6 balatoni pizzéria, ami bárhol a világon megállná a helyét

Mindannyiunknak vannak sötét emlékei a régi balatoni pizzásokról, nem igaz? Mirelit késztermékeket vagy épp szivacsosan vastag tésztájú „pizzákat” faltunk a Balatonon akkoriban, amikor Nápolyról még a nápolyi, az édesség jutott eszünkbe, nem a világhírű pizza. Azóta már bőven van választék korrekt és egyenesen isteni pizzák között. Következzen most 6 balatoni hely, ahol a hagyományos, ropogós vékonytésztástól a nápolyiig kóstolhatunk isteni pizzákat. Érdemes szép sorjában végiglátogatni őket a tó körül!

Olasz paradicsom a Balaton kapujában: Il Mercato

Kezdjük a képzeletbeli balatoni körutat Akarattyán. A Balaton kapuja persze pesti gondolkodás, az M7-esről az egyik legelőbb elérhető balatoni település Akarattya. Az Il Mercato pedig olyan, akár egy kicsit túlidealizált mediterrán paradicsom: kétszárnyú vaskapu és kövekkel kirakott út visz az óriási kertbe, amiben szinte el lehet veszni. Leterített fahordók, buja zöld övezte tavacska, a fejünk felett indás zöld növényzet fut, a falon régi rézedény lóg, amott színesre festett, fagyis piaggio parkol. Mindehhez nem a sok balatoni vendéglátóhelyen megszokott egyenbútorzat társul, hanem otthonosan belakott, sokféle bútorral berendezett nyitott, félig nyitott és zárt terek. Mintha egy népes olasz család hatalmas nyaralójában járnánk. A pizza a vékony tésztájú, ropogós jó olasz, ahogy a hely szelleme megkívánja!

Il Mercato / via

Il Mercato Ristorante e Gelateria

Balatonakarattya, Rákóczi út 44.

Kredenc, a törzshely

Haladjunk tovább a Balaton (egyik) fővárosa, Balatonfüred irányába. Kredenc Borbisztróként is ismerős lehet a hely, ami immár 14 éve képviseli a balatoni vendéglátás újhullámát. A vendéglátás itt nem a tipikus pörgős füredi, mennyiségi (tisztelet a kivételnek!). A személyes, barátságos hangnem, a lelkiismeretes konyha vagy épp a kovászolt, hosszan érlelt tésztájú pizza mind olyan hívószavak, melyektől a Kredenc a helyiek körében is igen népszerű, nem csupán egy turistákat kiszolgáló hely a sok közül.

Kredenc / via

Kredenc

Balatonfüred, Blaha Lujza u. 7.

Olaszból és spanyolból is perfekt a szigligeti Mérce

A Mérce menő. Jó a vibe, sok a zöld, tágas a tér, esténként magával ragadó a hangulat a fényfüzérekkel. Már a neve is jelzi, hogy nem egy szál pizzakemence és egy pizzalap alkotja a Mérce mediterranean bar & restaurant kínálatát. Olasz és spanyol finomságok sorjáznak az étlapon, de akár csak koktélozni is érkezhetünk ide. Erősek pizzafronton, de nem ültek fel a nápolyi vonatra. A pizzák lelkét a tészta adja: 48 órás kelesztéssel-pihentetéssel dolgoznak, és csakis minőségi olasz alapanyagok kerülnek a korongokra – a rigorózus nápolyi előírások nélkül. Laza hely, ahol épp úgy van antipasti, mint burger vagy paella, és ha épp úgy alakul az este, mintegy 120 gin között válogathatunk, kóstolhatunk.

Mérce / via

Mérce mediterranean bar & restaurant

Szigliget, Réhelyi út 38.

Tényleg jó sztori! A Pizza Sztori

Még mindig a Balaton dél-nyugati csücskénél járunk, de már a déli parton. Balatonmáriafürdőn nem hemzsegnek az izgalmasabbnál izgalmasabb gasztrohelyek, de sokan kanyarodnak erre kifejezetten A Pizza Sztori miatt. A fatüzeléses látványkemencében sülő műremekek elődjei a történet szerint úgy készültek, hogy bizonyos Luigi, a pizzaiolo Nápolyból hozta Máriafürdőre a világklasszis pizza készítésének tudományát, és kezdetben egy garázsban kezdte sütni őket. Itt is alakították ki a pizzériát, ami immár 2021 óta a déli part egyik legjobb helye. Nem nyúlhattok mellé az étlapon!

A Pizza Sztori / via

A Pizza Sztori

Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc u. 35.

Kisnápoly a Balatonnál

A balatoni gasztroforradalom berobbantója a balatonszemesi Kistücsök: Csapody Balázs vendéglős és Jahni László séf az elmúlt évtizedek alatt sokat tettek azért, hogy a balatoni vendéglátásra mára egészen másképp gondoljunk. A település immár igazi jó pizzával sem adós: a Kisnápoly csapata nem sok kérdést hagy azt illetően, milyen pizzastílusra is számíthatunk tőlük... A könnyed tésztára szinte ráolvadnak az ínyenc feltétek, a decemberi extra-nyitvatartás idején például fior di latten, narancsos-gorgonzolás párolt lilakáposzta, rukkola és libatepertő alkotta a feltéteket. A második egységük Kisnápoly Beach néven nyitott meg a nyári szezonra ugyancsak a déli parton, Balatonlellén.

Kisnápoly / via

Kisnápoly

Balatonszemes, hajókikötő

Büfékülső, profi belső: Egy Csipet Nápoly

Siófok minőségi vendéglátásához sokat hozzátesz az Egy Csipet Nádas és az Egy Csipet Nápoly csapata. A Nádasban egy pazar, nádtetős régi parasztház tornácán és kertjében chillezhetünk, de a pizzéria miliője se riasszon el! A büféépület melletti murvás úton műfű, a pizzaiolók pedig a topon vannak. Az „igazi nápolyi pizza” címke nem reklám, hanem a valóság, brunch címszó alatt pedig olyan szendvicseket és melegszendvicseket kreálnak a srácok, hogy még a legszolidabbnak tűnő retró melegszendvics után is sóhajtozni fogsz. A sok élőzenés programmal hangulatosan belakják a sétányt.

Egy Csipet Nápoly / via

Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch 

Siófok, Vécsey Károly u. 23.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Kisnápoly

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...