Ha így készítetek házi Baileyst, soha többé nem vágytok bolti krémlikőrre

Az írek híres krémlikőrje sokak számára a tojáslikőrhöz hasonló, elmaradhatatlan kiegészítője a karácsonyi időszaknak. Egy-egy pohárka elkortyolgatása valódi ünnepi hangulatot varázsol körénk, ha pedig nemcsak italként fogyasztanánk, akkor remekül felhasználhatjuk különféle desszertekben is.

Karácsony közeledtével a krémlikőrök kettős szerepet töltenek be: elkészíthetjük őket azonnali fogyasztás céljából vagy akár (limitáltan eltartható) gasztroajándékként is. Legtöbbször persze tojáslikőrt készítünk, de a második helyen szorosan követi őt a Baileys, azaz az írek krémlikőrje, ami egyszerre csokis, kávés és mennyeien whiskeyízű, lélekmelengető kortyolgatnivaló az ünnepi napokra.

Házi Baileys üvegben
A házi Baileys receptjéért katt a képre!

Bár az ír krémlikőr sem mai csirke...

... múltja azért meg sem közelíti a középkori hagyományokra tekintő tojáslikőrét. Ellenkezőleg, a Baileys a konzumizmus és a kapitalizmus - meg kell hagyni, mennyei - terméke, amit 1974-ben dobott piacra a Gilbeys of Ireland, ami neve ellenére nem ír, hanem angol vállalat.

A termék ötletgazdájaTom Jago (akinek a Malibut is köszönhetjük) annak apropóján alkotta meg a likőrt, hogy azzal fellendítse az egyik csőd szélén álló szeszfőzde eladásait, emellett pedig felhasználhassa a sovány tej térhódítása miatt az üzemekben felhalmozódott tejszínt.

Az eredeti receptbe a whiskeyn és a tejszínen kívül kerül még kakaópor, cukor, vanília és némi növényi zsiradék is, utóbbival az alkohol és a fehérje szétválását gátolják meg.

Remekül fog esni az ünnepi készülődés során, receptért katt a képre! / Fotók és recept: Rosanics Petra

Szerencsére házilag messze nem bonyolult az elkészítése, és nem is kell hozzá élelmiszermérnöki diploma vagy hosszas kísérletezés. Fontos viszont, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk hozzá, hiszen ezen áll vagy bukik a végeredmény íze és állaga.

Az elkészítés menete

A legegyszerűbb, ha az elején összefőzünk egy ízes alapot némi karamellából, étcsokoládéból, friss és erős eszpresszóból. Ezt ízlés szerint még feldobhatjuk kevés vaníliával, narancskivonattal vagy fűszerekkel.

Nem spórolhatjuk meg a minőségi habtejszínt sem, lehetőleg 30%-osat, aminek felét az alaphoz főzzük hozzá, míg a másik felét azután, hogy az alap már lehűlt, és hozzákevertük a sűrített tejet.

A házi Baileys krémessége és sűrűsége épp tökéletes balanszban van, receptért katt a képre! / Fotók és recept: Rosanics Petra

Sűrített tejjel az igazi!

Mert bizony, sűrített tej is kell bele, ettől lesz kellően sűrű a likőr, ráadásul hozzájárul az eltarthatósághoz is. Ezután már nincs más tennivaló, mint belekeverni az alkoholt is: whiskey-ből a miheztartás végett érdemes ír márkát használni, azon belül bármilyen single malt vagy jóféle blended whiskey megfelel. Tálaláshoz pedig csinos likőröspoharakat vagy, ha jégkockára kínálva szeretitek, whiskeys poharat javaslunk.

Tipp: A kész likőr hűtőben eláll egy-két hétig, de ha nem isszátok meg pár napon belül, akkor érdemes inkább valamilyen édességet csinálni belőle.

Remekül áll a likőr a panna cottának, keverhetjük különféle pohárkrémekbe, de akár trüffelbe vagy brownie-ba is csempészhetjük.

Baileys jéggel, pohárban
Ti magában vagy jégkockával szeretitek? Receptért kattintsatok a képre! / Fotók és recept: Rosanics Petra

Baileys házilag - a pontos receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Rosanics Petra

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...