Áldás és átok is lehet az, amit a mosogatószivacsban találtak

Egy Petri-csészénél is több kórokozó bújhat meg a mosogatószivacsodban – és ebből a szempontból az is mindegy, hányszor cseréled le.

Rossz hírünk van a germafóboknak: a Duke Egyetem kutatóinak új tanulmányából kiderül, hogy az átlagos mosogatószivacsban több baktériumfajta van, mint egy laboratóriumi Petri-csészében. A kutatók azt találták, hogy teljesen mindegy az is, hányszor és milyen gyakran cseréled a mosogatószivacsot, mindig ugyanezzel a problémával fogsz szembesülni. Az eredmények szerint nem a szivacs tisztasága, hanem maga az eszköz szerkezete teszi ideális környezetté a mikrobák számára.

Meglepő tényre derült fény egy kutatás során

Ennek részben az az oka, hogy a baktériumok közül néhányan szeretnek más baktériumokkal együtt „lézengeni”, ezt pedig az olyan háztartási felületeken, mint a mosogatószivacs, könnyedén megtehetik.

Ezek az eredmények azonban hasznosak is lehetnek: segíthetnek azoknak az iparágaknak, amelyek baktériumokat használnak a szennyezés megtisztítására, hiszen megmutathatják, hogy milyen környezetben érzik igazán otthon magukat a mikrobák.

A kutatók 80 különböző E. coli törzs populációnövekedését követték nyomon laboratóriumi körülmények között, több anyag felhasználásával. Többféle lehetőséget kínáltak a baktériumok számára: az anyagok között volt olyan, amely lyukas volt ugyan, de mindössze hat nagy lyukkal, illetve olyan is, amiben 1536 apró lyuk volt megtalálható. Mindegyik felület másfajta baktériumoknak adott ideális környezetet.

A Nature Chemical Biology szaklapban publikált eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb lyukakkal rendelkező anyagok ideálisabbak voltak a mikrobák számára – ilyen a mosogatószivacs is. Amikor a kutatók konkrétan a szivacsot tesztelték, azt találták, hogy több baktérium maradt meg benne, mint bármelyik másik laboratóriumi eszközön.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...