Csak óvatosan: ezek a baktériumok nem pusztulnak el a mikróban

Az extremofilok olyan élőlények, amelyek nemcsak túlélnek, de boldogulnak is a legzordabb környezetekben, beleértve a mikrohullámú sütő belsejét.

Régóta fennáll az a hiedelem, hogy a mikrohullámú sütőben történő melegítés a sugárzás által képes elpusztítani a készülékben található baktériumokat – sőt, még azokat is, amelyek a benne melegített ételen telepedtek meg. Most viszont a spanyol Valenciai Egyetem kutatócsoportja megkísérelte megdönteni ezt a meggyőződést. A Frontiers in Microbiology című folyóiratban nemrégiben publikált eredményeik azt mutatják, hogy több mint 100 különböző baktérium él a mikrohullámú sütőkben.

Csak óvatosan: ezek a baktériumok nem pusztulnak el a mikróban

Hogyan csinálták?

A Manuel Porcar mikrobiológus által vezetett csapat 30 mikrohullámú sütő belső felületéből és forgótányérjából vett mintát: megnéztek otthoni konyhákat, munkahelyek közösségi tereit és ipari létesítményeket is. Az összegyűjtött anyagot laboratóriumi körülmények között vizsgálták tovább, és azt vették észre, hogy a mintákon jelentős baktériumszaporodás jelentkezett. A baktériumtörzsek közül sok az emberi bőrön található, de néhány olyan baktériumot is észleltek, amelyekről ismert, hogy élelmiszer-eredetű betegségeket okoznak. Bár itt megjegyezték, hogy ez utóbbiak sem adnak okot túl nagy aggodalomra, mivel ezek a baktériumok általában megtalálhatók más konyhai felületeken és készülékeken is.

Azért érdemes tenni ellenük

Attól, hogy máshol is élősködhetnek ezek a baktériumok, még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. A szakértők azt tanácsolják, hogy ugyanolyan rendszerességgel tisztítsuk a mikrohullámú sütőt is, mint a többi konyhai felületet.

Igenám, de mivel a konyhában, és különösen a mikróban, a fent említett extremofilok élősködhetnek, egy kicsit hatásosabb eszközökhöz kell nyúlnunk – hiszen ezek, mint említettük, extrém körülmények között is túlélnek.

Milyen módszereket alkalmazzunk?

Szerencsére van jó pár házi praktika, amit bevethetünk a mikró fertőtlenítésére. Nézzünk meg most hármat!

Először is alkalmazhatjuk az ecet és a víz klasszikus keverékét. Elegyítsük az ecetet és a vizet egyenlő arányban egy mikrohullámú sütőben használható edényben. Ezután tegyük a mikróba, és 5-10 percig pároljuk, és végül hagyjuk kihűlni benne. Ezt követően már csak át kell törölnünk egy nedves ruhával a készülék belsejét.

Szintén nagy klasszikusnak számít a víz és a citrom kombinációja. Vágjunk félbe egy citromot, nyomjuk ki a levét egy mikrózható edénybe, majd egy csésze vizet adjunk hozzá, végül dobjuk bele magát a citromot is. Ezután 3-5 percig melegítsük, hagyjuk egy kicsit állni, majd a fent említett módon töröljük át.

Végül, de nem utolsósorban a mosogatószer és víz elegye is segíthet. Ezek keverékét is fel kell melegítenünk a mikróban, hagyni egy kicsit állni és végül áttörölni az eszközt egy szivaccsal vagy ruhával.

Forrásunk volt.


Még több dolog, amit tudnod kell a mikróról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...