Nem véletlen, hogy a bácskai rizses hús nem mindenki kedvence: aki jót evett belőle, az imádja, ellenben, aki sajnálatos módon többször is ki volt téve egy rosszul elkészített, száraz (vagy szétfőtt), íztelen bácskainak, az nem biztos, hogy legközelebb is majd ezt az ételt választja. Éppen ezért, hogy elkerüljük a hasonló jellegű katasztrófákat a jövőben, tanuljuk meg, hogyan készül a tökéletes bácskai rizses hús, amivel mindenki elégedett lesz.
Mindennek az alapja az alap
Tehát még egyszer: a bácskai nem egyszerűen húsos rizst vagy rizses húst jelent, hanem egy ízgazdag, intenzív pörköltalapra felépített, szaftos egytálételt, amelynek minden falatja élvezet. Ezért, ha az alapot jól eltaláljuk, már félig ott vagyunk a célban.
Használjunk jó minőségű zsírt, mert ez extra ízt ad a zöldséges alapnak és az egész fogásnak.
És ugyan egy határozottan húsos ételről van szó, a zamat egy részét mégis a zöldségek adják: a hagyma, paradicsom, paprika és répa. Természetesen a fűszerezés is fontos: pirospaprika, kömény és bors teszi teljessé a pörköltalapot.
A hús legfontosabb kritériumai
Például a sertéslapocka kiváló választás a bácskaihoz, nézzük, mi kell az elkészítéséhez. Nagyjából 2 cm kockákra érdemes vágni: ha ennél nagyobb, akkor túl hosszan fog főni, viszont ha kisebb darabokban kerül a fazékba, akkor pedig teljesen szétfő.
Miután felkockáztuk, sózzuk be, és forgassuk össze, majd tegyük félre, amíg el nem jön az ideje. A zöldségek és a folyadék hozzáadása előtt fontos, hogy hagyjunk elég időt a húsnak, hogy le tudjon pirulni, ezzel is fokozva az ízeket.
Főzzünk bácskai rizses húst!
Hozzávalók: 500 g sertéslapocka (nagyjából 2 centiméteres kockákra vágva), 25 dkg rizs (kerekszemű rizst válasszunk), 1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva), 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 2 nagy db paradicsom (kockákra vágva), 2 közepes db paprika (kockákra vágva), 1 közepes db sárgarépa (kockákra vágva), 1 evőkanál fűszerpaprika, só és bors ízlés szerint, 1 csokor petrezselyem (apróra vágva), 1 evőkanál sertészsír (vagy olaj), 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elsőként a pörköltalappal kezdjünk. Felkockázzuk a húst (nagyjából 2 cm-es darabokra), enyhén besózzuk, félretesszük.
Ügyeljünk rá, hogy a húst ne vágjuk túl kicsi kockákra, mert az alap készítésekor szétfőhet.
A hagymát és a fokhagymát szintén kockázzuk fel, majd sertészsíron vagy olajon dinszteljük meg. Ha már üvegesre pároltuk, adjuk hozzá a kockázott húst is, pirítsuk amíg kivilágosodik. Hozzáadjuk a pirospaprikát, pici sót , borsot, az őrölt köményt, majd 3-4 percig pirítjuk, közben kevergessük.
Ezt követően mehet hozzá a kockázott paprika, paradicsom (vagy akár a már korábban eltett lecsó, zakuszkából is egy-egy evőkanál), pár percig kevergetve süssük össze. Jöhet az apró kockákra vágott répa, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az alapot, hagyjuk így főni az egészet, amíg a hús és a zöldségek alaposan meg nem puhulnak, és egy sűrűbb, textúráltabb húsos szaftot nem kapunk.
A rizst pirítsuk le egy kevés olajon, majd kétszeres mennyiségű vízzel főzzük puhára.
Ha elkészült, keverjük a húsos alaphoz, rottyantsuk össze pár percig, majd szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Tálaljuk kovászos- vagy savanyú uborkával.
A bácskai rizses hús teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több pazar recept itt: