parkol. Mindehhez nem a sok balatoni vendéglátóhelyen megszokott egyenbútorzat társul, hanem otthonosan belakott, sokféle bútorral berendezett nyitott, félig nyitott és zárt terek. Mintha egy népes olasz család hatalmas nyaralójában járnánk. A pizza a vékony tésztájú, ropogós jó olasz, ahogy a hely szelleme megkívánja!

Il Mercato / via

Il Mercato Ristorante e Gelateria

Balatonakarattya, Rákóczi út 44.

Kredenc, a törzshely

Haladjunk tovább a Balaton (egyik) fővárosa, Balatonfüred irányába. Kredenc Borbisztróként is ismerős lehet a hely, ami immár 14 éve képviseli a balatoni vendéglátás újhullámát. A vendéglátás itt nem a tipikus pörgős füredi, mennyiségi (tisztelet a kivételnek!). A személyes, barátságos hangnem, a lelkiismeretes konyha vagy épp a kovászolt, hosszan érlelt tésztájú pizza mind olyan hívószavak, melyektől a Kredenc a helyiek körében is igen népszerű, nem csupán egy turistákat kiszolgáló hely a sok közül.

Kredenc / via

Kredenc

Balatonfüred, Blaha Lujza u. 7.

Olaszból és spanyolból is perfekt a szigligeti Mérce

A Mérce menő. Jó a vibe, sok a zöld, tágas a tér, esténként magával ragadó a hangulat a fényfüzérekkel. Már a neve is jelzi, hogy nem egy szál pizzakemence és egy pizzalap alkotja a Mérce mediterranean bar & restaurant kínálatát. Olasz és spanyol finomságok sorjáznak az étlapon, de akár csak koktélozni is érkezhetünk ide. Erősek pizzafronton, de nem ültek fel a nápolyi vonatra. A pizzák lelkét a tészta adja: 48 órás kelesztéssel-pihentetéssel dolgoznak, és csakis minőségi olasz alapanyagok kerülnek a korongokra – a rigorózus nápolyi előírások nélkül. Laza hely, ahol épp úgy van antipasti, mint burger vagy paella, és ha épp úgy alakul az este, mintegy 120 gin között válogathatunk, kóstolhatunk.

Mérce / via

Mérce mediterranean bar & restaurant

Szigliget, Réhelyi út 38.

Tényleg jó sztori! A Pizza Sztori

Még mindig a Balaton dél-nyugati csücskénél járunk, de már a déli parton. Balatonmáriafürdőn nem hemzsegnek az izgalmasabbnál izgalmasabb gasztrohelyek, de sokan kanyarodnak erre kifejezetten A Pizza Sztori miatt. A fatüzeléses látványkemencében sülő műremekek elődjei a történet szerint úgy készültek, hogy bizonyos Luigi, a pizzaiolo Nápolyból hozta Máriafürdőre a világklasszis pizza készítésének tudományát, és kezdetben egy garázsban kezdte sütni őket. Itt is alakították ki a pizzériát, ami immár 2021 óta a déli part egyik legjobb helye. Nem nyúlhattok mellé az étlapon!

A Pizza Sztori / via

A Pizza Sztori

Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc u. 35.

Kisnápoly a Balatonnál

A balatoni gasztroforradalom berobbantója a balatonszemesi Kistücsök: Csapody Balázs vendéglős és Jahni László séf az elmúlt évtizedek alatt sokat tettek azért, hogy a balatoni vendéglátásra mára egészen másképp gondoljunk. A település immár igazi jó pizzával sem adós: a Kisnápoly csapata nem sok kérdést hagy azt illetően, milyen pizzastílusra is számíthatunk tőlük... A könnyed tésztára szinte ráolvadnak az ínyenc feltétek, a decemberi extra-nyitvatartás idején például fior di latten, narancsos-gorgonzolás párolt lilakáposzta, rukkola és libatepertő alkotta a feltéteket. A második egységük Kisnápoly Beach néven nyitott meg a nyári szezonra ugyancsak a déli parton, Balatonlellén.

Kisnápoly / via

Kisnápoly

Balatonszemes, hajókikötő

Büfékülső, profi belső: Egy Csipet Nápoly

Siófok minőségi vendéglátásához sokat hozzátesz az Egy Csipet Nádas és az Egy Csipet Nápoly csapata. A Nádasban egy pazar, nádtetős régi parasztház tornácán és kertjében chillezhetünk, de a pizzéria miliője se riasszon el! A büféépület melletti murvás úton műfű, a pizzaiolók pedig a topon vannak. Az „igazi nápolyi pizza” címke nem reklám, hanem a valóság, brunch címszó alatt pedig olyan szendvicseket és melegszendvicseket kreálnak a srácok, hogy még a legszolidabbnak tűnő retró melegszendvics után is sóhajtozni fogsz. A sok élőzenés programmal hangulatosan belakják a sétányt.

Egy Csipet Nápoly / via

Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch 

Siófok, Vécsey Károly u. 23.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Kisnápoly

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk