Karácsony közeledtével a krémlikőrök kettős szerepet töltenek be: elkészíthetjük őket azonnali fogyasztás céljából vagy akár (limitáltan eltartható) gasztroajándékként is. Legtöbbször persze tojáslikőrt készítünk, de a második helyen szorosan követi őt a Baileys, azaz az írek krémlikőrje, ami egyszerre csokis, kávés és mennyeien whiskeyízű, lélekmelengető kortyolgatnivaló az ünnepi napokra.
Bár az ír krémlikőr sem mai csirke...
... múltja azért meg sem közelíti a középkori hagyományokra tekintő tojáslikőrét. Ellenkezőleg, a Baileys a konzumizmus és a kapitalizmus - meg kell hagyni, mennyei - terméke, amit 1974-ben dobott piacra a Gilbeys of Ireland, ami neve ellenére nem ír, hanem angol vállalat.
A termék ötletgazdájaTom Jago (akinek a Malibut is köszönhetjük) annak apropóján alkotta meg a likőrt, hogy azzal fellendítse az egyik csőd szélén álló szeszfőzde eladásait, emellett pedig felhasználhassa a sovány tej térhódítása miatt az üzemekben felhalmozódott tejszínt.
Az eredeti receptbe a whiskeyn és a tejszínen kívül kerül még kakaópor, cukor, vanília és némi növényi zsiradék is, utóbbival az alkohol és a fehérje szétválását gátolják meg.
Szerencsére házilag messze nem bonyolult az elkészítése, és nem is kell hozzá élelmiszermérnöki diploma vagy hosszas kísérletezés. Fontos viszont, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk hozzá, hiszen ezen áll vagy bukik a végeredmény íze és állaga.
Az elkészítés menete
A legegyszerűbb, ha az elején összefőzünk egy ízes alapot némi karamellából, étcsokoládéból, friss és erős eszpresszóból. Ezt ízlés szerint még feldobhatjuk kevés vaníliával, narancskivonattal vagy fűszerekkel.
Nem spórolhatjuk meg a minőségi habtejszínt sem, lehetőleg 30%-osat, aminek felét az alaphoz főzzük hozzá, míg a másik felét azután, hogy az alap már lehűlt, és hozzákevertük a sűrített tejet.
Sűrített tejjel az igazi!
Mert bizony, sűrített tej is kell bele, ettől lesz kellően sűrű a likőr, ráadásul hozzájárul az eltarthatósághoz is. Ezután már nincs más tennivaló, mint belekeverni az alkoholt is: whiskey-ből a miheztartás végett érdemes ír márkát használni, azon belül bármilyen single malt vagy jóféle blended whiskey megfelel. Tálaláshoz pedig csinos likőröspoharakat vagy, ha jégkockára kínálva szeretitek, whiskeys poharat javaslunk.
Tipp: A kész likőr hűtőben eláll egy-két hétig, de ha nem isszátok meg pár napon belül, akkor érdemes inkább valamilyen édességet csinálni belőle.
Remekül áll a likőr a panna cottának, keverhetjük különféle pohárkrémekbe, de akár trüffelbe vagy brownie-ba is csempészhetjük.
Baileys házilag - a pontos receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: